Vijesti // Arhiva

Godina: 2009, mjesec: prosinac

Misa zadušnica za don Petra Šimića

Srijeda, 30. 12. 2009.

Don Petar Šimić, svećenik salezijanac i graditelj svetišta Svete Mati Slobode, preminuo je 26. prosinca 2009. u 72. godini života, 55. redovničkih zavjeta i 45. svećeništva. Sprovodne obrede za don Petra na zagrebačkom groblju Mirogoj predvodio je pomoćni zagrebački biskup Valentin Pozaić, a misu zadušnicu u svetištu vojni ordinarij Juraj Jezerinac.

Susret mons. Josipa Šantića s mons. Nikolom Eterovićem

Ponedjeljak, 28. 12. 2009.

Generalni vikar je posjetio mons. Nikolu Eterovića u njegovom obiteljskom domu u Pučišćima na otoku Braču te se zadržao u podužem razgovoru. Razgovarali su o radu Vojnog ordinarijata te tragali za novim projektima evangelizacije u suvremenom svijetu. Zadržavši se na problematici Vojnog ordinarijata sugovornici su se složili da je potrebno tražiti nove putove navještaja Božje Riječi, jer vrijeme u kojem živimo mora za Crkvu biti izazov ka traganju za novim modelima. Sekularizacija koja je itekako prisutna na Zapadu mogla bi u tom kontekstu biti jedna nova šansa Crkvi da preispita sve mogućnosti suvremenog civilizacijskog dostignuća te iskoristi sve što je moguće da Krista približi svijetu.

Cijeli članak »

Božić u Vojnom ordinarijatu

Petak, 25. 12. 2009.

Na blagdan Gospodinova rođenja slavljena je polnoćka i dnevna misa u kapeli Vojnog ordinarijata koju je predvodio vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac uz asistenciju đakona Željka Savića.

Obilježena 18. obljetnica 91. ZB HRZ i PZO-a

Srijeda, 23. 12. 2009.

U vojarni Pleso svečano je obilježena 18. obljetnica osnutka 91. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane. Obilježavanje je započelo svetom misom u kapeli vojne kapelanije “Sv. Petra i Pavla”.

Cijeli članak »

VI. dekanatsko hodočašće Gospi Osječkoj

Srijeda, 23. 12. 2009.

Osječki dekanat Vojne biskupije održao je VI. dekanatsko hodočašće Gospi Osječkoj u crkvi Našašća Svetoga Križa u Osječkoj Tvrđi. Hodočasnike, djelatnike Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” te djelatnike Policijske uprave osječko-baranjske, pozdravio je gvardijan fra Željko Jurković te ih upoznao s djelovanjem franjevaca u Osijeku. Franjevačka crkva Našašća Svetog Križa usko je vezana uz vojsku kada je grad Osijek 1687. godine oslobođen od Turaka.

Cijeli članak »

Polaznici Policijske akademije hodočastili u Vukovar

Utorak, 22. 12. 2009.

Prve dvije subote u prosincu polaznici Policijske akademije hodočastili su u Vukovar, hodočašćem su se uključili u inicijativu “Da se ne zaboravi”. Najprije su posjetili župnu crkvu i franjevački samostan. Otud su pošli tragom najtežih stradalnika, do bolnice i hangara na Ovčari te masovne grobnice, a zatim do memorijalnog centra na novom groblju. Molitvom uz paljenje svijeće na svakom od tih mjesta tražili su od milosrdnog Boga da stradalima udijeli puninu života.

Cijeli članak »

Priprava za Božić u Policijskoj akademiji

Utorak, 22. 12. 2009.

Vrhunac adventske priprave u Policijskoj akademiji bio je dan u kojem je nekoliko svećenika bilo na raspolaganju za svetu ispovijed. Svetu misu predvodio je vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac u koncelebraciji s generalnim vikarom Vojne biskupije mons. Josipom Šantićem, policijskim kapelanom Josipom Stanićem i đakonom Željkom Savićem.

Humanitarna akcija za Specijalnu bolnicu za kronične bolesti u Gornjoj Bistri

Ponedjeljak, 21. 12. 2009.

Vojna kapelanija sv. Nikole Tavelića koja djeluje u Središnjici elektroničkog izviđanja u Zagrebu pokrenula je akciju u kojoj su se prikupljale higijenske potrepštine i hrana za Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri. Bolnica skrbi o djeci od 1 mjeseca do 18 godina starosti. Kod djece je često prisutna kako fizička tako i mentalna retardacija. U akciju su se uključili i ostali djelatnici vojarne “Croatia”, gdje se nalazi i zapovjedništvo Središnjice elektroničkog izviđanja.

Akcija je zaključena dostavljanjem prikupljenog u bolnicu, što je izazvalo radost osoblja bolnice. Susret sa štićenicima ostavio je snažan dojam zahvalnosti na djelatnike vojarne “Croatia”, koji su sudjelovali u posjetu bolnici prilikom uručenja prikupljenih sredstava.

Božićni posjet braniteljima u kaznionici “Lepoglava”

Nedjelja, 20. 12. 2009.

Vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac, generalni vikar Vojnog ordinarijata mons. Josip Šantić, ravnatelj Uprave za zatvorski sustav gospodin Miroslav Mihoci te predsjednik Zajednice udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Tom Kačinari posjetili su branitelje u zatvoru u Lepoglavi. Primio ih je upravitelj kaznionice Zvonimir Penić sa suradnicima. Biskup je predvodio svetu misu u zatvorskoj kapeli bl. Alojzija Stepinca u koncelebraciji s generalnim vikarom.

Cijeli članak »

Knjiga “Obično o svetom” fra Žarka Relote predstavljena u Vojnom ordinarijatu

Subota, 19. 12. 2009.

U Vojnom ordinarijatu predstavljena je knjiga „Obično o svetome“ autora fra Žarka Relote, dekana Zagrebačkog dekanata i kapelana na Hrvatskom vojnom učilištu. Uz nazočnost visokih dužnosnika iz Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova, generala i visokih časnika, predstavljanju je nazočio veliki broj gostiju. Grupa Fides i klapa Sv. Juraj HRM-a glazbeno su uveličali program koji je modelirala gospođa Željka Ogresta. O knjizi su govorili državni tajnik u Ministarstvu obrane gospodin Mate Raboteg, generalni vikar Vojnog ordinarijata mons. Josip Šantić, profesor filozofije na KBF-u dr. Alojz Ćubelić, OP, i suurednica knjige i novinarka Hrvatskog vojnika gospođa Marija Alvir.

Cijeli članak »

Priprava za Božić u vojarni “Croatia”

Subota, 19. 12. 2009.

U kapelaniji sv. Nikole Tavelića u vojarni “Croatia” u Zagrebu, nakon tjedna u kojem je bila prigoda za svetu ispovijed, vojni kapelan David Klarić slavio je svetu misu zahvalnicu za proteklu godinu.

Blagoslov u prostorijama policijskih postaja Delnice i Vrbovsko

Petak, 18. 12. 2009.

U prostorijama PP Delnice i Vrbovsko predstavio se novi kapelan u BSD-u Delnice p. Mirko Vukoja. Nakon predstavljanja je blagoslovio djelatnike u njihovom radnom prostoru. Blagoslovu u prostorijama PP Delnice nazočili su načelnik Dinko Žagar sa djelatnicama i djelatnicima kao i mons. Stanislav Kovačići, župnik župe sv. Ivana Krstitelja u Delnicama i dekan Delničkog dekanata dok su u prostorijama PP Vrbovsko bili nazočni pomoćnik za kriminalističku policiju Danko Tomić sa djelatnicima te o. Lovro Perić, župnik župe sv. Ivan Nepomuk u Vrbovskom.

Sveta misa za poginule branitelje i blagoslov u PU primorsko-goranskoj

Petak, 18. 12. 2009.

Povodom predstojećeg blagdana Božića, u katedrali sv. Vida u Rijeci, djelatnicima i obiteljima djelatnika kao i članovima udruge proizašle iz Domovinskog rata omogućena je sveta ispovijed kao priprava za Božić. Zatim je služena sveta misa za sve poginule hrvatske branitelje iz Domovinskog rata, a predvodio ju je vojni kapelan p. Mirko Vukoja iz BSD-a Delnice. Na misi su nazočili načelnik PU PG Tomislav Dizdar sa djelatnicima, članovi udruga proizašlih iz Domovinskog rata te članovi njihovih obitelji.

Božićna ispovijed u vojnoj kapelaniji u Petrinji

Četvrtak, 17. 12. 2009.

U petrinjskim vojarnama „Zrin“ i „Pukovnik Predrag Matanović“održana je božićna ispovijed za vojnike vojne kapelanije “Sv. Ilije Proroka”. Vojnicima, uz njihovog vojnog kapelana don Milenka Majića, na raspolaganju su bili petrinjski župnik i dekan o. Mario Migles, petrinjski župski vikar o. Mihill Gojani i fra Pero Kelava iz sisačke župe sv. Josipa radnika.

Nakon svete ispovijedi slavljene su svete mise u kapelici sv. Ilije proroka u vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” koju je služio don Milenko Majić, a u vojarni “Zrin” o. Mario Migles.

Božićno čestitanje u Vojnom ordinarijatu

Srijeda, 16. 12. 2009.

U zgradi Vojnog ordinarijata održan je tradicionalni božićni susret djelatnika Vojne biskupije. Okupljene vojne i policijske kapelane, njihove pomoćnike i djelatnike biskupije pozdravili su te im zaželjeli blagoslovljen Božić vojni biskup mons. Juraj Jezerinac i generalni vikar Vojnog ordinarijata mons. Josip Šantić.

Krštenje Brune Lourdes Hrgović

Nedjelja, 13. 12. 2009.

U nedjelju 13. prosinca u kapeli Vojnog ordinarijata generalni vikar mons. Josip Šantić je za vrijeme svete mise koju je slavio u koncelebraciji s vojnim kapelanom Počasno-zaštitne bojne o. Zdravkom Barićem podijelio sakrament krštenja Bruni Lourdes Hrgović, kćerki natporučnika PZB Ivana Hrgovića i bojnice Ester Mladin Hrgović iz uprave za operativne poslove GS.

Cijeli članak »

Hodočašće hrvatskih branitelja u Voćin o 18. obljetnici njegova stradanja

Nedjelja, 13. 12. 2009.

U povodu osamnaeste obljetnice ubojstva četrdeset i pet civila i uništenja župne i svetišne crkve od pobunjenih Srba u Voćinu, održan je spomen na njegove žrtve. Euharistijsko slavlje predvodio je požeški biskup Antun Škvorčević, a u koncelebraciji su bili Josip Devčić, predsjednik Odbora za izgradnju svetišta u Voćinu, Mladen Štivin, župnik, Goran Lukić, biskupov tajnik i đakon Marijan Pavelić. Tom prigodom prvi put u Voćin su hodočastili hrvatski branitelji te predstavnici hrvatske vojske i policije u organizaciji HVIDR-e Virovitičko-podravske županije, općine Voćin i Požeške biskupije. Među brojnim voćinskim župljanima i drugim hodočasnicima na misi su bili nazočni saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e Josip Đakić, ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić, virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić, predsjednik HVIDR-e Virovitičko-podravske županije Nenad Križić, virovitički gradonačelnik Ivica Kirin, slatinski gradonačelnik Ivan Roštaš, orahovački gradonačelnik Josip Nemec te načelnik općine Voćin Predrag Filić.

Vojni biskup predvodio misu u Đurđevcu za predsjednika Franju Tuđmana

Nedjelja, 13. 12. 2009.

Treće nedjelje došašća u župnoj crkvi sv. Jurja u Đurđevcu proslavljena je misa zadušnica koju je predvodio vojni biskup Juraj Jezerinac tijekom svog pohoda toj župi. Misa je slavljena u povodu 10. obljetnice smrti prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana, te je bila posvećena spomenu na prvog hrvatskog predsjednika i sve poginule i umrle branitelje Domovinskog rata koji su zaslužni za ostvarenje hrvatske države. Svečano misno slavlje biskup Jezerinac predvodio je u koncelebraciji s domaćim župnikom Ozrenom Bizekom, mo. Mihom Demovićem, Zlatkom Pavetićem, te župnicima i svećenicima iz Virovskog dekanata Leonom Lozančićem, fra Ivanom Poletom i Marijom Rukeljem.

Cijeli članak »

18. obljetnica Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane

Petak, 11. 12. 2009.

U 91. zrakoplovnoj bazi Pleso obilježena je 18. obljetnica Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane. Program obilježavanja započet je svetom misom za poginule i nestale branitelje koju je predvodio vojni biskup mons. Juraj Jezerinac u zajedništvu generalnog vikara mons. Josipa Šantića i kapelana vojne kapelanije “Sv. Petra i Pavla”. Središnja svečanost proslavljena je postrojavanjem postrojbi HRZ i PZO-a, nakon čega su se prisutnima obratili zapovjednik HRZ i PZO general bojnik Vlado Bagarić, načelnik GS OS RH general zbora Josip Lucić, državni tajnik Mate Raboteg te na kraju predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS RH Stjepan Mesić.

Blagoslov u Specijalnoj jedinici policije i Interventnoj jedinici policije Rijeka

Petak, 11. 12. 2009.

U prostorijama Specijalne jedinice policije i Interventne jedinice policije Rijeka djelatnicima se predstavio novi kapelan u BSD-u Delnice p. Mirko Vukoja. Nakon predstavljanja blagoslovio je djelatnike u njihovom radnom prostoru. Blagoslovu su nazočili zapovjednici jedinica Marinko Marijanović i Tomislav Čelik s djelatnicama i djelatnicima ustrojstvenih jedinica.

Misa o 10. obljetnici smrti prvoga hrvatskog predsjednika

Četvrtak, 10. 12. 2009.

U povodu 10. obljetnice smrti prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je koncelebrirano euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali u kojemu se molilo za domovinu Hrvatsku i pokojnog predsjednika. U koncelebraciji su bili i vojni biskup Juraj Jezerinac, imenovani sisački biskup Vlado Košić, zagrebački pomoćni biskupi Valentin Pozaić i Ivan Šaško, kao i imenovani bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak, generalni vikar Vojne biskupije mons. Josip Šantić, provincijali redovničkih zajednica, te osamdesetak svećenika iz Zagrebačke nadbiskupije. Na misi su, uz mnogobrojne vjernike, bili nazočni predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić i predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor, kao i članovi obitelji Tuđman.

“Zrinska garda Čakovec” u Vojnom ordinarijatu

Četvrtak, 10. 12. 2009.

U četvrtak 10. prosinca Vojni ordinarijat su posjetili iz Zrinske garde Čakovec: predsjednik udruge Mihael Štebih, nadzapovjednik Alojzije Šestan, tajnik Bojan Kocijan i dozapovjednik Davor Bratković. Vojni biskup mons. Juraj Jezerinac i generalni vikar mons. Josip Šantić zahvalili su se Gardi na dosadašnjoj suradnji na nacionalnom hrvatskom vojno-redarstvenom hodočašću u Mariju Bistricu i međunarodnom vojno-redarstvenom hodočašću u Lourdes, kao i na drugim prigodama na kojima je Garda bila prisutna. Predstavnici Garde zahvalili su se Vojnom ordinarijatu i izrazili spremnost za nastavak daljnje suradnje.

Cijeli članak »

Priprema glazbenog dijela Međunarodne sv. mise na hodočašću u Lourdes 2010.

Srijeda, 09. 12. 2009.

U srijedu 9. prosinca u Vojnom ordinarijatu održan je sastanak organizacijskog odbora za vojno-redarstveno hodočašće u Lourdes 2010. godine. Sastanak je vodio generalni vikar mons. Josip Šantić, a nazočili su vojni dekan i kapelan na HVU-u fra Žarko Relota, načelnik Odjela za potporu Vojnom ordinarijatu bojnik Petar Klarić, tajnik generalnog vikara natporučnik Vladimir Krpan, zapovjednik orkestra OS RH satnik Miroslav Vukovojac Dugan te Tomislav Fačini, dirigent orkestra OS RH. Tema susreta je bila unošenje glazbenih točaka u sinopsis koji je pripremljen za međunarodnu sv. misu u Lourdesu. Na početku je generalni vikar pozdravio prisutne te iznio stav odbora PMI-a da bi se u međunarodnu sv. misu unijelo određeni broj i pjesama koje su inače prisutne na lourdskim slavljima.

Cijeli članak »

Posjet vojnog biskupa i Karlovačkog dekanata Gospiću

Srijeda, 09. 12. 2009.

Vojni biskup mons. Juraj Jezerinac, članovi Karlovačkog dekanata Vojnog ordinarijata, svećenici i pomoćnici održali su radni sastanak u Gospiću te posjetili tamošnju vojarnu “Eugen Kvaternik” i susreli se s zapovjednikom i pomolili u kapelici sv. Franje Asiškog. Također su posjetili gospićko-senjskog biskupa mons. dr. Milu Bogovića.

Klapa HRM-a “Sv. Juraj” na božićnom prijmu u Hrvatskom veleposlanstvu u Berlinu

Srijeda, 09. 12. 2009.

Klapa HRM-a “Sv. Juraj” gostovala je na božićnom prijmu u Hrvatskom veleposlanstvu u Berlinu. O njoj piše Slobodna Dalmacija: “Klapa Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“ osnovana je 2001. godine na inicijativu Vojnog ordinarijata s ciljem da na međunarodnom susretu vojske u Lourdesu predstavi RH i Oružane snage i to prvenstveno kroz sakralni program i domoljubne skladbe”.

Svečana dodjela nagrada “Naročiti pothvat u zaštiti i spašavanju”

Utorak, 08. 12. 2009.

Na Učilištu vatrogastva, zaštite i spašavanja Državne uprave za zaštitu i spašavanje dodijeljena su priznanja za “Naročiti pothvat u zaštiti i spašavanju na području Republike Hrvatske” u 2009. godini. Na svečanosti su sudjelovali vojni biskup mons. Juraj Jezerinac i generalni vikar mons. Josip Šantić.

Priznanja dobitnicima uručili su predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor i ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Damir Trut.

Dostojanstvo hrvatskog branitelja

Ponedjeljak, 07. 12. 2009.

Požeška biskupija u suradnji s udrugom „Hrvatski policajac“ organizirala je adventski susret s duhovnom obnovom o temi “Dostojanstvo hrvatskog branitelja” koji je održan u dvorani sv. Terezije u Požegi. Susret na kojem se okupio veliki broj branitelja, njihovih obitelji, ali i drugih Požežana počeo je kratkim obraćenjem Marijana Pilona, predsjednika Udruge, a zatim je o ljudskom dostojanstvu govorio Benjamin Tolić.

Cijeli članak »

Vojni biskup čestitao nagrađenima u akciji “Ponos Hrvatske”

Nedjelja, 06. 12. 2009.

U okviru akcije „Ponos Hrvatske“ dodijeljene su nagrade junacima za humanost, hrabrost i poštenje u 2009. godini. Među nagrađenima je pripadnik Hrvatske vojske satnik Zvonimir Milatović, te pripadnici policije: Nikola Kajkić, Bono Tomašević, Nedeljko Doljanac, Jadranko Certin, Boško Ćenan, Milovan Dakić, Goran Blažević i policijski vježbenik Kristijan Novoselac. Nagrada je posthumno dodijeljena i preminulom policajcu iz Sesveta Ivanu Grbavcu.

Proslava sv. Nikole biskupa, zaštitnika HRM-a

Petak, 04. 12. 2009.

Vojna kapelanija HRM-a sv. Nikole biskupa proslavila je svog zaštitnika. Sveto misno slavlje predvodio je vojni biskup mons. Juraj Jezerinac. Slavlje je započelo procesijom koja je krenula od spomenika sv. Nikole u luci prema crkvi sv. Ante na Poljudu. U procesiji su sudjelovali predstavnici gradskih i županijskih vlasti, puhački orkestar HRM-a, veliki broj mornara, dočasnika i časnika predvođenih zapovjednikom kontraadmiralom Antom Urličem.

Na svetoj misi su u koncelebraciji bili kapelani domaćini don Branimir Projić i o. Jozo Mravak, kao i kapelan Zrakoplovne baze Zemunik o. Ivo Topalović, policijski kapelan don Stjepan Lončar kao i svećenici gradskih župa.

Blagoslov i sakrament pokore u PP Rab

Petak, 04. 12. 2009.

U prostorijama Policijske postaje u Rabu djelatnicima se predstavio novi kapelan u BSD-u Delnice p. Mirko Vukoja. Nakon predstavljanja blagoslovio je djelatnike u njihovom radnom prostoru te ispovijedao u sklopu priprave za blagdan Božića. Blagoslovu su nazočili: načelnik policijske postaje Franko Fabo, pomoćnik za krim-policiju Dado Krstinić, djelatnice i djelatnici koji rade u postaji te o. Anton Depikolozvane, župnik u Rabu i dekan rapskog dekanata.

Hodnja dočasničkog zbora ZOD “F.K.F” povodom sjećanja na žrtvu Vukovara

Petak, 04. 12. 2009.

U sklopu godišnje konferencije dočasničkog zbora Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” iz Osijeka održan je tradicionalni hod “Sjećanje na žrtvu Vukovara” s polaskom u Nuštru i ciljem na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u Vukovaru. U župnoj crkvi Duha Svetoga u Nuštru hodočasnike je pozdravio vojni kapelan ZZOD-a o. Ante Mihaljević te nuštarski župnik o. Slavko Vranjković.

Cijeli članak »

Vojni biskup na proslavi sv. Franje Ksaverskoga na karlovačkoj Švarči

Četvrtak, 03. 12. 2009.

Župa na karlovačkoj Švarči svečano je proslavila svoga župnog zaštitnika sv. Franju Ksaverskog. U župnoj crkvi svečanu misu predvodio je vojni biskup Juraj Jezerinac, u suslavlju sa švarčanskim župnikom i karlovačkim dekanom o. Ferdinandom Vražićem te svim svećenicima Karlovačkog dekanata. Na misi je pjevao mješoviti župni zbor „Švarča”, a sudjelovala su i školska djeca te svi prvopričesnici i krizmanici.

U Vojnom ordinarijatu izložena slika bl. Ivana Merza autora generala Ante Gotovine

Četvrtak, 03. 12. 2009.

U četvrtak 3. prosinca u Vojnom ordinarijatu izložena je slika bl. Ivana Merza koju je, u Haškom zatvoru, naslikao general Ante Gotovina.

Početkom 2009. iz Postulature bl. Ivana Merza zamolili su generala Gotovinu da naslika portret blaženika. Kao predložak poslana mu je fotografija koja prikazuje blaženika kao mladoga časnika u vojnoj odori za vrijeme I. svjetskoga rata. Portret je predan Postulaturi 5. studenog 2009. Uz njega general je naslikao još jednu sliku koja prikazuje bl. Ivana kao studenta u Beču.

Cijeli članak »

Sakrament pokore i blagoslov u PP Čabar

Srijeda, 02. 12. 2009.

U prostorijama Policijske postaje u Čabru djelatnicima se predstavio novi kapelan u BSD-u Delnice p. Mirko Vukoja, koji je potom ispovijedao u sklopu priprave za blagdan Božića. Na kraju je blagoslovio djelatnike u njihovom radnom prostoru. Blagoslovu su nazočili: načelnica Policijske postaje Lidija Obajdin, pomoćnica načelnice za granicu Jasenka Hoge, župnik iz mjesta Plešce i Čabra o. Josip Malnar i s. Dragica Devčić, redovnica kćeri Marije Pomoćnice, kao i druge djelatnice i djelatnici.

Sjećanje na poginule hrvatske branitelje na Papuku

Srijeda, 02. 12. 2009.

U znak sjećanja na najtragičniji dan u obrani Požeštine u Domovinskom ratu - pogibiju jedanaest hrvatskih branitelja koje su četnici ubili iz zasjede 2. prosinca 1991. godine - roditelji, djeca, članovi obitelji i prijatelji, suborci, predstavnici braniteljskih udruga vojske i policije, predstavnici Ministarstva branitelja, Požeško-slavonske županije, njezinih gradova i općina položili su vijence i zapalili svijeće na spomen-obilježju na Papuku iznad Velike. Poslije polaganja vijenaca, uz prigodni program u kojem je grupa učenica podsjetila na važnost i značenje Domovinskog rata u Hrvatskoj, velički župnik Mario Sanić u koncelebraciji s vojnim kapelanom Željkom Volarićem predvodio je misu zahvalnicu.

Cijeli članak »

Adventska duhovna obnova u Slunju

Utorak, 01. 12. 2009.

U vojnoj kapelaniji bl. Ivana Merza na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” u Slunju održana je adventska duhovna obnova za vjernike vojne kapelanije “Bl. Ivan Merz”. Duhovna obnova sadržavala je predavanje o zaštitniku vojne kapelanije: “Život i djelo blaženoga Ivana Merza”, ispovijed i svetu misu. Voditelj je bio p. Božidar Nagy, postulator kauze za kanonizaciju bl. Ivana Merza koji je i predvodio svetu misu u koncelebraciji s o. Antunom Luketićem, župnikom i vojnim kapelanom iz Gospića i o. Antoniom Čuturom, župnikom iz Cvitovića. Svetoj misi je nazočilo oko 60 vojnika, župnik iz Slunja mons. Mile Pecić i peteročlana vokalno-instrumentalna skupina “Angelus” iz Gospića.

Cijeli članak »

Posjet ministru obrane na oporavku u Karlovcu

Utorak, 01. 12. 2009.

Vojni biskup mons. Juraj Jezerinac i generalni vikar mons. Josip Šantić posjetili su ministra obrane Branka Vukelića koji se u Karlovcu oporavlja od operacije ugradnje stenta. Razgovarali su o dosadašnjoj suradnji Ministarstva obrane i Vojne biskupije te o planovima za budućnost. U razgovoru su poželjeli ministru brzi oporavak.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Poče ih slati - Mihael (12. 07. 2024.)

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju - Mihael (05. 07. 2024.)

Djevojko! Zapovijedam ti, ustani! - Mihael (01. 07. 2024.)

Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju? - Mihael (26. 06. 2024.)

X. i XI. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 06. 2024.)

Duh istine upućivat će vas u svu istinu – Mihael (17. 05. 2024.)

Neka i oni budu jedno kao i mi! - Mihael (09. 05. 2024.)

Peta i šesta vazmena nedjelja - Mihael (26. 04. 2024.)

Pastir dobri život svoj polaže za ovce - Mihael (19. 04. 2024.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (11. 04. 2024.)

Deklaracija “Dignitas infinita” o ljudskom dostojanstvu (08. 04. 2024.)

Deklaracija Dikasterija za nauk vjere "Dignitas infinita o ljudskom dostojanstvu" objavljena na svetkovinu Blagovijesti - Navještenja Gospodinova 8. travnja 2024. u Vatikanu.

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (05. 04. 2024.)

Nedjelja Muke Gospodnje - Cvjetnica - Mihael (22. 03. 2024.)

Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, umre, donosi obilat rod - Mihael (14. 03. 2024.)

Bog je poslao Sina na svijet da se svijet spasi po njemu - Mihael (07. 03. 2024.)

Ovo je Sin moj ljubljeni - Mihael (26. 02. 2024.)

Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu. - Mihael (16. 02. 2024.)

Četvrta nedjelja došašća, Božić - Mihael (22. 12. 2023.)

Među vama stoji koga vi ne poznate - Mihael (15. 12. 2023.)

Poravnite staze Gospodnje - Mihael (08. 12. 2023.)

Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti - Mihael (30. 11. 2023.)

Sjest će na prijestolje slave svoje i razlučiti jedne od drugih - Mihael (24. 11. 2023.)

U malome si bio vjeran, uđi u radost gospodara svoga! - Mihael (17. 11. 2023.)

Podajte caru carevo, a Bogu Božje - Mihael (20. 10. 2023.)

Koga god nađete, pozovite na svadbu - Mihael (13. 10. 2023.)

Vinograd će iznajmiti drugim vinogradarima - Mihael (06. 10. 2023.)

Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar? - Mihael (23. 09. 2023.)

Opraštaj, kažem ti, ne do sedam puta,  nego do sedamdeset puta sedam! - Mihael (14. 09. 2023.)

Ako te posluša, stekao si brata - Mihael (08. 09. 2023.)

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe - Mihael (01. 09. 2023.)

Ti si Petar-Stijena. Tebi ću dati ključeve Kraljevstva nebeskoga - Mihael (29. 08. 2023.)

O ženo, velika je tvoja vjera! - Mihael (20. 08. 2023.)

19. nedjelja kroz godinu - Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2023.)

XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 07. 2023.)

Tko ne uzme križa, nije mene dostojan - Mihael (30. 06. 2023.)

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo! - Mihael (23. 06. 2023.)

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (16. 06. 2023.)

Duhovi - Presveto Trojstvo - Mihael (28. 05. 2023.)

Prepoznaše ga u lomljenju kruha - Mihael (21. 04. 2023.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (14. 04. 2023.)

Vazmeno trodnevlje - Mihael (06. 04. 2023.)

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (31. 03. 2023.)

Ja sam uskrsnuće i život - Mihael (24. 03. 2023.)

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (17. 03. 2023.)

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (10. 03. 2023.)

Lice mu zasja kao sunce - Mihael (03. 03. 2023.)

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (24. 02. 2023.)

Ljubite neprijatelje! - Mihael (17. 02. 2023.)

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (10. 02. 2023.)

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (02. 02. 2023.)

Blago siromasima duhom! - Mihael (26. 01. 2023.)

Isus će se roditi od Marije, zaručene za Josipa, sina Davidova - Mihael (16. 12. 2022.)

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (25. 11. 2022.)

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje! - Mihael (17. 11. 2022.)

XXXII. i XXXIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (04. 11. 2022.)

Svi sveti, Dušni dan - Mihael (21. 10. 2022.)

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu - Mihael (14. 10. 2022.)

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (06. 10. 2022.)

Sveti arkanđeli Mihael, Gabriel i Rafael - Mihael (29. 09. 2022.)

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (15. 09. 2022.)

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika - Mihael (09. 09. 2022.)

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (02. 09. 2022.)

Koji se uzvisuje, bit će ponižen, a koji se ponizuje, bit će uzvišen - Mihael (26. 08. 2022.)

Doći će s istoka i zapada i sjesti za stol u kraljevstvu Božjem - Mihael (19. 08. 2022.)

20. nedjelja kroz godinu i Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2022.)

Srpanj, XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (01. 07. 2022.)

Za tobom ću kamo god ti pošao - Mihael (24. 06. 2022.)

Ti si Krist - Pomazanik Božji! - Mihael (17. 06. 2022.)

Presveto Trojstvo i Tijelovo - Mihael (10. 06. 2022.)

Sedma vazmena nedjelja i Duhovi-Pedesetnica - Mihael (27. 05. 2022.)

Četvrta i peta vazmena nedjelja – Mihael (05. 05. 2022.)

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu – Mihael (29. 04. 2022.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (22. 04. 2022.)

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (31. 03. 2022.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (25. 03. 2022.)

Blagovijest - Mihael (18. 03. 2022.)

Dok se molio, izgled mu se lica izmijeni - Mihael (11. 03. 2022.)

Osma nedjelja kroz godinu i Pepelnica - Mihael (25. 02. 2022.)

Budite milosrdni kao što je milosrdan Otac vaš - Mihael (18. 02. 2022.)

Blago vama, siromasi! Jao vama, bogataši! - Mihael (11. 02. 2022.)

Oni ostaviše sve i pođoše za njim - Mihael (04. 02. 2022.)

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima - Mihael (27. 01. 2022.)

Danas se ispunilo ovo Pismo - Mihael (21. 01. 2022.)

Rodio vam se spasitelj - Mihael (24. 12. 2021.)

Otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega? - Mihael (17. 12. 2021.)

Što nam je činiti? - Mihael (10. 12. 2021.)

Svako će tijelo vidjeti spasenje Božje - Mihael (03. 12. 2021.)

Podignite glave, približuje se vaše otkupljenje - Mihael (26. 11. 2021.)

Ti kažeš: ja jesam kralj - Mihael (19. 11. 2021.)

Sabrat će svoje izabranike s četiri vjetra - Mihael (12. 11. 2021.)

Što imaš, prodaj i idi za mnom! - Mihael (08. 10. 2021.)

Mihael 500 (29. 09. 2021.)

Tko nije protiv nas, za nas je - Mihael (23. 09. 2021.)

Tko želi biti prvi, neka bude svima poslužitelj - Mihael (17. 09. 2021.)

Ti si Pomazanik-Krist! ... - Mihael (10. 09. 2021.)

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti - Mihael (03. 09. 2021.)

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske - Mihael (27. 08. 2021.)

Kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! - Mihael (21. 08. 2021.)

Velika mi djela učini Svesilni: uzvisi neznatne - Mihael (14. 08. 2021.)

Tražite ljepotu ovog ljeta - Mihael (09. 07. 2021.)

Arhiva vijesti

Linkovi