Vijesti // Arhiva

Godina: 2013, mjesec: siječanj

Blagoslov djelatnika u PU požeško-slavonskoj

Utorak, 29. 01. 2013.

tekst: Antun Mandić

tekst: Antun Mandić

Vojni i policijski kapelan vlč. Željko Volarić sa svojim pomoćnikom stn. Antunom Mandićem blagoslovili su djelatnike i prostorije PU požeško-slavonske. Načelnik PU gospodin Dario Dasović uputio je riječi dobrodošlice i zahvalio na blagoslovu.

Blagoslov djelatnika i prostorija u PU zagrebačkoj

Utorak, 29. 01. 2013.

tekst i foto: Mišo Josipović

tekst i foto: Mišo Josipović

Danas je vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac predvodio obred blagoslova u centralnoj zgradi Policijske uprave zagrebačke u Matičinoj ulici. Uz načelnika PU zagrebačke gosp. Gorana Burušića i njegova zamjenika gosp. Dubravka Teura, blagoslovu su nazočili načelnici Sektora, voditelji službi, kao i djelatnici koji svoje radne zadaće obavljaju u ustrojstvenim jedinicama ove uprave na području Matičine i Petrinjske ulice. Na početku godine primili su blagoslov u svom radnom prostoru, a obilje Božjeg mira poželio im je otac biskup zajedno s policijskim kapelanom don Marinom Dragom Kozićem.

Cijeli članak »

20. obljetnica obrane Novigrada u akciji Maslenica

Subota, 26. 01. 2013.

tekst i foto: Robert Ćaran

tekst i foto: Robert Ćaran

U subotu 26. siječnja 2013. godine u Novigradu je obilježena 20. obljetnica pogibije devet pripadnika HRM-a i petorice pripadnika 2. gardijske brigade „Gromovi“ u operaciji „Maslenica“. Operacijom  „Maslenica“ ponovno je bio spojen sjever i jug Hrvatske.  Vojno-redarstvena operacija „Maslenica“ je bila ključna za obranu i daljnja bojna djelovanja Hrvatske vojske u Domovinskom ratu. Početkom veljače 1993. godine srpske brojne dobrovoljačke snage krenule su kontranapad, gdje je prijetila realna opasnost ponovnog zauzimanja Novskog ždrila i uspjeha cijele operacije „Maslenica“. U tome su ih u Novigradu, u teškom boju spriječili hrabri gardisti „Gromovi“ i hrvatski ratni mornari, posebno pulske „Vange“.

Cijeli članak »

Predavanje u Vojno-zdravstvenom središtu

Četvrtak, 24. 01. 2013.

tekst i foto: o. Viktor Grbeša

tekst i foto: o. Viktor Grbeša

Na poticaj zapovijednika i nekih djelatnika Vojno-zdravstvenog središta pri Novoj bolnici u Dubravi, u četvrtak, 24. siječnja u 14 sati održano je predavanje na temu etike i kvalitete odnosa u kolektivu te praktikum opuštanja kao doprinos borbi protiv stresa na poslu. Susret je vodio vojni kapelan o. Viktor Grbeša a pratilo je oko 35 djelatnika. Zapovjednik je izrazi želju da se ovakvi susreti nastave mjesečnom dinamikom.

Susret svećenika Vojnog ordinarijata

Srijeda, 23. 01. 2013.

tekst: R. Stipetić, foto: M. Čobanović

tekst: R. Stipetić, foto: M. Čobanović

U Vojnom ordinarijatu u srijedu 23. siječnja 2013. godine održan je prvi susret svećenika Vojnog ordinarijata u RH u 2013. godini. U radu su uz Vojnog ordinarija mons. Jurja Jezerinca, te generalnog vikara i vikara za pastoral, sudjelovali vojni i policijski kapelani iz svih krajeva Hrvatske.

Cijeli članak »

Dan Vojne kapelanije “Sv. Sebastijan” u Đakovu

Petak, 18. 01. 2013.

tekst: IKA/M. Sesar; foto: M. Sesar

tekst: IKA/M. Sesar; foto: M. Sesar

Uz blagdan sv. Fabijana i Sebastijana, na koji vojna kapelanija sv. Sebastijana u Đakovu slavi dan svog nebeskog zaštitnika, vojni biskup Juraj Jezerinac predvodio je 18. siječnja u kapeli đakovačke vojarne "Dračice" Zapovjedništva pješačke pukovnije HKoV-a svečanu misu. Sudjelovali su brojni časnici i vojnici uz uzvanike iz Zapovjedništva za obuku i doktrinu "Fran Krsto Frankopan" iz Osijeka, kao i iz Zagreba. Uz biskupa su suslavili vojni generalni vikar o. Jakov Mamić koji je propovijedao, te vojni kapelani iz Osijeka, Slunja, Karlovca, Vinkovaca i Požege.

Cijeli članak »

Blagoslov djelatnika i prostora prihvatnog centra za strance u Ježevu

Četvrtak, 17. 01. 2013.

tekst: Darko Šantek; foto: MUP

tekst: Darko Šantek; foto: MUP

Uz božićne blagdane vojni biskup mons. Juraj Jezerinac, u pratnji policijskog dekana o. Stjepana Harjača, blagoslovio je 16. siječnja prostore Prihvatnog centra za strance u Ježevu, pored Dugog Sela. Na zajedničkom blagoslovu okupili su se djelatnici Centra predvođeni voditeljem gosp. Josipom Biljanom. Tom prilikom mons. Jezerinac ukazao je na odgovornost posla koji rade. Djelatnici Centra ne samo što u svom radu predstavljaju Republiku Hrvatsku, već je i svaki stranac tu sa svojim problemima kojima se mora posvetiti posebna pažnja.

Dan Vojne kapelanije “Sveta obitelj” i blagoslov djelatnika ZzP-a

Srijeda, 16. 01. 2013.

tekst i foto: st Mario Trnokop

tekst i foto: st Mario Trnokop

Dan vojne kapelanije "Sveta Obitelj" obilježen je u vojarni "Satnik Josip Zidar" u Velikoj Buni 16. siječnja 2013. Vojni biskup mons. Juraj Jezerinac predvodio je svečanost uz nazočnost vojnih kapelana postrojbi Oružanih snaga RH i Ministarstva unutarnjih poslova. U sklopu obilježavanja Dana vojne kapelanije mons. Jezerinac blagoslovio je urede i djelatnike Zapovjedništva ZZP i vojarne, a nakon blagoslova s vojnim kapelanima predvodio je misno slavlje. Tradicionalnom blagoslovu i misnom slavlju nazočio je velik broj djelatnika Zapovjedništva za potporu, a posebnom ugođaju doprinijela je Klapa HRM "Sv. Juraj".

Cijeli članak »

Blagoslov PU ličko-senjske i vojarne u Gospiću

Ponedjeljak, 14. 01. 2013.

tekst: I. Blaževac; foto: I. Blaževac i MUP

tekst: I. Blaževac; foto: I. Blaževac i MUP

Nakon božićnih blagdana tradicionalan je običaj da vojni i policijski kapelani blagoslove prostore u kojima djelatnici Policije i Oružanih snaga svakodnevno rade i provode svoje dnevne aktivnosti. Djelatnici PU ličko-senjske predvođeni načelnikom gosp. Antom Podnar i policijskim kapelanom vlč. Ivanom Blaževac okupili su se na zajedničkom blagoslovu 9. siječnja u prostorima Policijske uprave. Tom prilikom policijski kapelan vlč. Blaževac pozvao ih je da u "Godini vjere" ojačaju svoju vjeru, da se osjeti u našim obiteljima na radnom mjestu da smo kršćani, da se ne nazivamo samo vjernicima već da tako i djelujemo. Nakon zajedničkog blagoslova kapelan je obišao svaki ured i blagoslovio one koji u njima djeluju. U popodnevnim satima uslijedio je i blagoslov Policijske postaje Gospić.

Cijeli članak »

Misno slavlje povodom 435. obljetnice hrvatskog junaštva u Gvozdanskom

Nedjelja, 13. 01. 2013.

tekst i slika: Robert Ćaran

tekst i slika: Robert Ćaran

Na blagdan krštenja Isusovog, 13. siječnja 2013. godine navršila se 435. obljetnica bitke u Gvozdanskom. U organizaciji Hrvatskog žrtvoslovnog društva i suorganizaciju Koordinacije braniteljskih udruga Grada Zagreba organiziran je IV. Spomen pohod – hodočašće u Gvozdansko. Na ovu značajnu hrvatsku ratnu i vojnu obljetnicu unatoč lošim vremenskim uvjetima okupio se veliki broj hodočasnika pristiglih iz gotovo svih krajeva Hrvatske, od Međimurja, Slavonije, Hrvatskog Zagorja, Turopolja, Banovine, Like, Korduna, Karlovca, Dalmacije… U potpunosti punoj župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova u Gvozdanskom, te još većim brojem vjernika na prostoru ispred crkve svečano misno slavlje predvodio je vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac uz suslavitelje sisačkog biskupa mons. Vladu Košića, župnika Stjepana Filipeca, petrinjskog vojnog kapelana Milenka Majića, te nekoliko svećenika sisačke biskupije. Svojim pjevanjem misno slavlje uzveličao je katedralni zbor sisačke katedrale Uzvišenja Svetog Križa.

Cijeli članak »

Blagoslov u Vojno-obavještajnoj bojni HKoV u Ogulinu

Petak, 11. 01. 2013.

tekst i foto: Nenad Veriga

tekst i foto: Nenad Veriga

Riječju Božjom, križem, kadom i upaljenom svijećom, vojni kapelan VK "Sv. Petar i Pavao apostoli" iz VOB HKoV u Ogulinu, fra Marijan Jelušić blagoslovio je djelatnike Vojno-obavještajne bojne HKoV na čelu s njihovim zapovjednikom pukovnikom Pericom Turalijom, djelatnike Opslužništva vojarne sa njihovim zapovjednikom natporučnikom Zorkom Rahanom, djelatnike "Pletera" te je obišao i blagoslovio sve prostorije u kojima djelatnici rade i obitavaju.

Cijeli članak »

Blagoslov vojske i policije u Istri

Srijeda, 09. 01. 2013.

tekst i slika: Alojz Štoković

tekst i slika: Alojz Štoković

Prema utvrđenom rasporedu, ovih je dana, nakon blagdana Sveta tri kralja, započeo godišnji blagoslov vojnih i policijskih postrojbi. Prvima je čast pripala 4. rp. na Učki . Zapovjednik, satnik Adrijano Floričić i prvi dočasnik stožerni narednik Silvio Prebežić okupili su 8. siječnja 2013. dežurne djelatnike. Poškropivši svetom vodom djelatnike i prostorije, učinivši znak križa, don Ivo Borić, njihov duhovnik zaželio je svakom poimence i njihovim obiteljima božji blagoslov u 2013. godini.

Cijeli članak »

Blagoslovi u vojsci, policiji i vatrogastvu u Karlovcu

Ponedjeljak, 07. 01. 2013.

tekst i foto: Dražen Čulig

tekst i foto: Dražen Čulig

Vojni je kapelan i dekan karlovačkoga vojnoga dekanata početkom siječnja ove blagoslovio je prostore Policijske uprave karlovačke, od sjedišta u Karlovcu i svim postajama unutar Uprave; Slunj, Vojnić, Duga Resa, Ogulin, Ozalj, interventna jedinica policije u Malom Erjavcu te na dva granična prijelaza sa Slovenijiom i BiH. Zatim u Zapovjedništvu Hrvatske kopnene vojske uoči blagdana Svetih triju kraljeva preč. Andrija Markač blagoslovio je vodu i Zapovjedništvo. Blagoslov se je nastavio u Pukovniji vojne policije, pukovniji veze, Doma zapovjedništva HKoV, Vatrogasnim zajednicama grada i županije karlovačke te u Javnoj vatrogasnoj postrojbi grada Karlovca. Blagoslovljeni su također prostori Uprave za obranu i Državne uprave za zaštitu i spašavanje- podružnica Karlovac.

Cijeli članak »

Proslavljeno Bogojavljenje u Vojnom ordinarijatu

Nedjelja, 06. 01. 2013.

Prijepodnevnim euharistijskim slavljem, koje je u kapeli Vojnog ordinarijata u nedjelju, 6. siječnja predvodio vojni biskup Juraj Jezerinac u koncelebraciji s vojnim kapelanom fra Markom Medom, svečano je proslavljena svetkovina Bogojavljenja, pučki zvana Sveta tri kralja.

Cijeli članak »

Blagoslov djelatnika MUP-a i Ravnateljstva policije

Petak, 04. 01. 2013.

tekst: V. Bakula; foto: www.mup.hr

tekst: V. Bakula; foto: www.mup.hr

U petak, 4. siječnja 2013. mons. Juraj Jezerinac, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj, u pratnji o. Jakova Mamića, generalnog vikara Vojnog ordinarijata, o. Stjepana Harjača, policijskoga kapelana i dekana, te gospodina Josipa Zagorščaka, voditelja Samostalne službe za suradnju s Vojnim ordinarijatom, pohodio je i blagoslovio djelatnike i prostore Ministarstva unutarnjih poslova i Ravnateljstva policije. Uz vjernike djelatnike Ministarstva i Ravnateljstva, blagoslovu su nazočili zamjenik ministra unutarnjih poslova, gospodin Evelin Tonković sa suradnicima, te u Ravnateljstvu gospoda Zvonimir Vnučec i Dražen Vitez, zamjenici glavnog ravnatelja policije sa svojim suradnicima.

Cijeli članak »

Svetkovina Marije Bogorodice u Vojnom ordinarijatu

Utorak, 01. 01. 2013.

tekst: Ika; foro: G. Miškić

tekst: Ika; foro: G. Miškić

Misno slavlje na svetkovinu Marije Bogorodice u kapeli Vojnog ordinarijata 1. siječnja predvodio je vojni ordinarij Juraj Jezerinac u koncelebraciji s biskupskim vikarom za pastoral don Josipom Stanićem, SDB i vojnim kapelanom kapelanije Gospe Snježne fra Markom Medom, TOR. U propovijedi fra Medo je, među ostalim, poručio: započinje nova godina, nemojmo se pouzdavati u tajna učenja ili magiju kako bi u njima pronašli pomoć i svjetlo, potražimo ih u Bogu i samo u Bogu. Uz svetkovinu svete Marije Bogorodice pozvao je da pred sobom imamo Marijin primjer.

Cijeli članak »

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Poče ih slati - Mihael (12. 07. 2024.)

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju - Mihael (05. 07. 2024.)

Djevojko! Zapovijedam ti, ustani! - Mihael (01. 07. 2024.)

Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju? - Mihael (26. 06. 2024.)

X. i XI. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 06. 2024.)

Duh istine upućivat će vas u svu istinu – Mihael (17. 05. 2024.)

Neka i oni budu jedno kao i mi! - Mihael (09. 05. 2024.)

Peta i šesta vazmena nedjelja - Mihael (26. 04. 2024.)

Pastir dobri život svoj polaže za ovce - Mihael (19. 04. 2024.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (11. 04. 2024.)

Deklaracija “Dignitas infinita” o ljudskom dostojanstvu (08. 04. 2024.)

Deklaracija Dikasterija za nauk vjere "Dignitas infinita o ljudskom dostojanstvu" objavljena na svetkovinu Blagovijesti - Navještenja Gospodinova 8. travnja 2024. u Vatikanu.

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (05. 04. 2024.)

Nedjelja Muke Gospodnje - Cvjetnica - Mihael (22. 03. 2024.)

Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, umre, donosi obilat rod - Mihael (14. 03. 2024.)

Bog je poslao Sina na svijet da se svijet spasi po njemu - Mihael (07. 03. 2024.)

Ovo je Sin moj ljubljeni - Mihael (26. 02. 2024.)

Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu. - Mihael (16. 02. 2024.)

Četvrta nedjelja došašća, Božić - Mihael (22. 12. 2023.)

Među vama stoji koga vi ne poznate - Mihael (15. 12. 2023.)

Poravnite staze Gospodnje - Mihael (08. 12. 2023.)

Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti - Mihael (30. 11. 2023.)

Sjest će na prijestolje slave svoje i razlučiti jedne od drugih - Mihael (24. 11. 2023.)

U malome si bio vjeran, uđi u radost gospodara svoga! - Mihael (17. 11. 2023.)

Podajte caru carevo, a Bogu Božje - Mihael (20. 10. 2023.)

Koga god nađete, pozovite na svadbu - Mihael (13. 10. 2023.)

Vinograd će iznajmiti drugim vinogradarima - Mihael (06. 10. 2023.)

Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar? - Mihael (23. 09. 2023.)

Opraštaj, kažem ti, ne do sedam puta,  nego do sedamdeset puta sedam! - Mihael (14. 09. 2023.)

Ako te posluša, stekao si brata - Mihael (08. 09. 2023.)

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe - Mihael (01. 09. 2023.)

Ti si Petar-Stijena. Tebi ću dati ključeve Kraljevstva nebeskoga - Mihael (29. 08. 2023.)

O ženo, velika je tvoja vjera! - Mihael (20. 08. 2023.)

19. nedjelja kroz godinu - Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2023.)

XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 07. 2023.)

Tko ne uzme križa, nije mene dostojan - Mihael (30. 06. 2023.)

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo! - Mihael (23. 06. 2023.)

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (16. 06. 2023.)

Duhovi - Presveto Trojstvo - Mihael (28. 05. 2023.)

Prepoznaše ga u lomljenju kruha - Mihael (21. 04. 2023.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (14. 04. 2023.)

Vazmeno trodnevlje - Mihael (06. 04. 2023.)

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (31. 03. 2023.)

Ja sam uskrsnuće i život - Mihael (24. 03. 2023.)

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (17. 03. 2023.)

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (10. 03. 2023.)

Lice mu zasja kao sunce - Mihael (03. 03. 2023.)

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (24. 02. 2023.)

Ljubite neprijatelje! - Mihael (17. 02. 2023.)

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (10. 02. 2023.)

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (02. 02. 2023.)

Blago siromasima duhom! - Mihael (26. 01. 2023.)

Isus će se roditi od Marije, zaručene za Josipa, sina Davidova - Mihael (16. 12. 2022.)

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (25. 11. 2022.)

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje! - Mihael (17. 11. 2022.)

XXXII. i XXXIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (04. 11. 2022.)

Svi sveti, Dušni dan - Mihael (21. 10. 2022.)

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu - Mihael (14. 10. 2022.)

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (06. 10. 2022.)

Sveti arkanđeli Mihael, Gabriel i Rafael - Mihael (29. 09. 2022.)

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (15. 09. 2022.)

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika - Mihael (09. 09. 2022.)

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (02. 09. 2022.)

Koji se uzvisuje, bit će ponižen, a koji se ponizuje, bit će uzvišen - Mihael (26. 08. 2022.)

Doći će s istoka i zapada i sjesti za stol u kraljevstvu Božjem - Mihael (19. 08. 2022.)

20. nedjelja kroz godinu i Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2022.)

Srpanj, XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (01. 07. 2022.)

Za tobom ću kamo god ti pošao - Mihael (24. 06. 2022.)

Ti si Krist - Pomazanik Božji! - Mihael (17. 06. 2022.)

Presveto Trojstvo i Tijelovo - Mihael (10. 06. 2022.)

Sedma vazmena nedjelja i Duhovi-Pedesetnica - Mihael (27. 05. 2022.)

Četvrta i peta vazmena nedjelja – Mihael (05. 05. 2022.)

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu – Mihael (29. 04. 2022.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (22. 04. 2022.)

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (31. 03. 2022.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (25. 03. 2022.)

Blagovijest - Mihael (18. 03. 2022.)

Dok se molio, izgled mu se lica izmijeni - Mihael (11. 03. 2022.)

Osma nedjelja kroz godinu i Pepelnica - Mihael (25. 02. 2022.)

Budite milosrdni kao što je milosrdan Otac vaš - Mihael (18. 02. 2022.)

Blago vama, siromasi! Jao vama, bogataši! - Mihael (11. 02. 2022.)

Oni ostaviše sve i pođoše za njim - Mihael (04. 02. 2022.)

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima - Mihael (27. 01. 2022.)

Danas se ispunilo ovo Pismo - Mihael (21. 01. 2022.)

Rodio vam se spasitelj - Mihael (24. 12. 2021.)

Otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega? - Mihael (17. 12. 2021.)

Što nam je činiti? - Mihael (10. 12. 2021.)

Svako će tijelo vidjeti spasenje Božje - Mihael (03. 12. 2021.)

Podignite glave, približuje se vaše otkupljenje - Mihael (26. 11. 2021.)

Ti kažeš: ja jesam kralj - Mihael (19. 11. 2021.)

Sabrat će svoje izabranike s četiri vjetra - Mihael (12. 11. 2021.)

Što imaš, prodaj i idi za mnom! - Mihael (08. 10. 2021.)

Mihael 500 (29. 09. 2021.)

Tko nije protiv nas, za nas je - Mihael (23. 09. 2021.)

Tko želi biti prvi, neka bude svima poslužitelj - Mihael (17. 09. 2021.)

Ti si Pomazanik-Krist! ... - Mihael (10. 09. 2021.)

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti - Mihael (03. 09. 2021.)

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske - Mihael (27. 08. 2021.)

Kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! - Mihael (21. 08. 2021.)

Velika mi djela učini Svesilni: uzvisi neznatne - Mihael (14. 08. 2021.)

Tražite ljepotu ovog ljeta - Mihael (09. 07. 2021.)

Arhiva vijesti

Linkovi