Vijesti // Arhiva

Godina: 2010, mjesec: srpanj

Posjet predstavniku Vatikana u Afganistanu

Četvrtak, 29. 07. 2010.

Kada sam početkom godine po drugi puta odlazio u mirovnu misiju najviše sam se radovao susretu s mons. Morettijem, predstavnikom Vatikana u Afganistanu. Njegova nazočnost ovdje ističe univerzalnost naše Crkve. On sam kaže da živi kao pustinjak u centru grada koji broji 4-5 milijuna stanovnika. Iskreno sam zahvalan što mi je dana sva potrebna potpora od strane zapovjednika i vojne policije našeg petnaestog kontingenta kako bi se ponovo susreli s mons. Morettijem, kazao je Vladislav Mandura.

Cijeli članak »

Posjet Počasno zaštitnoj bojni i sveta misa na Brijunima

Četvrtak, 29. 07. 2010.

Vojni kapelan BSD-a p. Mirko Vukoja i njegov pomoćnik satnik Anton Žic posjetili su Počasno-zaštitnu bojnu na Brijunima. Pridružili su im se p. Jure Antunović i tajnica zapovjednika. Vojnicima je pružena prilika za osobni razgovor i sakrament pomirenja. Nakon toga slavljena je misa u kapelici.

Obilježena 19. obljetnica pogibije hrvatskih redarstvenika u Strugi Banskoj

Ponedjeljak, 26. 07. 2010.

U mjestu Struga Banska kraj Dvora na Uni obilježena je 19. obljetnica oružanog otpora srpskom agresoru u hrvatskom Pounju na početku Domovinskog rata. Odana je počast i desetorici hrvatskih policajaca iz policijskih uprava Zagrebačke i Sisačko-moslavačke koji su 26. srpnja 1991. poginuli u obrani hrvatskog stanovništva u tom mjestu braneći tako i cijelo Pounje.

Cijeli članak »

Duhovno ohrabrenje komandosa

Četvrtak, 22. 07. 2010.

Na poligonu Crvena zemlja na padinama Dinare provodi se dio obuke kandidate za hrvatske komandose. Posjetili su ih zapovjednik BSD-a brigadir Nikola Županić, vojni kapelan p. Mirko Vukoja i njegov pomoćnik satnik Anton Žic.

Položen kamen temeljac za izgradnju kapelice ATJ Lučko

Srijeda, 21. 07. 2010.

Vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac u srijedu 21. srpnja blagoslovio je temeljni kamen za spomen-kapelu i Memorijalni centar ATJ Lučko. Kapela će biti posvećena bl. Alojziju Stepincu. Kamen temeljac položili su potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ivan Jarnjak, ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić, te Mladen Grgić, predsjednik Udruge ATJ Lučko 90.

Cijeli članak »

Dan Vojne kapelanije “Sv. Ilija Prorok”

Utorak, 20. 07. 2010.

Na blagdan sv. Ilije pripadnici Oružanih snaga RH smješteni u petrinjskim vojarnama “Zrin” i “Pukovnik Predrag Matanović” proslavili su Dan vojne kapelanije i svog nebeskog zaštitnika sv. Iliju Proroka kao i desetu obljetnicu izgradnje i blagoslova vojne kapele u vojarni “Pukovnik Predrag Matanović”. Kapelu su izgradili pripadnici 2. gardijske brigade “Gromovi” za potrebe bogoslužja i u spomen na sve poginule i nestale “Gromove” u Domovinskom ratu. Svečanu svetu misu predvodio je vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac u koncelebraciji s vojnim kapelanima Karlovačkog vojnog dekanata, svećenicima Sisačkog i Glinsko-petrinjskog dekanata Sisačke biskupije, vojno-redarstvenim kapelanom iz Bjelovara i domaćinom don Milenkom Majićem.

Cijeli članak »

Završen ovogodišnji ljetni kamp mladih na Lošinju

Ponedjeljak, 19. 07. 2010.

Vojni ordinarijat u RH u dogovoru s odgovornima iz MORH-a i GS OS RH provodi program ljetnog kampa mladih, djece djelatnika MORH-a i OS RH. Ljetovanje se redovito odvija u vojarni “Kovčanje” na Malom Lošinju, a ove godine je održano od 26. lipnja do 19. srpnja. U tri turnusa po sedam dana, kroz kamp je prošlo 120 djece. Ove godine program je vodio o. David Klarić uz pomoć pomoćnika vojnih kapelana koji su se izmjenjivali po turnusima. Ovaj pedagoško isplanirani aktivni odmor osim igre i kupanja ponudio je uz kulturološka i sportsko-rekreativna događanja i duhovni program: katehezu, molitvu, meditaciju te sudjelovanje u euharistiji.

Cijeli članak »

Zahvala direktora PMI-a hrvatskim policajcima na sudjelovanju u osiguranju 52. PMI-a

Nedjelja, 18. 07. 2010.

Blaise Rebotier, direktor PMI-a, i šef osiguranja PMI-a pukovnik žandarmerije Roland Le Ny uputili su pismo zahvale hrvatskim policajcima i vojnim policajcima koji su bili angažirani na osiguranju 52. međunarodnog vojnog hodočašća u Lourdes.

Cijeli članak »

Hodočašće polaznika policijske akademije u Istru

Subota, 17. 07. 2010.

Skupina od pedeset hodočasnika predvođena kapelanom policijske kapelanije sv. Mihovila don Josipom Stanićem, mladomisnikom o. Željkom Savićem, pomoćnikom načelnika Željkom Renićem i profesorom Vladom Tašnerom krenula je ranim jutrom prema ciljevima u Istri: Eufrazijevoj bazilici u Poreču, župnoj crkvi sv. Jurja mučenika i sv. Eufemije u Rovinju, Valbandonu i Puli.

Cijeli članak »

Mladi iz Kanade posjetili Vojni ordinarijat

Četvrtak, 15. 07. 2010.

Skupina mladih iz hrvatske župe Male Gospe iz Edmondtona u Kanadi posjetila je Vojni ordinarijat gdje je slavljena sveta misa koju je predvodio vojni biskup mons. Juraj Jezerinac. Ovi mladi Hrvati iz dijaspore, većinom članovi hrvatske folklorne skupine iz Edmondtona, bili su u posjeti domovini, između ostalog putovali su u Zadar gdje su nastupali na Drugim hrvatskim svjetskim igrama. Pozdravljajući mlade prije svete mise biskup je istaknuo da “Ovu svetu misu prikazujemo dragom Bogu za sve vas, da vaš boravak u Hrvatskoj bude blagoslovljen i da u Kanadu ponesete najljepše uspomene. Kanada je lijepa zemlja ali, vjerujte mi, Hrvatska je još ljepša”.

Započeo treći turnus ljetovanja djece

Ponedjeljak, 12. 07. 2010.

Nakon što su djeca koja sudjeluju u trećem turnusu ljetovanja na Lošinju razgledala sjedište Vojnog ordinarijata i upoznala se s biskupom Jezerincem uputila su se ka moru gdje ih je dočekao vojni kapelan o. David Klarić, koji je vodio cijeli program ljetovanja.

Druga skupina mladih na Lošinju

Ponedjeljak, 12. 07. 2010.

U drugom turnusu ljetovanja mladih na Lošinju od 5.-12. srpnja bilo je 41 dijete djelatnika MORH-a i GS OS RH iz svih krajeva Hrvatske, a najviše iz Slavonije. Na polasku iz Zagreba u Vojnom ordinarijatu je svoj djeci srdačan pozdrav i blagoslov uputio vojni biskup Juraj Jezerinac.

Uz tri odlaska u grad ova je skupina imala priliku i provozati se gliserom BSD-a do otoka Suska. Vojni kapelan o. David Klarić, glavni organizator i voditelj ljetovanja mladih, naglasio je kao posebnost ove skupine veliku solidarnost i zajedništvo.

Vojnom kapelanu su pomagali satnik Antun Mandić i Lorenco Tomkić, oni su organizirali izlete i cjelodnevne turnire u raznim sportskim disciplinama. Za vrijeme ljetovanja svi su redovito sudjelovali na duhovno molitvenom programu koje je predvodio vojni kapelan.

Ekumenska molitva za mir u mirovnoj misiji u Afganistanu

Petak, 09. 07. 2010.

U kampu “Warehous” u Kabulu djeluje više dušobrižnika različitih vjeroispovijesti i isto tako služi više nacija, koji se okupljaju na ekumenskoj molitvi na koju su pozvani i svi vjernici. Posebnost zadnje molitve na koju su se okupili je da je na njoj sudjelovao i imam koji djeluje u sklopu francuskih mirovnih snaga. Molitva je bila namijenjena za mir u zemlji i za narod kod kojega su samo gosti.

Cijeli članak »

Ljetni kamp za mlade u vojarni na Lošinju

Petak, 09. 07. 2010.

U subotu 26. lipnja započelo je ljetovanje djece vojnih djelatnika u vojarni „Kovčanje“ na Lošinju. Mladi će kroz tri grupe, po sedam dana, boraviti u vojarni te uz sportsko-rekreativne sadržaje imati i duhovno-molitveni program. Ljetovanje, za koje se prijavilo više od 120 mladih iz cijele Hrvatske, traje do 19. srpnja.

Svaki dan uz redovito kupanje i sportske aktivnosti djeca sudjeluju na molitvi, misi ili su upriličena prigodna predavanja. Večeri su ispunjene zajedničkom igrom i zabavom. Vojni kapelan o. David Klarić bit će sa svim grupama, a pomoćnici vojnih kapelana izmjenjivat će se iz tjedna u tjedan.

Vlč. Željko Savić predvodio euharistijsko slavlje u Policijskoj akademiji

Četvrtak, 08. 07. 2010.

Višegodišnja je tradicija da se četvrtkom u 20 sati na slavlje svete mise okupi vjernička zajednica u Policijskoj akademiji. Ovog je četvrtka okupljanje bilo u posebnom ozračju. Euharistiju je predvodio mladomisnik Željko Savić. Vlč. Željko je prošle subote, polaganjem ruku mons. Jurja Jezerinca, vojnog ordinarija, zaređen za prezbitera, te je slijedećega dana u Bjelovaru proslavio svoju mladu misu.

Cijeli članak »

Susret djelatnika Karlovačkog dekanata Vojnog ordinarijata

Utorak, 06. 07. 2010.

Karlovački dekanat Vojnog ordinarijata održao je radni susret u petrinjskoj vojnoj kapelaniji “Sv. Ilije Proroka”. Na susretu su, uz vojne kapelane i njihove pomoćnike iz Karlovca, Ogulina i Petrinje, bili vojni kapelan i njegov pomoćnik iz vojne kapelanije MORH-a i GS OS RH. Sudionici susreta okupili su se u Logističkoj pukovniji u vojarni “Zrin” u kojoj se nalaze prostorije vojne kapelanije. Sve sudionike sastanka pozdravio je i zaželio im dobrodošlicu zapovjednik Logističke pukovnije i vojarne brigadir Stjepan Šarčević.

Cijeli članak »

Susret s predsjednikom Josipovićem

Utorak, 06. 07. 2010.

Vojnog biskupa mons. Jurja Jezerinca i načelnika MORH-ova Odjela za suradnju s Vojnim ordinarijatom bojnika Petra Klarića primio je predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović. Vojni biskup je predstavio rad Vojne biskupije i stanje dušobrižništva u Hrvatskoj vojsci.

Prvo svećeničko ređenje za Vojnu biskupiju

Nedjelja, 04. 07. 2010.

„U Isusu Kristu ispunila su se tisućljetna očekivanja dolaska Spasitelja svijeta s kojim je započelo novo vrijeme i novi svijet. Da bi taj novi svijet nastao potrebni su mu suradnici. Stoga je pozvao ljude u svoju službu, okupio prve učenike kojima je povjerio djelo koje je njemu povjerio Otac nebeski. Isus im nije obećao smiren i bezbrižan život, štoviše, rekao je: ‘Evo, šaljem vas kao janjce među vukove’ (Lk 10, 3). To znači da će prigodom naviještanja evanđelja naići na otpor.

Cijeli članak »

Obilježavanje 19. obljetnice 111. riječke brigade

Subota, 03. 07. 2010.

Svetom misom u crkvi Srca Isusova na Zametu u Rijeci obilježena je 19. obljetnica osnutka 111. riječke brigade. Svetu misu je predvodio p. Mirko Vukoja, vojni kapelan BSD-a. Nakon mise u Aleji hrvatskih branitelja na groblju Drenova položeni su vijenci, zapaljene svijeće i izrečena molitva za poginule pripadnike ove postrojbe.

Dan Vojne kapelanije “Sv. Ivan Krstitelj” u SzOiDL

Petak, 02. 07. 2010.

U požeškoj vojarni u kapelaniji sv. Ivana Krstitelja proslavljen je blagdan sv. Ivana Krstitelja, zaštitnika vojarne u Požegi. Pozdravnu riječ nazočnima uputio je domaćin vojni kapelan o. Željko Volarić, a svečanu misu predvodio je vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac. Uz požeškog župnika i dekana Marka Pišonića koncelebrirali su: osječki vojni dekan o. Ante Mihaljević, vojni kapelan u Vinkovcima o. Alojz Kovaček, vojni kapelan u Đakovu p. Drago Majić, ravnatelj Katoličke klasične gimnazije u Požegi o. Pavao Filipović te ravnatelj Kolegija u Požegi o. Žarko Turuk.

Cijeli članak »

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Poče ih slati - Mihael (12. 07. 2024.)

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju - Mihael (05. 07. 2024.)

Djevojko! Zapovijedam ti, ustani! - Mihael (01. 07. 2024.)

Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju? - Mihael (26. 06. 2024.)

X. i XI. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 06. 2024.)

Duh istine upućivat će vas u svu istinu – Mihael (17. 05. 2024.)

Neka i oni budu jedno kao i mi! - Mihael (09. 05. 2024.)

Peta i šesta vazmena nedjelja - Mihael (26. 04. 2024.)

Pastir dobri život svoj polaže za ovce - Mihael (19. 04. 2024.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (11. 04. 2024.)

Deklaracija “Dignitas infinita” o ljudskom dostojanstvu (08. 04. 2024.)

Deklaracija Dikasterija za nauk vjere "Dignitas infinita o ljudskom dostojanstvu" objavljena na svetkovinu Blagovijesti - Navještenja Gospodinova 8. travnja 2024. u Vatikanu.

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (05. 04. 2024.)

Nedjelja Muke Gospodnje - Cvjetnica - Mihael (22. 03. 2024.)

Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, umre, donosi obilat rod - Mihael (14. 03. 2024.)

Bog je poslao Sina na svijet da se svijet spasi po njemu - Mihael (07. 03. 2024.)

Ovo je Sin moj ljubljeni - Mihael (26. 02. 2024.)

Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu. - Mihael (16. 02. 2024.)

Četvrta nedjelja došašća, Božić - Mihael (22. 12. 2023.)

Među vama stoji koga vi ne poznate - Mihael (15. 12. 2023.)

Poravnite staze Gospodnje - Mihael (08. 12. 2023.)

Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti - Mihael (30. 11. 2023.)

Sjest će na prijestolje slave svoje i razlučiti jedne od drugih - Mihael (24. 11. 2023.)

U malome si bio vjeran, uđi u radost gospodara svoga! - Mihael (17. 11. 2023.)

Podajte caru carevo, a Bogu Božje - Mihael (20. 10. 2023.)

Koga god nađete, pozovite na svadbu - Mihael (13. 10. 2023.)

Vinograd će iznajmiti drugim vinogradarima - Mihael (06. 10. 2023.)

Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar? - Mihael (23. 09. 2023.)

Opraštaj, kažem ti, ne do sedam puta,  nego do sedamdeset puta sedam! - Mihael (14. 09. 2023.)

Ako te posluša, stekao si brata - Mihael (08. 09. 2023.)

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe - Mihael (01. 09. 2023.)

Ti si Petar-Stijena. Tebi ću dati ključeve Kraljevstva nebeskoga - Mihael (29. 08. 2023.)

O ženo, velika je tvoja vjera! - Mihael (20. 08. 2023.)

19. nedjelja kroz godinu - Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2023.)

XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 07. 2023.)

Tko ne uzme križa, nije mene dostojan - Mihael (30. 06. 2023.)

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo! - Mihael (23. 06. 2023.)

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (16. 06. 2023.)

Duhovi - Presveto Trojstvo - Mihael (28. 05. 2023.)

Prepoznaše ga u lomljenju kruha - Mihael (21. 04. 2023.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (14. 04. 2023.)

Vazmeno trodnevlje - Mihael (06. 04. 2023.)

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (31. 03. 2023.)

Ja sam uskrsnuće i život - Mihael (24. 03. 2023.)

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (17. 03. 2023.)

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (10. 03. 2023.)

Lice mu zasja kao sunce - Mihael (03. 03. 2023.)

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (24. 02. 2023.)

Ljubite neprijatelje! - Mihael (17. 02. 2023.)

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (10. 02. 2023.)

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (02. 02. 2023.)

Blago siromasima duhom! - Mihael (26. 01. 2023.)

Isus će se roditi od Marije, zaručene za Josipa, sina Davidova - Mihael (16. 12. 2022.)

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (25. 11. 2022.)

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje! - Mihael (17. 11. 2022.)

XXXII. i XXXIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (04. 11. 2022.)

Svi sveti, Dušni dan - Mihael (21. 10. 2022.)

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu - Mihael (14. 10. 2022.)

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (06. 10. 2022.)

Sveti arkanđeli Mihael, Gabriel i Rafael - Mihael (29. 09. 2022.)

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (15. 09. 2022.)

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika - Mihael (09. 09. 2022.)

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (02. 09. 2022.)

Koji se uzvisuje, bit će ponižen, a koji se ponizuje, bit će uzvišen - Mihael (26. 08. 2022.)

Doći će s istoka i zapada i sjesti za stol u kraljevstvu Božjem - Mihael (19. 08. 2022.)

20. nedjelja kroz godinu i Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2022.)

Srpanj, XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (01. 07. 2022.)

Za tobom ću kamo god ti pošao - Mihael (24. 06. 2022.)

Ti si Krist - Pomazanik Božji! - Mihael (17. 06. 2022.)

Presveto Trojstvo i Tijelovo - Mihael (10. 06. 2022.)

Sedma vazmena nedjelja i Duhovi-Pedesetnica - Mihael (27. 05. 2022.)

Četvrta i peta vazmena nedjelja – Mihael (05. 05. 2022.)

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu – Mihael (29. 04. 2022.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (22. 04. 2022.)

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (31. 03. 2022.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (25. 03. 2022.)

Blagovijest - Mihael (18. 03. 2022.)

Dok se molio, izgled mu se lica izmijeni - Mihael (11. 03. 2022.)

Osma nedjelja kroz godinu i Pepelnica - Mihael (25. 02. 2022.)

Budite milosrdni kao što je milosrdan Otac vaš - Mihael (18. 02. 2022.)

Blago vama, siromasi! Jao vama, bogataši! - Mihael (11. 02. 2022.)

Oni ostaviše sve i pođoše za njim - Mihael (04. 02. 2022.)

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima - Mihael (27. 01. 2022.)

Danas se ispunilo ovo Pismo - Mihael (21. 01. 2022.)

Rodio vam se spasitelj - Mihael (24. 12. 2021.)

Otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega? - Mihael (17. 12. 2021.)

Što nam je činiti? - Mihael (10. 12. 2021.)

Svako će tijelo vidjeti spasenje Božje - Mihael (03. 12. 2021.)

Podignite glave, približuje se vaše otkupljenje - Mihael (26. 11. 2021.)

Ti kažeš: ja jesam kralj - Mihael (19. 11. 2021.)

Sabrat će svoje izabranike s četiri vjetra - Mihael (12. 11. 2021.)

Što imaš, prodaj i idi za mnom! - Mihael (08. 10. 2021.)

Mihael 500 (29. 09. 2021.)

Tko nije protiv nas, za nas je - Mihael (23. 09. 2021.)

Tko želi biti prvi, neka bude svima poslužitelj - Mihael (17. 09. 2021.)

Ti si Pomazanik-Krist! ... - Mihael (10. 09. 2021.)

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti - Mihael (03. 09. 2021.)

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske - Mihael (27. 08. 2021.)

Kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! - Mihael (21. 08. 2021.)

Velika mi djela učini Svesilni: uzvisi neznatne - Mihael (14. 08. 2021.)

Tražite ljepotu ovog ljeta - Mihael (09. 07. 2021.)

Arhiva vijesti

Linkovi