Vijesti // Arhiva

Godina: 2008, mjesec: listopad

Spomen na žrtve u Sibinju

Petak, 31. 10. 2008.

U spomen na žrtvu 21 branitelja u Sibinju kod Slavonskog Broda vojni biskup mons. Juraj Jezerinac predvodio je euharistijsko slavlje u zajedništvu s generalnim vikarom Vojnog ordinarijata mons. Josipom Šantićem, mjesnim župnikom i nekoliko svećenika.

Cijeli članak »

Komemoracija u Požegi

Petak, 31. 10. 2008.

Na groblju sv. Ilije u Požegi predstavnici vojske i policije položili su vjence i zapalili svijeće ispred središnjeg križa za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata. Prigodnu molitvu predvodio je vojni kapelan Željko Volarić.

Tribina u Vojnoj kapelaniji “Sv. Petar i Pavao” u ZHRZ-a i PZO

Petak, 31. 10. 2008.

Generalni vikar mons. Josip Šantić održao je tribinu o temi „Multietična i multireligijska tolerancija“ u vojnoj kapelaniji „Sv. Petra i Pavla“ u Zapovjedništvu HRZ-a i PZO-a. Mons. Šantić pokazao je da religioznost, kao i vjera ne mogu nikada biti izvor sukoba jer bi zanijekali svoju izvornu komunikaciju s Stvoriteljem koji u svim religijama, objavljenim i neobjavljenim, stvara čovjeka iz ljubavi i ostaje s njim u komunikaciji.

Komemoracija u PUZ-u

Petak, 31. 10. 2008.

Prigodom blagdana Svih svetih i Dušnog dana u Policijskoj upravi zagrebačkoj upriličena je komemoracija za policajce s područja te PU koji su poginuli braneći Domovinu. Svečanom spomen-činu prisustvovali su roditelji i bračni partneri poginulih policajaca koji su pred spomen-pločom u zgradi Policijske uprave zapalili svijeće. Vijenac za pokojne policajce položio je načelnik PUZ-a mr. Branko Peran, a molitve za njih izrekao je fra Ivan Nimac, biskupski vikar za pastoral.

Vojni biskup i generalni vikar u pohodu ministru unutarnjih poslova

Četvrtak, 30. 10. 2008.

U četvrtak 30. listopada vojni biskup mons. Juraj Jezerinac i generalni vikar mons. Josip Šantić susreli su se s novim ministrom unutarnjih poslova Tomislavom Karamarkom u pratnji načelnika MUP-ova Odjela za odnose s Vojnim ordinarijatom i vjerskim zajednicama Josipa Zagoršćaka. S ministrom bio je tajnik kabineta Dubravko Novak.

Cijeli članak »

Spomen slavlje u Trokutu

Četvrtak, 30. 10. 2008.

U mjestu Trokut kod Novske proslavljena je 17. obljetnica obrane zapadne Slavonije. Na svečanosti se okupilo oko pet stotina osoba, a glavni su organizator bili Udruga branitelja 151. samoborske brigade i Grad Samobor. Na svečanost su također došli dva autobusa djece iz osnovne škole u Samoboru. Vijence na spomen-obilježje poginulim braniteljima položili su bivši zapovjednici tadašnjih postrojba te gradonačelnici Samobora, Lipika, Novske, Bjelovara i Vrbovca. Euharistijsko slavlje predvodio je biskupski vikar za pastoral Vojne biskupije fra Ivan Nimac.

Prefekt Kongregacije za redovnike i osobe posvećenog života pohodio Vojni ordinarijat

Srijeda, 29. 10. 2008.

Kardinal Franc Rode, prefekt Kongregacije za redovnike i osobe posvećenog života posjetio je Vojni ordinarijat u srijedu 29. listopada. Primili su ga vojni biskup mons. Juraj Jezerinac i generalni vikar mons. Josip Šantić. U kardinalovoj pratnji došli su fra Ivan Paponja, predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i provincijal franjevaca trećoredaca i s. Maria-Ana Kustura, predsjednica Hrvatske unije viših redovničkih poglavarica i vrhovna glavarica sestara Služavki malog Isusa. Kardinal je obišao kapelu i perivoj Vojnog ordinarijata, a domaćini su ga upoznali s umjetničkim djelima u kapeli i kipovima pape Ivana Pavla II., kardinala blaženog Alojzija Stepinca i kardinala Kuharića. Kardinal se zanimao za rad Vojnog ordinarijata, za pastoralna nastojanja i projekte. Na odlasku dobio je na dar monografiju o desetoj obljetnici VO te još neka izdanja.

Pohod državnom tajniku Ministarstva obrane

Srijeda, 29. 10. 2008.

Generalni vikar mons. Josip Šantić posjetio je državnog tajnika u Ministarstvu obrane Željka Goršića te s njim razgovarao o suradnji između MORH-a i Vojnog ordinarijata. Sugovornici su posebno obratili pažnju na uklapanje Vojnog ordinarijata u tok preustroja Hrvatske vojske te dogovorili način daljnjeg djelovanja.

Generalni vikar u pohodu kod ministra Vukelića

Ponedjeljak, 27. 10. 2008.

U ponedjeljak 27. Listopada generalni vikar mons. Josip Šantić posjetio je ministra obrane Branka Vukelića te s njim razgovarao o radu Vojnog ordinarijata u sklopu Ministarstva. Iznio je planove rada na međunarodnoj razini te ge ujedno izvjestio o preuzetim obvezama Vojnog ordinarijata na međunarodnoj konferenciji CIP-a u Portugalu vezanoj za međunarodno vojno hodočašće u Lourdes 2009.godine. Ministar je izrazio radost zbog međunarodnog uvažavanja rada Vojnog orinarijata i nadu da će mu obveze u idućoj godini omogućiti da i on bude sudionik međunarodnog vojnog hodočašća.

Uređenje prostora u vojarni “Kovčanje” na Malom Lošinju

Ponedjeljak, 27. 10. 2008.

Generalnog vikara mons. Josipa Šantića posjetio je Ante Jašić iz Odjela graditeljstva u MORH-u sa suradnicima zbog prijedloga uređenja prostora u vojarni „Kovčanje“ na Malom Lošinju za dušobrižničke potrebe Vojnog ordinarijata. Uz male preinake generalni vikar je prihvatio prijedlog s kojim se može u prvu fazu izvedbe projekta.

7. molitveni pohod na Bobovac (BiH)

Subota, 25. 10. 2008.

7. molitveni pohod vjernika Vrhbosanske nadbiskupije na kraljevskom gradu Bobovcu kod Vareša okupio je vjernike djelatnike Ministarstva obrane BiH, pripadnike Oružanih snaga BiH, policajce na županijskim, entitetskim i državnoj razini, djelatnike Granične policije (GP), Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) i Sudske policije Federacije BiH. Na poziv i poticaj vrhbosanskog nadbiskupa, kardinala Vinka Puljića, brojni vjernici Vrhbosanske nadbiskupije, predvođeni svojim župnicima i kapelanima, došli su na tom povijesnom mjestu moliti za svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu. Vojnici i redarstvenici učinili su to pod vodstvom Ureda katoličkog dušobrižništva Ministarstva obrane BiH. Misno slavlje za Domovinu predvodio je pomoćni biskup vrhbosanski mons. Pero Sudar u zajedništvu s četrdesetak svećenika među kojima su bili: ravnatelj Ureda katoličkog dušobrižništva Ministarstva obrane BiH o. Tomo Knežević, izaslanik vojnog biskupa Republike Hrvatske generalni vikar mons. Josip Šantić i svi vojni kapelani OSBiH.

Cijeli članak »

10. obljetnica vojne kapelanije u Vinkovcima

Subota, 25. 10. 2008.

U vojarni „Bosut“ u Vinkovcima proslavljena je 10. obljetnica osnutka vojne kapelanije „Kraljice svete krunice i svetog Ivana Kapistranskog”, Dan kapelanije i zaštitnik gardijsko oklopno-mehanizirane brigade. Na taj dan upriličena je izložba slika sakralne tematike slikara Petra Avramovića iz Županje, a otvorio ju je mons. Josip Šantić, generalni vikar VO.

Vojni ordinarij na proslavi 118. rođendana družbe SSMI

Petak, 24. 10. 2008.

Na blagdan Sv. Rafaela u kapeli generalne kuće Družbe sestara Služavki Maloga Isusa na zagrebačkom Naumovcu proslavljen je 118. rođendan Družbe. Euharistijsko slavlje predvodio je apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini mons. Alessandro d’Erico u zajedništvu s apostolskim nuncijem u Republici Hrvatskoj mons. Mariom R. Cassarijem, vojnim ordinarijem mons. Jurjem Jezerincem, predsjednikom Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara fra Ivanom Paponjom, župnikom župe „Franje Ksaverskog“ fra Ivom Martinovićem i drugim svećenicima.

Konferencija vojnog dušobrižništava u Berlinu

Petak, 24. 10. 2008.

Od 20.-24. listopada u obrazovnom centru Erkner kod Berlina održana je 53. opća konferencija katoličkog vojnog dušobrižništva u SR Njemačkoj. Na konferenciji su sudjelovali vojni dušobrižnici i pastoralni pomoćnici, predstavnici Njemačke vojske i Ministarstva obrane te kao gosti predstavnici katoličkog vojnog dušobrižništva iz Europe i SAD. U ime Vojnog ordinarijata RH na konferenciji je sudjelovao fra Ivan Nimac, biskupski vikar za pastoral. Tema konferencije bila je: „Današnji govor o Bogu. Naviještanje Boga u obzorju ateizma i kritike religije“. Skupu je predsjedao augsburški biskup i vojni ordinarij u SR Njemačkoj mons. Walter Mixa koji je svakoga dana predvodio euharistijsko slavlje.

Godišnje duhovne vježbe za svećenike Vojnog ordinarijata

Petak, 24. 10. 2008.

U hotelu „Zagreb“ u Duilovu u Splitu od 20.-23. listopada održane su godišnje duhovne vježbe za svećenike VO u RH. Vodio ih je o. Ivo Plenković OP, dominikanac iz Dubrovnika. Svakodnevnu misu u obližnjoj crkvi sv. Ivana Krstitelja vodio je vojni biskup mons. Juraj Jezerinac a propovijedao je voditelj.

Vojni biskup i generalni vikar na obljetnici sestara Služavki maloga Isusa

Četvrtak, 23. 10. 2008.

Družba sestara Služavki Maloga Isusa obilježila je u godini zatvaranja biskupijskog procesa sluge Božjeg Josipa Stadlera 165. godišnjicu njegova rođenja i 90. godišnjicu smrti u samostanu sv. Franje Ksaverskog kod franjevaca trećoredaca glagoljaša. Nazočni, uz s. Mariu-Anu Kusturu, generalnu poglavaricu Družbe i poglavarice triju provincija, bili su i: vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac, generalni vikar Vojnog ordinarijata mons. Josip Šantić, predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara fra Ivan Paponja, župnik župe „Franje Ksaverskog“ fra Ivo Martinović te mnogi svećenici i časne sestre.

Cijeli članak »

Sveta misa za poginule branitelje “Gromove”

Subota, 18. 10. 2008.

Na blagdan svetoga Luke, bivši pripadnici 2. gardijske brigade „Gromovi“, okupljeni u udruge „Crne mambe“ i „Gromovi“ obilježili su 17. obljetnicu akcije „Farkašić“ kojom je, 1991. godine, zaustavljen neprijatelj u Novom Farkašiću na petrinjskoj bojišnici i kojom je započela akcija u kojoj je oslobođeno 200 četvornih kilometara do tada okupiranog teritorija. Zajedno s roditeljima poginulih branitelja, brojnim članovima dviju Udruga, vojno-policijski kapelan o. Damir Vrabec služio je misu zadušnicu za poginule branitelje u kapelici sv. Ilije proroka u petrinjskoj vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“. Uz misu, o. Vrabec predvodio je i prigodne molitve na spomen obilježjima u Petrinji, Gori, Glinskoj Poljani i Farkašiću.

Svečanost prisege kadeta 6. naraštaja

Subota, 18. 10. 2008.

Na kninskoj tvrđavi prisegnuli su kadeti 6. naraštaja i polaznici 8. naraštaja temeljne časničke izobrazbe. Ovom svečanom trenutku budućih časnika nazočio je generalni vikar mons. Josip Šantić, kao i njihov kapelan fra Žarko Relota, državni tajnik Mate Raboteg, brigadni general Slaven Zdilar te brigadni general Mate Ostović kao i ostali dužnosnici MORH-a i Glavnog stožera OS RH.

Susret europskih vojnih biskupa

Petak, 17. 10. 2008.

Generalni vikar mons. Josip Šantić sudjelovao je u Beču na konferenciji Instituta za religiju i mir Vojnog ordinarijata Austrije o temi „Sekularizacija Europe izazov za vojno dušobrižništvo“. Na konferenciji su bili predstavnici 12 vojnih ordinarijata: dva vojna biskupa i generalni vikari, a vodio ju je biskupski vikar i predstojnik Instituta za religiju i mir dr. Werner Freistetter. Sudjelovali su i mnogi časnici i angažirani suradnici Vojnog ordinarijata Austrije.

Cijeli članak »

Posjet djelatnika požeške vojarne Gradu heroju

Petak, 17. 10. 2008.

U jutarnjim satima djelatnici požeške vojarne krenuli su putem grada Vukovara na studijski izlet. Dočekao ih je brigadir Petar Ćavar, voditelj Memorijalno-informacijskog-dokumentacijskog centra Domovinskog rata. Pukovnik Branko Mihaljević odveo je djelatnike do memorijalnog groblja grada Vukovara. Zapaljene su svijeće i izmoljena molitva koju je vodio o. Željko Volarić, vojni kapelan požeške Vojarne. Također su obišli spomen-dom na Ovčari. Na kraju obilaska posjetili su groblje na Ovčari i bijeli križ na ušću Vuke.

Duhovne vježbe za djelatnike Vojnog ordinarijata

Četvrtak, 16. 10. 2008.

U hotelu „Zagreb“ u Splitu, od 13.-16. listopada, časnici, dočasnici i vojni službenici na službi u Vojnom ordinarijatu te službenici Odjela za suradnju s Vojnim ordinarijatom u Ministarstvu unutrašnjih poslova imali su duhovne vježbe s pomoćnicima vojnih i policijskih kapelana. Sudjelovala su trideset i tri djelatnika koji rade u vojno-redarstvenom dušobrižništvu. Voditelj je bio profesor pastoralne teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu fra Stipe Nimac. Okvirna tema njegovih duhovnih izlaganja bila je „Evanđelje i dostojanstvo ljudske osobe“.

Istraživački projekt “Hrvatska vojska - hrvatsko društvo”

Utorak, 14. 10. 2008.

Generalni vikar mons. Josip Šantić sudjelovao je u Puli na javnom predstavljanju rezultata dijela znanstveno-istraživačkog projekta „Hrvatska vojska - hrvatsko društvo“. Projekt provodi Institut „Ivo Pilar“ u suradnji s Institutom za istraživanje i razvoj obrambenih sustava MORH-a, a u cijelosti bi trebao biti završen tijekom 2009. godine. Cilj je obogaćivanje spoznaja o ulozi i statusu Oružanih snaga u suvremenom hrvatskom društvu, a očekuje se da će njegovi učinci biti višestruki. Istaknuto je na predstavljanju u Puli na kojem su, između ostalih, bili zamjenik načelnika GS OSRH-a i predsjednik Savjeta projekta general pukovnik Slavko Barić, ravnatelj IROS-a brigadir Dario Matika te ravnatelj Instituta “Ivo Pilar” dr. Vlado Šakić.

Nedjelja zahvalnosti u Hamiltonu

Utorak, 14. 10. 2008.

U subotu navečer 11. listopada u hrvatskoj župi sv. Križa u Hamiltonu u Kanadi euharistijsko slavlje predvodio je dubrovački biskup mons. Želimir Puljić. Župnik domaćin Marijan Mihoković u pozdravu je naglasio da je dolazak svakog hrvatskog biskupa u iseljeničku zajednicu druženje iseljene Crkve sa biskupima Hrvatske i Bosne i Hercegovine. „Osobito je važan posjet biskupa čija je zadaća u biskupskim konferencijama Hrvatske i Bosne i Hercegovine brinuti se za hrvatsku Crkvu u iseljeništvu“. U propovijedi je biskup naglasio koliki je dar za Hrvate blažena Marija od Propetog Isusa Petković posebno zbog svojeg karitativnog rada, a zatim je svoje razmišljanje nastavio o euharistiji koja je snaga i život Crkve i bez koje ne bi bilo ni herojskih djela bl. Marije i njezinih sestara.

Cijeli članak »

Konferencija Međunarodnog vojnog hodočašća (C.I.P.) u Fatimi

Subota, 11. 10. 2008.

Od 6. do 10. listopada u Fatimi u Portugalu generalni vikar mons. Josip Šantić predvodio je hrvatsku delegaciju na Međunarodnoj konferenciji (C.I.P.) za pripremu lourdskog vojnog hodočašća 2009. godine. Sudjelovalo je 15 zemalja organizatora Međunarodnog vojnog hodočašća. Vojni ordinarijat RH član je ovog tijela od 1999. godine. Hrvatsku delegaciju su uz generalnog vikara činili: vojni kapelan na HVU-u fra Žarko Relota, načelnik Odjela za potporu Vojnom ordinarijatu bojnik Petar Klarić, načelnik Odjela MUP-a za suradnju s Vojnim ordinarijatom gospodin Josip Zagoršćak, iz protokola MORH-a bojnica Marijana Pleša-Čadonić te nadnarednica Lenka Buće.

Cijeli članak »

17. obljetnica 123. požeške brigade

Subota, 11. 10. 2008.

Požega se, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima, prisjetila 11. listopada 1991. godine, dana kada je utemeljena 123. požeška brigada. Vojni kapelan o. Željko Volarić predvodio je prigodnu molitvu i blagoslov. Brigada je nastala iz dvije velike vojne postrojbe: 4. bataljuna 108. brigade sa šest satnija i 63. samostalnog bataljuna koji je djelovao u Požegi, ukupno 600-tinjak ljudi pod oružjem koji su do tada prošli okučansko-novogradiško ratište. Kroz njezin ratni i mirnodopski put prošlo je ukupno šest i pol tisuća stanovnika Požege i požeštine, a od njih 102 su dali svoje živote za slobodnu Hrvatsku.

Održana tribina u Počasno zaštitnoj bojni

Petak, 10. 10. 2008.

U organizaciji vojne kapelanije „Sv. Bartolomeja apostola i Sv. Petra apostola“ vikar za pastoral Vojne biskupije fra Ivan Nimac održao je predavanje vojnicima, dočasnicima i časnicima Počasno-zaštitne bojne o temi „Tko je ili što je zapravo čovjek?“. Predavač je po primjeru australskog profesora Petera Singera govorio o slici čovjeka koju imaju utilitaristički bioetičari koji svakom čovjeku ne priznaju osobnost. Po toj filozofiji sve osobe su ljudi, ali svi ljudi nisu osobe. Ta definicija osobe u suprotnosti je s biblijskom slikom čovjeka. Po Bibliji svaki je čovjek stvoren na Božju sliku i samim time je ljudska osoba.

Sjećanja na poginule pripadnike 3. bojne 2. gardijske brigade “Gromovi”

Srijeda, 08. 10. 2008.

Povodom Dana neovisnosti i sjećanja na poginule pripadnike 3. bojne 2. gardijske brigade „Gromovi“ u obrani grada Karlovca i na dugoreško-karlovačkoj bojišnici 1991. godine, vojni kapelan i dekan Karlovačkog vojnog dekanata o. Andrija Markač predvodio je prigodnu molitvu i blagoslov na spomeniku poginulim braniteljima na Turnju u Karlovcu. Članovi Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“, podružnice Karlovačke županije, održali su prigodnu komemoraciju, položili vijence i zapalili svijeće.

16. vojno-redarstveno hodočašće u Mariju Bistricu

Nedjelja, 05. 10. 2008.

Tradicionalno 16. vojno-redarstveno hodočašće u Mariju Bistricu okupilo je u nedjelju 5. listopada oko 15.000 vjernika, među njima više tisuća hrvatskih vojnika, policajaca, vatrogasaca te ratnih vojnih invalida. Misno slavlje na prostoru crkve na otvorenom Bl. Alojzije Stepinac predvodio je vojni biskup Juraj Jezerinac u zajedništvu s varaždinskim biskupom Josipom Mrzljakom, gospićko-senjskim biskupom Milom Bogovićem, zagrebačkim pomoćnim biskupom Valentinom Pozaićem, generalnim vikarom VO Josipom Šantićem te vojnim i policijskim kapelanima.

Cijeli članak »

Obilazak vojarne “Kovčanje”

Subota, 04. 10. 2008.

Generalni vikar VO mons. Josip Šantić u vojarni „Kovčanje“ na Malom Lošinju susreo se s načelnikom GS OS RH, generalom zbora Josipom Lucićem, zbog uređenja prostora za potrebe dušebrižništva. Zajedno s predstavnikom Službe za graditeljstvo MORH-a, g. Jašićem obišli su vojarnu te utvrdili konkretne potrebe Vojnog ordinarijata kao i vremenske rokove i načine uređenja tih prostorija.

Vojnici iz Petrinje pješice hodočastili Majci Božjoj Bistričkoj

Petak, 03. 10. 2008.

Treću godinu za redom, časnici, dočasnici i vojnici, vjernici vojne kapelanije „Svetoga Ilije Proroka“ iz Petrinje pješice hodočaste Majci Božjoj Bistričkoj. Na hodočašće je krenuo vod od 32 pripadnika, a ispraćeni su u prijepodnevnim satima iz petrinjske vojarne “Zrin”. Ispratili su ih njihovi zapovjednici: brigadir Stjepan Šarčević, pukovnik Ljubomir Udiljak, satnik Igor Gojmerac i poručnica Veronika Šoštarić. Hodočasnike je ispred vojne kapelanije „Svetog Ilije Proroka“ i Logističke pukovnije pozdravio pomoćnik vojnog kapelana satnik Robert Ćaran, te im prenio pozdrave vojnog kapelana don Milenka Majića koji se nalazi u misiji u Afganistanu. Nakon zadnjih uputa dobivenih od bojnika Vlade Vidakovića i poručnika fregate Vjekoslava Klobučara, hodočasnike je uz prigodne molitve blagoslovio petrinjski župnik i dekan, o. Mario Migles.

Generalni vikar pohodio branitelje u lepoglavskom zatvoru

Petak, 03. 10. 2008.

Generalni vikar mons. Josip Šantić prisustvovao je priredbi u kaznionici u Lepoglavi koju su uz Dan neovisnosti, 8. listopada, pripremili branitelji iz Domovinskog rata koji su u toj kaznionici na odsluženju kazne. U pozdravnom govoru istaknuto je da su priredbu posvetili onima izvan kaznionice koji se redovito brinu za njih. Među njima je i Vojni ordinarijat koji kroz svoje programe vodi brigu za njih. Mons. Šantić ih je pozdravio u ime vojnog biskupa mons. Jurja Jezerinca i svih djelatnika Vojnog ordinarijata te im zahvalio što su prihvatili nastojanja VO da im se pomogne.

Lociranje “glavne crkve” Vojnog ordinarijata u RH

Petak, 03. 10. 2008.

Generalni vikar mons. Josip Šantić i zamjenik načelnika GS OS RH general pukovnik Slavko Barić posjetili su vojarnu „Croatia“ i u susretu s načelnikom za graditeljstvo MORH-a g. Požgajčićem obišli mjesta gdje bi bilo moguće graditi „glavnu crkvu“ Vojnog ordinarijata u RH. Razgovarali su i o drugim potrebama VO vezanim za prostore za molitvu.

Proslava blagdana sv. Stjepana, pape i mučenika

Četvrtak, 02. 10. 2008.

Hvarski vjernici svečano su proslavili blagdan zaštitnika grada i biskupije, sv. Stjepana, pape i mučenika. Budući da se blagdan sv. Stjepana slavi na isti dan kao i Dan grada Hvara, uoči blagdana u obnovljenom prostoru hvarskog arsenala, održana je sjednica Gradskog vijeća, na kojoj je hvarsko-bračko-viški biskup Slobodan Štambuk, između ostaloga, naglasio kako sv. Stjepan nije pristajao na političke kompromise, svjestan da ima samo jednu dušu koju nije voljan izgubiti.

Cijeli članak »

Proslava Dana Vojne kapelanije “Sv. Anđeli čuvari”

Četvrtak, 02. 10. 2008.

U Vojnoj inženjerske pukovnije u vojarni Kamensko po prvi put slavljeni su nebeski zaštitnici kapelanije „Sv. Anđeli čuvari“. Kapelanija je osnovana 2008. godine na temelju preustroja Hrvatske vojske. Euharistijsko slavlje predvodio je generalni vikar VO mons. Josip Šantić u zajedništvu vojnih kapelana iz Karlovca, Gospića, Korenice te domaćeg kapelana o. Vlade Mandure i drugih svećenika i redovnika. Misa je slavljena u samostanskoj crkvi u Kamenskom, a na njoj su sudjelovali vojnici iz vojarne zajedno sa svojim zapovjednikom i izaslanikom zapovjednika iz Osijeka.

Cijeli članak »

Redizajnirana web-stranica Vojne biskupije

Četvrtak, 02. 10. 2008.

„Podignuta“ je redizajnirana i reprogramirana web-stranica Vojnog ordinarijata u RH http://www.vojni-ordinarijat.hr. Na njoj se predstavlja rad, život i povijest Vojne biskupije, objavljuju vijesti, najavljuju i prate događanja. Odlukom uprave Vojnog ordinarijata osnovano je Uredništvo web-stranice u sljedećem sastavu: odgovorni urednik je mons. Josip Šantić, generalni vikar, izvršni urednik je Marinko Nikolić, osobni tajnik vojnog ordinarija, a Uredničko vijeće čine: Vladimir Krpan, fra Žarko Relota, Jurica Hečimović, Dražen Ćulig, Marko Buzuk. Stranicu je dizajnirao i programirao Marinko Nikolić.

Susret vodstva Vojnog ordinarijata s načelnikom GS OS-a i njegovim zamjenikom

Srijeda, 01. 10. 2008.

Vojni biskup mons. Juraj Jezerinac i generalni vikar VO mons. Josip Šantić posjetili su načelnika GS OS RH generala zbora Josipa Lucića i zamjenika načelnika general pukovnika Slavka Barića. S njima su razgovarali o vojno-redarstvenom hodočašću u Mariju Bistricu i o podizanju ili uređenju sakralnih prostora u vojarnama na temelju članka 9. Pravilnika. Dogovoreno je da će se pitanje sakralnih prostora ostvarivati samo u prostorima vojarni koje su perspektivne po temelju dugoročnog razvoja OS RH. Generalni vikar pokazao je idejno rješenje na temelju kojeg bi se taj pothvat i ostvario.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Poče ih slati - Mihael (12. 07. 2024.)

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju - Mihael (05. 07. 2024.)

Djevojko! Zapovijedam ti, ustani! - Mihael (01. 07. 2024.)

Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju? - Mihael (26. 06. 2024.)

X. i XI. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 06. 2024.)

Duh istine upućivat će vas u svu istinu – Mihael (17. 05. 2024.)

Neka i oni budu jedno kao i mi! - Mihael (09. 05. 2024.)

Peta i šesta vazmena nedjelja - Mihael (26. 04. 2024.)

Pastir dobri život svoj polaže za ovce - Mihael (19. 04. 2024.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (11. 04. 2024.)

Deklaracija “Dignitas infinita” o ljudskom dostojanstvu (08. 04. 2024.)

Deklaracija Dikasterija za nauk vjere "Dignitas infinita o ljudskom dostojanstvu" objavljena na svetkovinu Blagovijesti - Navještenja Gospodinova 8. travnja 2024. u Vatikanu.

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (05. 04. 2024.)

Nedjelja Muke Gospodnje - Cvjetnica - Mihael (22. 03. 2024.)

Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, umre, donosi obilat rod - Mihael (14. 03. 2024.)

Bog je poslao Sina na svijet da se svijet spasi po njemu - Mihael (07. 03. 2024.)

Ovo je Sin moj ljubljeni - Mihael (26. 02. 2024.)

Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu. - Mihael (16. 02. 2024.)

Četvrta nedjelja došašća, Božić - Mihael (22. 12. 2023.)

Među vama stoji koga vi ne poznate - Mihael (15. 12. 2023.)

Poravnite staze Gospodnje - Mihael (08. 12. 2023.)

Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti - Mihael (30. 11. 2023.)

Sjest će na prijestolje slave svoje i razlučiti jedne od drugih - Mihael (24. 11. 2023.)

U malome si bio vjeran, uđi u radost gospodara svoga! - Mihael (17. 11. 2023.)

Podajte caru carevo, a Bogu Božje - Mihael (20. 10. 2023.)

Koga god nađete, pozovite na svadbu - Mihael (13. 10. 2023.)

Vinograd će iznajmiti drugim vinogradarima - Mihael (06. 10. 2023.)

Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar? - Mihael (23. 09. 2023.)

Opraštaj, kažem ti, ne do sedam puta,  nego do sedamdeset puta sedam! - Mihael (14. 09. 2023.)

Ako te posluša, stekao si brata - Mihael (08. 09. 2023.)

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe - Mihael (01. 09. 2023.)

Ti si Petar-Stijena. Tebi ću dati ključeve Kraljevstva nebeskoga - Mihael (29. 08. 2023.)

O ženo, velika je tvoja vjera! - Mihael (20. 08. 2023.)

19. nedjelja kroz godinu - Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2023.)

XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 07. 2023.)

Tko ne uzme križa, nije mene dostojan - Mihael (30. 06. 2023.)

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo! - Mihael (23. 06. 2023.)

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (16. 06. 2023.)

Duhovi - Presveto Trojstvo - Mihael (28. 05. 2023.)

Prepoznaše ga u lomljenju kruha - Mihael (21. 04. 2023.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (14. 04. 2023.)

Vazmeno trodnevlje - Mihael (06. 04. 2023.)

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (31. 03. 2023.)

Ja sam uskrsnuće i život - Mihael (24. 03. 2023.)

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (17. 03. 2023.)

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (10. 03. 2023.)

Lice mu zasja kao sunce - Mihael (03. 03. 2023.)

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (24. 02. 2023.)

Ljubite neprijatelje! - Mihael (17. 02. 2023.)

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (10. 02. 2023.)

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (02. 02. 2023.)

Blago siromasima duhom! - Mihael (26. 01. 2023.)

Isus će se roditi od Marije, zaručene za Josipa, sina Davidova - Mihael (16. 12. 2022.)

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (25. 11. 2022.)

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje! - Mihael (17. 11. 2022.)

XXXII. i XXXIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (04. 11. 2022.)

Svi sveti, Dušni dan - Mihael (21. 10. 2022.)

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu - Mihael (14. 10. 2022.)

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (06. 10. 2022.)

Sveti arkanđeli Mihael, Gabriel i Rafael - Mihael (29. 09. 2022.)

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (15. 09. 2022.)

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika - Mihael (09. 09. 2022.)

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (02. 09. 2022.)

Koji se uzvisuje, bit će ponižen, a koji se ponizuje, bit će uzvišen - Mihael (26. 08. 2022.)

Doći će s istoka i zapada i sjesti za stol u kraljevstvu Božjem - Mihael (19. 08. 2022.)

20. nedjelja kroz godinu i Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2022.)

Srpanj, XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (01. 07. 2022.)

Za tobom ću kamo god ti pošao - Mihael (24. 06. 2022.)

Ti si Krist - Pomazanik Božji! - Mihael (17. 06. 2022.)

Presveto Trojstvo i Tijelovo - Mihael (10. 06. 2022.)

Sedma vazmena nedjelja i Duhovi-Pedesetnica - Mihael (27. 05. 2022.)

Četvrta i peta vazmena nedjelja – Mihael (05. 05. 2022.)

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu – Mihael (29. 04. 2022.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (22. 04. 2022.)

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (31. 03. 2022.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (25. 03. 2022.)

Blagovijest - Mihael (18. 03. 2022.)

Dok se molio, izgled mu se lica izmijeni - Mihael (11. 03. 2022.)

Osma nedjelja kroz godinu i Pepelnica - Mihael (25. 02. 2022.)

Budite milosrdni kao što je milosrdan Otac vaš - Mihael (18. 02. 2022.)

Blago vama, siromasi! Jao vama, bogataši! - Mihael (11. 02. 2022.)

Oni ostaviše sve i pođoše za njim - Mihael (04. 02. 2022.)

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima - Mihael (27. 01. 2022.)

Danas se ispunilo ovo Pismo - Mihael (21. 01. 2022.)

Rodio vam se spasitelj - Mihael (24. 12. 2021.)

Otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega? - Mihael (17. 12. 2021.)

Što nam je činiti? - Mihael (10. 12. 2021.)

Svako će tijelo vidjeti spasenje Božje - Mihael (03. 12. 2021.)

Podignite glave, približuje se vaše otkupljenje - Mihael (26. 11. 2021.)

Ti kažeš: ja jesam kralj - Mihael (19. 11. 2021.)

Sabrat će svoje izabranike s četiri vjetra - Mihael (12. 11. 2021.)

Što imaš, prodaj i idi za mnom! - Mihael (08. 10. 2021.)

Mihael 500 (29. 09. 2021.)

Tko nije protiv nas, za nas je - Mihael (23. 09. 2021.)

Tko želi biti prvi, neka bude svima poslužitelj - Mihael (17. 09. 2021.)

Ti si Pomazanik-Krist! ... - Mihael (10. 09. 2021.)

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti - Mihael (03. 09. 2021.)

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske - Mihael (27. 08. 2021.)

Kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! - Mihael (21. 08. 2021.)

Velika mi djela učini Svesilni: uzvisi neznatne - Mihael (14. 08. 2021.)

Tražite ljepotu ovog ljeta - Mihael (09. 07. 2021.)

Arhiva vijesti

Linkovi