Vijesti // Arhiva

Godina: 2013, mjesec: travanj

Podjela sakramenta potvrde u gospićkoj vojarni

Utorak, 30. 04. 2013.

tekst: I. Blaževac, foto: Troha

tekst: I. Blaževac, foto: Troha

U utorak, 30. travnja u vojnoj kapelaniji sv. Franjo Asiški u Gospiću, slavljen je obred primanja sakramenta potvrde ili krizme. Predvoditelj svečanog misnog slavlja i podjeljitelj sakramenta bio je mons. Juraj Jezerinac, vojni biskup. Sakrament potvrde primili su dvojica pripadnika 1MTB „Vukovi“ – Ivan Malkoč i Tomislav Petrlić.

Cijeli članak »

Zbor “Advocata Croatiae” u vojarni “Pukovnik Marko Živković”

Ponedjeljak, 29. 04. 2013.

tekst i foto: L. Tomkić

tekst i foto: L. Tomkić

I ove godine, 29. travnja, katolički zbor mladih "Advocata Croatiae" (Zagovornica Hrvatske) iz Remeta u kaplici sv. Petra i Pavla u 91. zrakoplovnoj bazi održali su prigodni uskrsni koncert s vjerskim pjesmama. Ovo je bio deseti, jubilarni put kako zbor mladih s Remeta nastupa u HRZ i PZO.

Cijeli članak »

Posjet kapelana vojarni “Kovčanje”

Ponedjeljak, 29. 04. 2013.

tekst i foto: S. Milina

tekst i foto: S. Milina

Don Ivan Borić, policijskog kapelana PU istarske i pater Mirko Vukoja, vojni kapelan iz Delnica dana 29. travnja u vojarni "Kovčanje" na Lošinju slavio je sv. misu s djelatnicima Doma GS, djelatnicima Postaje obalnog motrenja Mali Lošinj (HRM), djelatnicima Javne vatrogasne postrojbe Mali Lošinj, te nekolicinom gostiju iz gradske uprave Malog Lošinja.

U Čakovcu proslavljen državni spomendan Zrinskih i Frankopana

Subota, 27. 04. 2013.

J. Bakoš-Kocijan

J. Bakoš-Kocijan

U Čakovcu je u subotu 27. travnja prigodnim svečanostima počelo višednevno obilježavanje državnog spomendana Zrinskih i Frankopana i Dana Međimurske županije, koja proslavlja 20. obljetnicu osnutka. Svečani program u organizaciji Zrinske garde Čakovec počeo je misnim slavljem koje je u župnoj crkvi sv. Nikole predvodio vojni biskup mons. Juraj Jezerinac u zajedništvu s čakovečkim franjevcima i međimurskim svećenicima.

Cijeli članak »

ANZAC Dan - Dan australskih i novozelandskih ratnih žrtava obilježen u Vojnom ordinarijatu

Četvrtak, 25. 04. 2013.

tekst: M. Nikolić; foto: A. Krešić

tekst: M. Nikolić; foto: A. Krešić

Veleposlanstvo Australije i konzulat Novog Zelanda obilježili su 25. travnja u sjedištu Vojnog ordinarijata ANZAC day - Dan sjećanja na australske i novozelandske vojnike koji su služili i poginuli u ratovima i mirovnim operacijama. Komemoracija je - uz paljenje lampiona, minutu šutnje i mirozov pod australskim, novozelandskim i hrvatskim stijegom - obilježena svetim misnim slavljem za sve poginule australske i novozelandske vojnike. Misu je predvodio vojni ordinarij u zajedništvu s pastoralnim vikarom i policijskim kapelanom PUZ-a. Uz veleposlanicu Australije gospođu Susan Cox, počasnog konzula Novog Zelanda gospodina Nikolu Jelinčića, ambasadoricu Kraljevine Belgije gospođu Nancy Rossignol, zamjenika korejskog veleposlanika gospodina Dohyon Kima, na svetoj misi su sudjelovali brojni prijatelji Australije i Novog Zelanda. Već tradicionalno i zagrebačka podružnica Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata sudjeluje na ovoj komemoraciji. Nakon misnoga slavlja komemoraciji se pridružio i turski veleposlanik gospodin Burak Ozugergin.

Cijeli članak »

Commando i MAT na Udbini

Četvrtak, 25. 04. 2013.

tekst: M. Vukoja; foto: A. Žic

tekst: M. Vukoja; foto: A. Žic

Na blagdan sv. Marka posjetili smo vojarnu "Josip Jović" na Udbini gdje su smješteni padobranci BSD-a. U ovo vrijeme na poligonima se provodi commando obuka za one koji su prošli strogu selekciju i pripadnike naše bojne koji to još nisu ranije uvrstili u svoju obučenost. Prvo se p. Mirko susreo s njima u trenutcima njihovog predaha prije samog ulaska u iscrpljujuću vježbu preživljavanja. Svestrana motivacija nasušno im je potrebna.

Cijeli članak »

Sastanak odbora za organizaciju hodočašća u Lourdes

Četvrtak, 25. 04. 2013.

tekst: R. Stipetić; foto: M. Čobanović

tekst: R. Stipetić; foto: M. Čobanović

U Vojnom ordinarijatu održan je u četvrtak 25. travnja 2013.godine treći sastanak Koordinacijskog odbora za organizaciju 21. hodočašća hrvatske vojske i policije u Lourdes.

Cijeli članak »

16. obljetnica Vojnog ordinarijata u Vojno-obavještajnoj bojni HKoV

Srijeda, 24. 04. 2013.

tekst i foto: N. Veriga

tekst i foto: N. Veriga

Svečano misno slavlje o 16. obljetnici Vojnog ordinarijata u RH u ogulinskoj vojarni „Sv. Petar“ predslavio je vojni kapelan fra Marijan Jelušić. Fra Marijan je prisutne vjernike Vojno-obavještajne bojne kao i ostale djelatnike vojarne „Sv. Petar“ podsjetio na djelovanje svećenika u vrijeme Domovinskog rata, dane kada se je konačno osnovao Vojnog ordinarijata u RH kao i o današnjem djelovanju istog. 

Cijeli članak »

U Varaždinu svečano proslavljen blagdan sv. Jurja mučenika

Utorak, 23. 04. 2013.

www.varazdinska.policija.hr

www.varazdinska.policija.hr

U utorak, 23. travnja, na blagdan svetog Jurja mučenika, zaštitnika policijske kapelanije Policijske uprave varaždinske služena je sveta misa u spomen kapeli na prostoru bivše vojarne u Optujskoj ulici u Varaždinu. Svetu misu predvodio je mons. Juraj Jezerinac, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj, uz koncelebraciju prečasnog Mije Horvata, dekana Donjovaraždinskog dekanata, prečasnog Josipa Pavleka, župnika u Remetincu, fra Mirka Kemiveša, OFM kapucina, velečasnog Stjepana Najmana, župnika svetog Nikole u Varaždinu, velečasnog Igora Radešića, kapelana u Sračincu, đakona Kristijana Stojka, đakona u Biškupcu, te velečasnog Ivice Horvata, policijskog kapelana Policijske uprave varaždinske.

Cijeli članak »

Bogatstvo prošlosti i snaga vjere - hodočašće djelatnika MUP-a u Rim

Subota, 20. 04. 2013.

tekst: S. Markulinčić; foto: L. Norac Kevo

tekst: S. Markulinčić; foto: L. Norac Kevo

U vremenu od 14. do 20. travnja 2013.g u organizaciji policijske kapelanije Sv. Mihaela Arkanđela, Policijska akademija i Samostalne službe za suradnju s Vojnim ordinarijatom u Republici Hrvatskoj organizirano je hodočašće djelatnika MUP-a u „vječni grad“ Rim. Putovanje je započelo u kasnim večernjim satima ispred Policijske akademije u Zagrebu. Putem su predviđene stanke te posjete dvama značajnim mjestima kršćanstva Loretu i Asizu.

Cijeli članak »

Hodočašće vjernika Policijske kapelanije “Majka Božja Kamenitih vrata” Međugorje

Petak, 19. 04. 2013.

tekst i foto: M. Josipović

tekst i foto: M. Josipović

U petak, 19. travnja djelatnici PU zagrebačke i vjernici kapelanije Majke Božje Kamenitih vrata te nekolicina djelatnica iz Policijske akademije i MUP-a, njih pedeset, predvođeni svojim kapelanom don Marinom Dragom Kozićem, hodočastili su u svetište Majke Božje u Međugorje.

Cijeli članak »

Krštenje u vojarni u Gospiću

Utorak, 16. 04. 2013.

tekst: Blaževac, foto: Šarić

tekst: Blaževac, foto: Šarić

Naš subrat vojnik Elvir Malkoč odlučio se na novi korak u životu, kroz sakrament krštenja postati dijete Božje. Na svetoj misi u zajedništvu s ostalim pripadnicima 1MTB „Vukovi“ sakrament krštenja podijelio mu je vojni kapelan vlč. Ivan Blaževac. Na ovu odluku odlučio se potpuno slobodno a kapelan ga je kroz kateheze i katekumenat pripravio za sakramente kršćanske inicijacije. Na kraju svete mise kapelan je potaknuo vojnike na razmišljanje o vlastitom krštenju i potrebi da primljene sakramente ožive u svojim životima.

Cijeli članak »

Posjet mons. Ivana Milovana vojarni Vargarola

Utorak, 16. 04. 2013.

Dana 16. travnja u posjet djelatnika vojarne Vargarola u Puli došli su porečko-pulski biskup u miru Ivan Milovan, župnik župe Fažana don Ilija Jakovljević te dušobrižnik za vojsku don Ivan Borić. Posjet je protekao u ugodnom razgovoru i prisjećanju na istaknutog biskupa Jurja Dobrilu.

Cijeli članak »

Proslava 22. obljetnice Prvog hrvatskog gardijskog zdruga

Subota, 13. 04. 2013.

tekst: R. Ćaran; foto: F. Mlinarić/R. Ćaran

tekst: R. Ćaran; foto: F. Mlinarić/R. Ćaran

„Nakon oslobađajućih presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, od ove godine slavimo s još većim ponosom naše obljetnice vojnih postrojbi, pa prema tome i 22. obljetnicu Prvog hrvatskog gardijskog zdruga, koji je bio najelitnija Hrvatska vojska u vrijeme agresije na Hrvatsku, sastavljena od dragovoljaca i ljudi velika srca prema domu i Domovini.“ Ovim uvodnim riječima vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac započeo je svečano misno slavlje u prigodi 22. obljetnice 1. HG Zdruga koje se slavilo u subotu 13. travnja 2013. godine u Zavjetnoj crkvi i svetištu Sveta Mati Slobode na zagrebačkom Jarunu a koju je organizirala Udruga ratnih veterana 1. HGZd-a. Uz vojnog biskupa koncelebrirali su biskupski vikar za pastoral Vojnog ordinarijata don Josip Stanić i umirovljeni vojni kapelan MORH-a i GS OS RH o. Ante Vukoja, a asistirao je đakon Božo Šutalo.

Cijeli članak »

Hodočašće vjernika Vojne kapelanije “Sv. Petar i Pavao” u Dolinu kardinala

Četvrtak, 11. 04. 2013.

tekst i foto: Lorenc Tomkić

tekst i foto: Lorenc Tomkić

Djelatnici HRZ i PZO-a, pukovnije veze i ZzP-a, 11. su travnja hodočastili su u "Dolinu kardinala". Hodočašće je zapoćelo obilaskom muzeja bl. Alojzija Stepinca uz stručno vodstvo kustosice s. Anđelite Šokić. Nakon molitve na grobu blaženika u zagrebačkoj katedrali krenuli su prema Krašiću. Misno salavlje u crkvi Presvetog Trojstva u Krašiću predslavilio je vojni kapelan ZHRZ i PZO o.Viktor Grbeša.

Cijeli članak »

Sastanak odbora za organizaciju hodočašća u Lurd

Četvrtak, 11. 04. 2013.

tekst: R. Stipetić; foto: M. Čobanović

tekst: R. Stipetić; foto: M. Čobanović

U skladu s dinamikom priprema za organizaciju 21. hodočašća hrvatske vojske i policije u Lurd održan je u četvrtak11. travnja 2013.godineu Vojnom ordinarijatu drugi sastanak Koordinacijskog odbora.

Cijeli članak »

Proljetni susret svećenika Vojnog ordinarijata

Petak, 05. 04. 2013.

tekst i foto: J. Stanić

tekst i foto: J. Stanić

Već uobičajeni susret svećenika Vojnog ordinarijata u RH, što se tradicionalno održava u tjednu iza Uskrsa, i ove je godine okupio dvadeset i pet svećenika, vojnih i policijskih kapelana, te vikare Vojnog ordinarijata, predvođenih mons. Jurjem Jezerincem, biskupom kojemu je povjerena pastoralna skrb vjernika katolika što rade u MUP-u, MORH i OS RH.

Cijeli članak »

U Aržanu obilježena 22. godišnjica pogibije Josipa Jovića

Utorak, 02. 04. 2013.

www.mup.hr I M. Nikolić I F. Bilić-Prcić

www.mup.hr I M. Nikolić I F. Bilić-Prcić

U Aržanu je 2. travnja, obilježena 22. godišnjica pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića. Svečanost obilježavanja 22.godišnjice pogibije našeg heroja započela je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na njegovom grobu. Cvijeće i svijeće na grob Josipa Jovića položili su članovi njegove obitelji, predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, Grada Imotskog i općina s područja Grada Imotskog, te predstavnici braniteljskih udruga, nakon čega je slavljena misa zadušnica u župnoj crkvi Svih Svetih u Aržanu za Josipa Jovića i sve branitelje Domovinskog rata. Svetu misu predvodio je vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac, u sudioništvu s generalnim vikarom prod. dr. sc. o. Jakovom Mamićem i vojnim i policijskim kapelanima.

Cijeli članak »

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Poče ih slati - Mihael (12. 07. 2024.)

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju - Mihael (05. 07. 2024.)

Djevojko! Zapovijedam ti, ustani! - Mihael (01. 07. 2024.)

Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju? - Mihael (26. 06. 2024.)

X. i XI. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 06. 2024.)

Duh istine upućivat će vas u svu istinu – Mihael (17. 05. 2024.)

Neka i oni budu jedno kao i mi! - Mihael (09. 05. 2024.)

Peta i šesta vazmena nedjelja - Mihael (26. 04. 2024.)

Pastir dobri život svoj polaže za ovce - Mihael (19. 04. 2024.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (11. 04. 2024.)

Deklaracija “Dignitas infinita” o ljudskom dostojanstvu (08. 04. 2024.)

Deklaracija Dikasterija za nauk vjere "Dignitas infinita o ljudskom dostojanstvu" objavljena na svetkovinu Blagovijesti - Navještenja Gospodinova 8. travnja 2024. u Vatikanu.

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (05. 04. 2024.)

Nedjelja Muke Gospodnje - Cvjetnica - Mihael (22. 03. 2024.)

Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, umre, donosi obilat rod - Mihael (14. 03. 2024.)

Bog je poslao Sina na svijet da se svijet spasi po njemu - Mihael (07. 03. 2024.)

Ovo je Sin moj ljubljeni - Mihael (26. 02. 2024.)

Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu. - Mihael (16. 02. 2024.)

Četvrta nedjelja došašća, Božić - Mihael (22. 12. 2023.)

Među vama stoji koga vi ne poznate - Mihael (15. 12. 2023.)

Poravnite staze Gospodnje - Mihael (08. 12. 2023.)

Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti - Mihael (30. 11. 2023.)

Sjest će na prijestolje slave svoje i razlučiti jedne od drugih - Mihael (24. 11. 2023.)

U malome si bio vjeran, uđi u radost gospodara svoga! - Mihael (17. 11. 2023.)

Podajte caru carevo, a Bogu Božje - Mihael (20. 10. 2023.)

Koga god nađete, pozovite na svadbu - Mihael (13. 10. 2023.)

Vinograd će iznajmiti drugim vinogradarima - Mihael (06. 10. 2023.)

Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar? - Mihael (23. 09. 2023.)

Opraštaj, kažem ti, ne do sedam puta,  nego do sedamdeset puta sedam! - Mihael (14. 09. 2023.)

Ako te posluša, stekao si brata - Mihael (08. 09. 2023.)

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe - Mihael (01. 09. 2023.)

Ti si Petar-Stijena. Tebi ću dati ključeve Kraljevstva nebeskoga - Mihael (29. 08. 2023.)

O ženo, velika je tvoja vjera! - Mihael (20. 08. 2023.)

19. nedjelja kroz godinu - Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2023.)

XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 07. 2023.)

Tko ne uzme križa, nije mene dostojan - Mihael (30. 06. 2023.)

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo! - Mihael (23. 06. 2023.)

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (16. 06. 2023.)

Duhovi - Presveto Trojstvo - Mihael (28. 05. 2023.)

Prepoznaše ga u lomljenju kruha - Mihael (21. 04. 2023.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (14. 04. 2023.)

Vazmeno trodnevlje - Mihael (06. 04. 2023.)

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (31. 03. 2023.)

Ja sam uskrsnuće i život - Mihael (24. 03. 2023.)

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (17. 03. 2023.)

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (10. 03. 2023.)

Lice mu zasja kao sunce - Mihael (03. 03. 2023.)

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (24. 02. 2023.)

Ljubite neprijatelje! - Mihael (17. 02. 2023.)

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (10. 02. 2023.)

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (02. 02. 2023.)

Blago siromasima duhom! - Mihael (26. 01. 2023.)

Isus će se roditi od Marije, zaručene za Josipa, sina Davidova - Mihael (16. 12. 2022.)

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (25. 11. 2022.)

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje! - Mihael (17. 11. 2022.)

XXXII. i XXXIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (04. 11. 2022.)

Svi sveti, Dušni dan - Mihael (21. 10. 2022.)

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu - Mihael (14. 10. 2022.)

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (06. 10. 2022.)

Sveti arkanđeli Mihael, Gabriel i Rafael - Mihael (29. 09. 2022.)

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (15. 09. 2022.)

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika - Mihael (09. 09. 2022.)

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (02. 09. 2022.)

Koji se uzvisuje, bit će ponižen, a koji se ponizuje, bit će uzvišen - Mihael (26. 08. 2022.)

Doći će s istoka i zapada i sjesti za stol u kraljevstvu Božjem - Mihael (19. 08. 2022.)

20. nedjelja kroz godinu i Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2022.)

Srpanj, XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (01. 07. 2022.)

Za tobom ću kamo god ti pošao - Mihael (24. 06. 2022.)

Ti si Krist - Pomazanik Božji! - Mihael (17. 06. 2022.)

Presveto Trojstvo i Tijelovo - Mihael (10. 06. 2022.)

Sedma vazmena nedjelja i Duhovi-Pedesetnica - Mihael (27. 05. 2022.)

Četvrta i peta vazmena nedjelja – Mihael (05. 05. 2022.)

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu – Mihael (29. 04. 2022.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (22. 04. 2022.)

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (31. 03. 2022.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (25. 03. 2022.)

Blagovijest - Mihael (18. 03. 2022.)

Dok se molio, izgled mu se lica izmijeni - Mihael (11. 03. 2022.)

Osma nedjelja kroz godinu i Pepelnica - Mihael (25. 02. 2022.)

Budite milosrdni kao što je milosrdan Otac vaš - Mihael (18. 02. 2022.)

Blago vama, siromasi! Jao vama, bogataši! - Mihael (11. 02. 2022.)

Oni ostaviše sve i pođoše za njim - Mihael (04. 02. 2022.)

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima - Mihael (27. 01. 2022.)

Danas se ispunilo ovo Pismo - Mihael (21. 01. 2022.)

Rodio vam se spasitelj - Mihael (24. 12. 2021.)

Otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega? - Mihael (17. 12. 2021.)

Što nam je činiti? - Mihael (10. 12. 2021.)

Svako će tijelo vidjeti spasenje Božje - Mihael (03. 12. 2021.)

Podignite glave, približuje se vaše otkupljenje - Mihael (26. 11. 2021.)

Ti kažeš: ja jesam kralj - Mihael (19. 11. 2021.)

Sabrat će svoje izabranike s četiri vjetra - Mihael (12. 11. 2021.)

Što imaš, prodaj i idi za mnom! - Mihael (08. 10. 2021.)

Mihael 500 (29. 09. 2021.)

Tko nije protiv nas, za nas je - Mihael (23. 09. 2021.)

Tko želi biti prvi, neka bude svima poslužitelj - Mihael (17. 09. 2021.)

Ti si Pomazanik-Krist! ... - Mihael (10. 09. 2021.)

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti - Mihael (03. 09. 2021.)

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske - Mihael (27. 08. 2021.)

Kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! - Mihael (21. 08. 2021.)

Velika mi djela učini Svesilni: uzvisi neznatne - Mihael (14. 08. 2021.)

Tražite ljepotu ovog ljeta - Mihael (09. 07. 2021.)

Arhiva vijesti

Linkovi