Vijesti // Arhiva

Godina: 2012, mjesec: listopad

Svi sveti i Dušni dan u Karlovcu

Srijeda, 31. 10. 2012.

Uoči blagdana Svih svetih i Dušnog dana u Karlovcu  je 31. listopada slavljena misa zadušnica za poginule, nestale i preminule branitelje Domovinskog rata. Misu je predvodio vlč. Duje Kurtović iz karlovačke župe Sveta tri kralja,koncelebrirali su mons. Ferdinand Vražić, dekan karlovački preč. Norbert Ivan Koprivec, vojni kapelani; preč. Andrija Markač i vlč. Vlado Mandura, svećenici karlovačkih župa; gvardijan franjevačkog samostana u Karlovcu, fra Franjo Tomašević i vlč. Marko Dujam. 

Cijeli članak »

Obilježen blagdan Svih svetih u Gospiću

Srijeda, 31. 10. 2012.

www.licko-senjska.policija.hr

www.licko-senjska.policija.hr

U sjećanje na sve poginule branitelje i civilne žrtve iz Domovinskog rata, danas, 31. listopada u 11 sati, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod središnjeg križa na groblju sv. Marije Magdalene u Gospiću, obilježen je  blagdan Svih svetih. Vijence su položili i svijeće zapalili načelnik Policijske uprave ličko-senjske, izaslanik Glavnog stožera oružanih snaga RH, voditelj Područnog odsjeka za poslove obrane u Gospiću, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, te predstavnici Županije ličko-senjske. Molitvu je predvodio gospićki policijski kapelan vlč. Ivan Blaževac. 

Obilježavanje Svih svetih i Dušnog dana u PU primorsko-goranskoj

Srijeda, 31. 10. 2012.

Povodom obilježavanja blagdana Svih svetih i Dušnog dana u katedrali sv. Vida u Rijeci služena je sv. misa za poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu, poginule djelatnike Policijske uprave primorsko-goranske te članove njihovih obitelji. Misi je prethodilo polaganje vijenca, paljenje svijeća i molitva kod spomen obilježja sv. Mihaela ispred Policijske uprave primorsko-goranske kao i u Aleji poginulih hrvatskih branitelja na Novom groblju na Drenovi.

Cijeli članak »

Ispraćaj pokojnog fra Stipe Čirka

Srijeda, 31. 10. 2012.

Ispraćaj pokojnog fra Stipe Čirka bit će u Kölnu u Minoritenkirche u srijedu, 31. listopada u 17 sati, a misa zadušnica u crkvi sv. Franje u Imotskom, u ponedjeljak, 5. studenoga u 14 sati. Nakon mise obavit će se pokop na groblju Gospe od Anđela u Imotskom. Fra Stipe Čirko, član Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, preminuo je 28. listopada 2012. godine, u 49. godini života, 24. redovništva i 21. svećeništva u Kölnu.

Cijeli članak »

“Stopama Učitelja” - hodočašće u Svetu Zemlju

Utorak, 30. 10. 2012.

tekst: Robert Stipetić; foto: A. Mandić i G. Miškić

tekst: Robert Stipetić; foto: A. Mandić i G. Miškić

Na kraju godine jubileja u kojoj je Vojni ordinarijat obilježio 15 godina od svog utemeljenja, te 20 godina vojno-redarstvenog hodočašćenja u Mariju Bistricu i Lourdes, Ordinarijat je organizirao zahvalno hodočašće u Svetu Zemlju pod nazivom "Stopama Učitelja", od 23. do 30. listopada 2012. godine. Popraćeni riječima vojnog ordinarija u RH mons. Jurja Jezerinca da se radi o "hodočašću u zemlju u kojoj je naš Gospodin Isus Krist, Bog i Otkupitelj čovjeka, navješćujući Radosnu vijest, proživio svoj ovozemaljski život", na hodočašću su sudjelovali djelatnici Vojnog ordinarijata, Ministarstva obrane, Oružanih snaga RH i Ministarstva unutarnjih poslova.

Cijeli članak »

U službu uveden policijski kapelan za PU ličko-senjsku vlč. Ivan Blaževac

Utorak, 30. 10. 2012.

Svečanim uvođenjem u službu kapelana za Policijsku upravu ličko-senjsku vlč. Ivana Blaževaca, jučer 30. listopada započela je djelovati policijska kapelanija "Sveti hrvatski mučenici". Misu uvođenja u službu, na kojoj su prisustvovali načelnik Policijske uprave ličko-senjske Ante Podnar sa suradnicima i policijskim službenicima, predvodio je vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac, koji je u uvodnoj riječi naglasio da je zadaća vojno-redarstvenog svećenika navijestiti Isusa Krista i njegovo evanđelje vojnicima i redarstvenicima rimokatoličke vjeroispovijesti, te njihovim obiteljima, na što ga posebno obvezuje ova godina koju je papa Benedikt XVI proglasio Godinom vjere.

Cijeli članak »

Predavanje o blaganu Svih svetih i Dušnom danu

Ponedjeljak, 29. 10. 2012.

Vojna je kapelanija “Sv. Petra i Pavla” u HRZ i PZO-u, u ponedjeljak 29. listopada, u 91. zrakoplovnoj bazi organizirala predavanje na temu Svi sveti i Dušni dan. Predavanje je održao vojni kapelan o. Viktor Grbeša. Kroz izlaganje djelatnici su više saznali o: kliničkoj smrti, životu poslije života - tajni umiranja, što je raj, čistilište i pakao, Dušnom danu, blagdanu Svih svetih i noći vještica.

Slavljena misa zahvalnica za policajce u Mariji Bistrici

Četvrtak, 25. 10. 2012.

Danas, 25. listopada u 13 sati u najvećem nacionalnom marijanskom svetištu u Mariji Bistrici, održana je već tradicionalno, po šesti puta misa zahvalnica za sve policijske službenike Ministarstva unutarnjih poslova i Policijske uprave krapinsko-zagorske, a predvodio ju je mons. Zlatko Koren, rektor svetišta, župnik i dekan.

Cijeli članak »

20. obljetnica oslobađanja hrvatskog juga

Srijeda, 24. 10. 2012.

U sklopu trodnevnog programa "Dani pobjede" kojeg organizira Dubrovačko-neretvanska županija, a kojim se od 22. do 24. listopada obilježava 20. obljetnica oslobađanja hrvatskog juga, misu za sve poginule hrvatske branitelje u dubrovačkoj katedrali predvodio je u utorak 23. listopada dubrovački biskup Mate Uzinić. U koncelebraciji je sudjelovao i vojni kapelan don Miljenko Majić. Misa je bila namijenjena za 92 civila, 417 branitelja, 11 pripadnika Narodne zaštite i 3 vatrogasaca koji su izgubili živote tijekom jednogodišnje srpsko-crnogorske agresije na Grad i biskupiju.

Cijeli članak »

Dan Vojne kapelanije “Kraljica Svete Krunice i sv. Ivan Kapistran”

Ponedjeljak, 22. 10. 2012.

Dana 22. listopada u vojarni "Bosut" u Vinkovcima povodom Dana kapelanije i zaštitnika Gardijske oklopnu mehanizirane brigade "Kraljice Sv. Krunice I Sv. Ivana Kapistrana" održana je sveta misa koju je predvodio generalni vikar Vojnog ordinarijata u RH o. Jakov Mamić uz koncelebraciju svećenika. Misi su nazočili gosti PU osječko-baranjske i PU vukovarsko-srijemske gospoda Damir Takač i Fabijan Kapular, te djelatnici Gardijske oklopnu mehanizirane brigade predvođeni brigadirom Sinišom Jurković. U sklopu proslave  položeni su vijenac i upaljena svijeća kod spomenika poginulim pripadnicima 5. gbr "Sokolovi".

Molitveni pohod Bobovcu

Subota, 20. 10. 2012.

U subotu, 20. listopada na ostacima srednjovjekovne utvrde Bobovac šezdesetak kilometara sjeverno do Sarajeva i nedaleko do drevnog franjevačkog samostana u Kraljevoj Sutjesci održan je Jedanaesti Molitveni dan za Domovinu Vrhbosanske nadbiskupije i Deveto Hodočašće na Bobovac katolika pripadnika Ministarstva obrane, Oružanih snaga BiH i redarstvenih snaga. Ujedno je otvorena Godina vjere na razini Vojnog ordinarijata Bosne i Hercegovine. Vojnici, redarstvenici i ostali vjernici okupili su kod rijeke Bukovice podno Bobovca te se u procesiji uz molitvu krunice popeli na Bobovac. Njima su se pridružili brojni vjernici iz raznih župa Vrhbosanske nadbiskupije, a pridružila im se i grupa vjernika iz Mostara.

Cijeli članak »

Duhovne vježbe pomoćnika vojnih i policijskih kapelana

Četvrtak, 18. 10. 2012.

U svetištu Majke Božje u Krasnom od 15. do 18. listopada održane su duhovne vježbe za djelatnike Vojnog ordinarijata, pomoćnike vojnih i policijskih kapelana. Voditelj duhovnih vježba bio je o. Dominik Magdalenić, prior karmelićanskog samostana – duhovnog centra sv. Ilije s Buškog Blata. Razmatranja su bila o Djevici Mariji, o načinu i stilu kako Bog djeluje u povijesti spasenja.

Cijeli članak »

57. konferencija katoličkih vojnih dušobrižnika u Bergisch Gladbachu

Srijeda, 17. 10. 2012.

U njemačkom gradu Bergisch Gladbachu od 15. do 17. listopada 2012. održana je u organizaciji Njemačke vojne biskupije 57. konferencija katoličkih vojnih dušobrižnika na temu "Suostvarivati promjene". Izbor teme proizlazi iz preustroja i smanjenja njemačkih oružanih snaga koje stoje pred novim izazovima u promijenjenom geopolitičkom okruženju i sve većim izazovima sudjelovanja u očuvanju mira u svijetu.

Cijeli članak »

Pripremna konferencija za 55. međunarodno vojno hodočašće u Lurd

Utorak, 16. 10. 2012.

U Španjolskoj je u Malagi od 8. do 11. listopada održana 55. CIP konferencija (Conférence internationale préparatoire) zemalja suorganizatora međunarodnog vojnog hodočašća u Lurd u organizaciji PMI-a (Pèlerinage Militaire International). Ova konferencija koja okuplja djelatnike vojnih nad/biskupija, Ravnateljstava dušobrižništva i upravu PMI-a priprema međunarodno vojno hodočašće u Lurd u svim njegovim pojedinostima u međunarodnom i vojničkom duhu. 55. međunarodno vojno hodočašće održat će se od 24. do 26. svibnja 2013. pod motom "Lurd, vrata vjere". 21. lurdsko hodočašće hrvatske vojske i policije održat će se od 21. do 28. svibnja 2013.

Cijeli članak »

Godina vjere u Vojnoj biskupiji

Subota, 13. 10. 2012.

U Marijanskom svetištu na Krasnom, na početku duhovnih vježbi za vojne i policijske kapelane u Republici Hrvatskoj, vojni biskup Juraj Jezeinac održao je nagovor povodom otvorenja Godine vjere u sveopćoj Crkvi. Biskup Jezerinac je govorio o otvorenju Godine vjere koju je Sveti Otac proglasio od 11. listopada, a traje do sljedeće godine kada svetkujemo Krista Kralja. U svom govoru biskup je pojasnio da je Godina vjere u znaku 50. obljetnice od saziva Drugoga vatikanskog koncila i 20. obljetnice proglašenja Katekizma Katoličke Crkve

Cijeli članak »

obilježena 21. obljetnica akcije “Farkašić”

Subota, 13. 10. 2012.

Povodom Dana branitelja Sisačko-moslavačke županije nizom svečanosti u Petrinji i Novom Farkašiću obilježena je 13. listopada 2012. godine 21. obljetnica "Akcije Farkašić" i svečano je otkriven spomenik 31 poginulom branitelju – pripadnicima 2. gardijske brigade "Gromovi" i četvorici pripadnika 144. brigade HV Sesvete, poginulim tijekom Domovinskog rata na zapadnom dijelu nekadašnje Petrinjske bojišnice, znanom i kao Nebojanski džep. Cjelodnevna svečanost je započela na spomeniku poginulim braniteljima Petrinje polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obitelji poginulih "Gromova", ratnih veterana 2. gardijske brigade "Gromovi", izaslanika ministra branitelja i mnogobrojnih izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata, kao i gradskih i županijskih predstavnika. Molitvu za poginule predvodio je petrinjski vojni kapelan don Milenko Majić. Potom je u vojnoj kapeli sv. Ilije Proroka u petrinjskoj vojarni "Pukovnik Predraga Matanović" služena sveta misa za poginule, nestale i umrle "Gromove" i sve hrvatske branitelje. Svetu misu služio je vojni kapelan Milenko Majić koji je istaknuo važnost sjećanja na sva događanja u Domovinskom ratu i činjenicu da se ne smije zaboraviti ni jedna žrtva koja je svoj život dala za domovinu.

Cijeli članak »

Duhovne vježbe PU bjelovarsko-bilogorske, PU međimurske i PU požeško-slavonske

Petak, 12. 10. 2012.

U vremenu od 9. do 12. listopada u UJ Valbandonu održane su duhovne vježbe za tri Policijske uprave: PU bjelovarsko-bilogorsku, PU međimursku i PU požeško-slavonsku. Na duhovnim vježbama sudjelovalo je dvadeset i pet djelatnika. Voditelj duhovnih vježbi bio je Ivo Topalović, vojni kapelan vojne kapelanije „sv. Gabrijel Arkanđeo“ za 93. Zrakoplovnu bazu, Zemunik i dekan splitskog dekanata.

Misa u povodu dana Vojno-obavještajne bojne u Ogulinu

Petak, 12. 10. 2012.

U vojarni Sv. Petar u Ogulinu svečano je 12. listopada proslavljen dan Vojno-obavještajne bojne. Misno slavlje predslavio je vojni biskup Juraj Jezerinac u suslavlju mjesnog vojnog kapelana i župnika župe bl. A. Stepinca u Ogulinu fra Marijana Jelušića i ogulinskog župnika i dekana vlč. Roberta Zubovića. Misi su nazočili predstavnici grada Ogulina, Policijske postaje, HGSS-a stanica Ogulin i JVP Ogulin a misu je glazbom animirao župni zbor župe bl. A. Stepinca.

Cijeli članak »

21. obljetnica osnutka bojne OSMIO na Brijunima

Četvrtak, 11. 10. 2012.

Don Ivan Borić, policijski kapelan PU istarske i vojni kapelan poslužitelj ono malo vojske što je ostalo u Istri, posjetio je u prigodi 21. obljetnice osnutka bojne OSMIO na Brijunima u impozantnoj tvrđavi djelatnike bojne OSMIO, bojne Hrvatske vojske koja nadzire gotovo polovicu hrvatskog akvatorija. Postrojba je dijelom smještena u povijesnoj tvrđavi Tegetthoff, nazvane po legendarnom zapovjedniku austro-ugarske mornarice koji je kod Visa 1866. potukao talijansko ratno brodovlje a dijelom u vojarni u neposrednoj blizini.

Cijeli članak »

U Dugoj Resi proslavljen Dan neovisnosti

Srijeda, 10. 10. 2012.

Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade "Gromovi" u Dugoj Resi je 8. listopada 2012. godine proslavila Dan neovisnosti RH, 21. obljetnicu obrane turanjskog mosta u Karlovcu i 21. obljetnicu sudjelovanja 3. pješačke bojne 2. gbr "Gromova" u obrani domovine na nekadašnjoj karlovačko-dugoreškoj bojišnici. Tom prigodom svečano je otkriven spomenik 53-ojici poginulih branitelja pripadnika 3. pješačke bojne 2. gardijske brigade, i svim poginulim "Gromovima" s područja Karlovačke, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije. Spomenik je podignut ispred učeničkog doma u Dugoj Resi, nekadašnjoj vojarni 2. "A" brigade ZNG-a. U dugoreškoj župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog svečano misno slavlje za poginule "Gromove" i sve branitelje predvodio je Milenko Majić, vojni kapelan vojne kapelanije sv. Ilije Proroka iz Petrinje. 

Cijeli članak »

U Zagrebu proslavljen Dan neovisnosti

Ponedjeljak, 08. 10. 2012.

U povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske misno slavlje 8. listopada u zagrebačkoj crkvi Sv. Marka predvodio je moderator Nadbiskupskoga duhovnog stola mons. Nedjeljko Pintarić u koncelebraciji s domaćim župnikom mons. Franjom Prstecom, kanonikom Prvostolnog kaptola zagrebačkog mons. Lovrom Cindorijem i vojnim kapelanom Dragom Majićem.

Cijeli članak »

Obilježen Dan neovisnosti u Karlovcu

Ponedjeljak, 08. 10. 2012.

Dan neovisnosti je sjećanje na 8. listopada 1991. kada je Hrvatski sabor jednoglasno raskinuo državnopravne veze sa dotadašnjom SFRJ i obznanio neovisnost Republike Hrvatske. Tim povodom na gradskom groblju Jamadol, polaganjem vijenaca pred središnji križ, izaslanstva Hrvatske kopnene vojske, Policijske uprave karlovačke, Karlovačke županije, Grada Karlovca te udruga proisteklih iz Domovinskog rata odala su počast poginulim braniteljima Domovinskog rata. Molitvu za poginule predvodio je vojni dekan preč. Andrija Markač.

Cijeli članak »

Jubilarno 20. hodočašće hrvatske vojske i policije u Mariju Bistricu

Nedjelja, 07. 10. 2012.

Jubilarno dvadeseto hodočašće hrvatske vojske i policije u godine 15 obljetnice Vojne biskupije u RH u nacionalno marijansko svetište Mariju Bistricu održano je u nedjelju 7. listopada. Prostor Crkve na otvorenom bl. Alojzija Stepinca ispunili su hrvatski vojnici i policajci, hrvatski branitelji i invalidi, roditelji poginulih branitelja, kao i pripadnici povijesnih postrojbi. Među hodočasnicima bilo je i 50 pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine te prvi puta 40 vojnika pripadnika Oružanih snaga Republike Francuske. Misno slavlje predvodio je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D'Errico, a u koncelebraciji su bili vojni biskup u RH Juraj Jezerinac koji je i propovijedao, kao i američki vojni nadbiskup Timothy Broglio, direktor (PMI) Međunarodnog vojnog hodočašća o. Blaise Rebotier, francuski vojni biskup Luc Ravel, vojni biskup BiH Tomo Vukšić, vojni biskup Slovačke František Rabek i nadbiskup Bejruta Paul Dahdah. Također u koncelebraciji su bili vojni kapelani i dekani, provincijali i generalni vikari hrvatskih biskupija. Misi je nazočio ministar obrane Ante Kotromanović, izaslanici predsjednika RH, ministra branitelja, kao i drugi visoki vojni i policijski dužnosnici.

Cijeli članak »

Pješačenjem vojnika iz Petrinje započelo 20. vojno-redarstveno hodočašće u Mariju Bistricu

Petak, 05. 10. 2012.

Jutrošnjim odlaskom vojnika iz Petrinje na pješačko hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj započelo je jubilarno 20. vojno-redarstveno hodočašće Majci Božjoj u Mariju Bistricu. Sedmu godinu za redom pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske na službi u petrinjskim vojarnama “Zrni” i “Pukovnik Predrag Matanović” pješice hodočaste Majci Božjoj Bistričkoj. Hodočašće je započelo svetom misom u vojnoj kapelici svetog Ilije Proroka koju je služio njihov petrinjski kapelan don Milenko Majić. Potom je uslijedio blagoslov hodočasnika i podjela krunica. “U duhu današnjeg evanđelja  ovom hodnjom danas možemo zahvaliti dragom Bogu za sva ona dobročinstva koja nam je dao kroz proteklih 21 godinu naše samostalnosti, naše slobode. Možemo također Bogu zahvaliti za naše prijatelje koji su svoje živote ugradili u temelje naše domovine da bi mi danas mogli slobodno hodati. Na ovom hodočašću kud god budete prolazili biti će te zapaženi i predstavljat će te našu pobjedničku vojsku, i nadam se da će te to dostojanstveno i učiniti” istaknuo je u propovijedi kapelan Majić.

Cijeli članak »

Poruka američkog vojnog nadbiskupa vojnicima i policajcima - hodočasnicima u Mariju Bistricu

Petak, 05. 10. 2012.

Američki vojni nadbiskup, Timothy P. Broglio

Američki vojni nadbiskup, Timothy P. Broglio

Nikada ne zaborave majčinsku zaštitu Blažene Djevice Marije. Imamo istu Majku i u svojoj biti svi smo braća i sestre. Ona nas mora učiti zajedničkom radu i poticati da stremimo onomu što je najbolje i najplemenitije u našoj ljudskosti.

Ona nam pokazuje put prema svome Sinu i moramo slijediti njene upute i učiti od nje. To je prilika da obnovimo obećanje da ćemo biti dobri učenici i razvijati naš odnos s Gospodinom Isusom i rasti u njegovoj ljubavi.

Mjesto hodočašća također je mjesto na kojemu možemo zatražiti božansku zaštitu. Hrvatski vojnici i policajci moraju se suočiti s opasnošću, zaštititi nedužne i obuzdati moćne. Pozvani su uvesti vladavinu prava u svakodnevni život ljudi. Ovdje je prilika da se moli i za mudrost.

Počašćen sam da sam se mogao pridružiti u molitvi i zahvaliti Hrvatskom narodu na njegovu doprinosu mojoj domovini, naciji imigranata. Obogaćeni smo darovima i talentima vašeg naroda. Zadovoljstvo mi je da se mogu vratiti u ovu krasnu zemlju i moliti s braćom i sestrama na Mariji Bistrici.

Američki vojni nadbiskup, Timothy P. Broglio

Poruka vojnog biskupa prigodom 20. vojno-redarstvenog hodočašća u Mariju Bistricu

Petak, 05. 10. 2012.

Dragi svećenici, pomoćnici i djelatnici, koji ste u poslanju i službi Vojne biskupije, poštovani časnici i dočasnici Oružanih i Redarstvenih snaga Republike Hrvatske, dragi vjernici: pred nama je novo razdoblje, i neću pogriješiti ako upotrijebim termin „nova godina“ – svakako radna. Jer vrijeme godišnjih odmora, koje ljudi najvećim dijelom koriste tijekom ljetnih mjeseci, na svoj način obilježava naše planiranje, projekte i programe. Tekuću smo građansku godinu dobrim dijelom ostavili iza nas. U proteklom razdoblju, milošću Božjom, i našom suradnjom s njom, bili smo sudionici, promotori, nositelji i ostvaritelji mnogih lijepih sadržaja pretočenih u događanja. Mnogo ih je. Ovdje ću spomenuti najznačajnija: obilježavanje 15. obljetnice utemeljenja Vojnog ordinarijata, hodočašće u Lurd, proslava Dana naše biskupije i slavlje Dana zahvalnosti u Kninu… Ova su događanja, kao i sva druga koja su već postala dio povijesti našeg života za cilj imala osobni ljudski i vjernički rast pojedinca po čijem napretku cijela zajednica postaje bolja, radosnija, bogatija.

Cijeli članak »

Duhovne vježbe Vojne kapelanije “Sv. Petar i Pavao”

Petak, 05. 10. 2012.

Za vjernike vojne kapelanije "Sv. Petar i Pavao" HRZ i PZO-a, od 2. do 5. listopa, održane su duhovne vježbe u svetištu Majke Božje od Krasna. Tema za razmatranje duhovnih vježbi koje je vodio p. Mirko Vukoja, vojni kapelan u Delnicama, bila je Isusova molitva - Oče naš. Za sve hrvatske mučenike, žrtave svih ratova počevši od bitke na Krbavskom polju do danas, sveta misa slavljena je u Crkvi hrvatskih mučenika u Udbini. Posjetom crkve Uznesenja BDM u Senju, stalne izložbe crkvene umjetnosti i tvrđave Nehaj, simbola grada Senja, završene su duhovne vježbe koje su sve sudionike potakle na dublje promišljanje o svom onosu prema Bogu, sebi i svojim bližnjima.

Proslavljen Dan Vojne kapelanije “Sv. Franjo Asiški”

Četvrtak, 04. 10. 2012.

Gospićka vojarna “Eugen Kvaternik” 4. listopada proslavila je Dan svoga zaštitnika sv. Franje Asiškog. Svečanu svetu misu slavio je vojni biskup Juraj Jezerinac u zajedništvu s dvanaest svećenika. Biskup Jezerinac je u svojoj homiliji prikazao život sv. Franje koji je na poseban način u svojim počecima bio obilježen bezbrižnošću i uživanjem, a tek kasnije odlučnom borbom da obnovi lice Crkve. Također, biskup je istaknuo kako je upravo i želja pape Benedikta XVI. da u Godini vjere usmjeri naše živote prema zauzetom kršćanskom životu.

Cijeli članak »

Sastanak odbora za organizaciju 20. vojno-redarstvenog hodočašća u Mariju Bistricu

Srijeda, 03. 10. 2012.

Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj u nedjelju 7. listopada 2012. godine organizira vojno-redarstveno hodočašće u Mariju Bistricu. Već 20 godina hrvatska vojska i policija kao i Hrvatski branitelji hodočaste u nacionalno marijansko svetište Majci Božjoj izraziti svoje molitve i prošnje te zahvaliti za dar Domovine.

Cijeli članak »

Proslava Svetih anđela čuvara na Kamenskom

Utorak, 02. 10. 2012.

Na Kamenskom kod Karlovca proslavljen je dan kapelanije. Svečanu svetu misu predvodio je mons. Juraj Jezerinac, vojni biskup u RH. U zajedništvu sa dvadesetak svećenika koji su se pridružili slavljenju naših nebeskih zaštitnika, Svetih Anđela Čuvara, mons. Jezerinac je u svojoj propovijedi naglasio da Crkva uči, na temelju Isusovih riječi iz Evanđelja, da su anđeli bića u koja vjerujemo i koja su nam uvijek blizu. Naglasio je da svatko ima svog anđela čuvara ali i da svatko treba biti anđeo čuvar drugom čovjeku. 

Cijeli članak »

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Poče ih slati - Mihael (12. 07. 2024.)

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju - Mihael (05. 07. 2024.)

Djevojko! Zapovijedam ti, ustani! - Mihael (01. 07. 2024.)

Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju? - Mihael (26. 06. 2024.)

X. i XI. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 06. 2024.)

Duh istine upućivat će vas u svu istinu – Mihael (17. 05. 2024.)

Neka i oni budu jedno kao i mi! - Mihael (09. 05. 2024.)

Peta i šesta vazmena nedjelja - Mihael (26. 04. 2024.)

Pastir dobri život svoj polaže za ovce - Mihael (19. 04. 2024.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (11. 04. 2024.)

Deklaracija “Dignitas infinita” o ljudskom dostojanstvu (08. 04. 2024.)

Deklaracija Dikasterija za nauk vjere "Dignitas infinita o ljudskom dostojanstvu" objavljena na svetkovinu Blagovijesti - Navještenja Gospodinova 8. travnja 2024. u Vatikanu.

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (05. 04. 2024.)

Nedjelja Muke Gospodnje - Cvjetnica - Mihael (22. 03. 2024.)

Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, umre, donosi obilat rod - Mihael (14. 03. 2024.)

Bog je poslao Sina na svijet da se svijet spasi po njemu - Mihael (07. 03. 2024.)

Ovo je Sin moj ljubljeni - Mihael (26. 02. 2024.)

Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu. - Mihael (16. 02. 2024.)

Četvrta nedjelja došašća, Božić - Mihael (22. 12. 2023.)

Među vama stoji koga vi ne poznate - Mihael (15. 12. 2023.)

Poravnite staze Gospodnje - Mihael (08. 12. 2023.)

Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti - Mihael (30. 11. 2023.)

Sjest će na prijestolje slave svoje i razlučiti jedne od drugih - Mihael (24. 11. 2023.)

U malome si bio vjeran, uđi u radost gospodara svoga! - Mihael (17. 11. 2023.)

Podajte caru carevo, a Bogu Božje - Mihael (20. 10. 2023.)

Koga god nađete, pozovite na svadbu - Mihael (13. 10. 2023.)

Vinograd će iznajmiti drugim vinogradarima - Mihael (06. 10. 2023.)

Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar? - Mihael (23. 09. 2023.)

Opraštaj, kažem ti, ne do sedam puta,  nego do sedamdeset puta sedam! - Mihael (14. 09. 2023.)

Ako te posluša, stekao si brata - Mihael (08. 09. 2023.)

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe - Mihael (01. 09. 2023.)

Ti si Petar-Stijena. Tebi ću dati ključeve Kraljevstva nebeskoga - Mihael (29. 08. 2023.)

O ženo, velika je tvoja vjera! - Mihael (20. 08. 2023.)

19. nedjelja kroz godinu - Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2023.)

XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 07. 2023.)

Tko ne uzme križa, nije mene dostojan - Mihael (30. 06. 2023.)

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo! - Mihael (23. 06. 2023.)

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (16. 06. 2023.)

Duhovi - Presveto Trojstvo - Mihael (28. 05. 2023.)

Prepoznaše ga u lomljenju kruha - Mihael (21. 04. 2023.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (14. 04. 2023.)

Vazmeno trodnevlje - Mihael (06. 04. 2023.)

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (31. 03. 2023.)

Ja sam uskrsnuće i život - Mihael (24. 03. 2023.)

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (17. 03. 2023.)

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (10. 03. 2023.)

Lice mu zasja kao sunce - Mihael (03. 03. 2023.)

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (24. 02. 2023.)

Ljubite neprijatelje! - Mihael (17. 02. 2023.)

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (10. 02. 2023.)

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (02. 02. 2023.)

Blago siromasima duhom! - Mihael (26. 01. 2023.)

Isus će se roditi od Marije, zaručene za Josipa, sina Davidova - Mihael (16. 12. 2022.)

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (25. 11. 2022.)

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje! - Mihael (17. 11. 2022.)

XXXII. i XXXIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (04. 11. 2022.)

Svi sveti, Dušni dan - Mihael (21. 10. 2022.)

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu - Mihael (14. 10. 2022.)

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (06. 10. 2022.)

Sveti arkanđeli Mihael, Gabriel i Rafael - Mihael (29. 09. 2022.)

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (15. 09. 2022.)

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika - Mihael (09. 09. 2022.)

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (02. 09. 2022.)

Koji se uzvisuje, bit će ponižen, a koji se ponizuje, bit će uzvišen - Mihael (26. 08. 2022.)

Doći će s istoka i zapada i sjesti za stol u kraljevstvu Božjem - Mihael (19. 08. 2022.)

20. nedjelja kroz godinu i Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2022.)

Srpanj, XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (01. 07. 2022.)

Za tobom ću kamo god ti pošao - Mihael (24. 06. 2022.)

Ti si Krist - Pomazanik Božji! - Mihael (17. 06. 2022.)

Presveto Trojstvo i Tijelovo - Mihael (10. 06. 2022.)

Sedma vazmena nedjelja i Duhovi-Pedesetnica - Mihael (27. 05. 2022.)

Četvrta i peta vazmena nedjelja – Mihael (05. 05. 2022.)

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu – Mihael (29. 04. 2022.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (22. 04. 2022.)

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (31. 03. 2022.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (25. 03. 2022.)

Blagovijest - Mihael (18. 03. 2022.)

Dok se molio, izgled mu se lica izmijeni - Mihael (11. 03. 2022.)

Osma nedjelja kroz godinu i Pepelnica - Mihael (25. 02. 2022.)

Budite milosrdni kao što je milosrdan Otac vaš - Mihael (18. 02. 2022.)

Blago vama, siromasi! Jao vama, bogataši! - Mihael (11. 02. 2022.)

Oni ostaviše sve i pođoše za njim - Mihael (04. 02. 2022.)

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima - Mihael (27. 01. 2022.)

Danas se ispunilo ovo Pismo - Mihael (21. 01. 2022.)

Rodio vam se spasitelj - Mihael (24. 12. 2021.)

Otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega? - Mihael (17. 12. 2021.)

Što nam je činiti? - Mihael (10. 12. 2021.)

Svako će tijelo vidjeti spasenje Božje - Mihael (03. 12. 2021.)

Podignite glave, približuje se vaše otkupljenje - Mihael (26. 11. 2021.)

Ti kažeš: ja jesam kralj - Mihael (19. 11. 2021.)

Sabrat će svoje izabranike s četiri vjetra - Mihael (12. 11. 2021.)

Što imaš, prodaj i idi za mnom! - Mihael (08. 10. 2021.)

Mihael 500 (29. 09. 2021.)

Tko nije protiv nas, za nas je - Mihael (23. 09. 2021.)

Tko želi biti prvi, neka bude svima poslužitelj - Mihael (17. 09. 2021.)

Ti si Pomazanik-Krist! ... - Mihael (10. 09. 2021.)

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti - Mihael (03. 09. 2021.)

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske - Mihael (27. 08. 2021.)

Kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! - Mihael (21. 08. 2021.)

Velika mi djela učini Svesilni: uzvisi neznatne - Mihael (14. 08. 2021.)

Tražite ljepotu ovog ljeta - Mihael (09. 07. 2021.)

Arhiva vijesti

Linkovi