Vijesti // Arhiva

Godina: 2013, mjesec: studeni

Posjet načelnika PU dubrovačko-neretvanske svome policijskom kapelanu

Subota, 30. 11. 2013.

tekst i foto: V. Đevoić

tekst i foto: V. Đevoić

Na blagdan Sv. Andrije apostola, župa sv. Jurja u Osojniku kojom upravlja don Ivo Borić policijski kapelan kapelanije sv. Vlahe PU dubrovačko–neretvanske posjetio je i nazočio na sv. misi gosp. Tonći Radibratović načelnik PU dubrovačko-neretvanske s svojim bližim suradnicima. Nakon sv. mise načelnik i kapelan zadržali su se u prijateljskom razgovoru u župnom uredu produbljujući odnose, razumijevanje i prihvaćanje.

Hodnja djelatnika Zapovjedništva za obuku i doktrinu “F.K.F” Osijek

Petak, 29. 11. 2013.

Tekst i foto: D. Boban

Tekst i foto: D. Boban

NUŠTAR, VUKOVAR, ILOK– U sklopu Godišnjeg radnog sastanka dočasničkog zbora i dočasničkog lanca potpore OS RH, te Dinamičkog plana aktivnosti ZZOD-a dana 21. studenog 2013. godine, te dana 27. studenog 2013. godine održane su tradicionalne hodnje s polaskom u Nuštru i ciljem na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u herojskom gradu Vukovaru povodom sjećanja na žrtvu grada, te iskazivanja počasti za sve poginule u Domovinskom ratu .

Cijeli članak »

Biskup Jezerinac pohodio Hrvate u Australiji

Utorak, 26. 11. 2013.

Tekst: N. Čabraja, M. Nikolić; foto N. Čabraja

Tekst: N. Čabraja, M. Nikolić; foto N. Čabraja

Vojni biskup Juraj Jezerinac bio je u pastoralnom pohodu Hrvatima u Australiji.Došao je na poziv hrvatskih svećenika u pastoralni pohod Hrvatima koji žive i rade pod ovim Južnim Križem. Svake tri godine u Australiju dolazi jedan od biskupa iz Hrvatske ili iz Bosne i Hercegovine. Tom prilikom biskup posjećuje sve Hrvatske katoličke centre u Australiji i Tasmaniji. Pastoralni pohod biskupa Jezerinca započeo je u Melbourneu, Hobartu, Brisbaneu, Canberri i Sydneyu.

Cijeli članak »

Hodočašće djelatnika PU ličko-senjske u Vukovar, Vinkovce i Đakovo

Petak, 22. 11. 2013.

Tekst: I. Blaževac; foto: M. Brozičević

Tekst: I. Blaževac; foto: M. Brozičević

Djelatnici PU ličko-senjske predvođeni načelnikom gosp. Antom Podnarom i policijskim kapelanom vlč. Ivanom Blaževac hodočastili su u „grad heroj“ Vukovar. Skupina od tridesetak djelatnika zaputila se u ranim jutarnjim satima na hodočašće sa željom pokloniti se svim žrtvama Vukovarske tragedije. Većini je ovo bio prvi puta da imaju priliku hodočastiti u Vukovar. 

Cijeli članak »

Poziv Hrvatske biskupske konferencije u vezi s predstojećim referendumom

Četvrtak, 21. 11. 2013.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je danas 20. studenoga 2013. godine pismo svećenicima Zagrebačke nadbiskupije u kojem ih poziva da obavijeste vjernike o Pozivu Hrvatske biskupske konferencije u vezi s predstojećim referendumom, da informiraju vjernike da se odazovu Referendumu te da mole za obitelji i za sve ljude koji svojom odgovornošću na Referendumu mogu pomoći očuvanju dostojanstva braka kao životne zajednice žene i muškarca. Pismo donosimo u cijelosti:

Cijeli članak »

Vjera jednog nogometaša

Srijeda, 20. 11. 2013.

Tekst: o. V. Grbeša; foto: L. Tomkić

Tekst: o. V. Grbeša; foto: L. Tomkić

U skladu s Godinom vjere činilo nam se prikladno povezati tu duhovnu stvarnost sa "drugom najvažnijom stvari na svijetu" za mnoge, a to je nogomet. Pozvali smo tom prigodom u vojarnu „Pukovnik Marko Živković“ – 91.zb HRZ i PZO-a, nogometaša druge HNL Marija Jokića da nam govori o svome životu i dade svjedočanstvo žive vjere.

Cijeli članak »

Dan kapelanije sv. Maura i uvođenje novog kapelana u službu

Srijeda, 20. 11. 2013.

tekst: I. Jakovljević; foto: MUP

tekst: I. Jakovljević; foto: MUP

U kapelici bl. Ivana Pavla II. u Valbandonu, dana 20. studenoga 2013.  održano je svečano misno slavlje povodom Dana kapelanije sv. Maura i uvođenja u službu novog kapelana Policijske uprave istarske mr. Ilije Jakovljevića. Naime, dekretom Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj od 15. listopada 2013. godine, vlč. Ilija Jakovljević je imenovan kapelanom Policijske kapelanije Sv. Mauro u Puli, sa svim pravima župnika, do opoziva. Dekret je u ime mons. Jurja Jezerinca pročitao Josip Zagoršćak, voditelj MUP-ove Samostalne službe za suradnju s Vojnim ordinarijatom u Republici Hrvatskoj, dok je svetu misu, kojoj su prisustvovali predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, načelnica općine Fažana Ada Damjanac i brojni djelatnici Policijske uprave istarske, predvodio mons. Jakov Mamić, generalni vikar Vojnog ordinarijata.

Cijeli članak »

Euharistijsko slavlje za žrtve Vukovara i Škabrnje

Ponedjeljak, 18. 11. 2013.

Euharistijsko slavlje za sve poginule u obrani Vukovara i Hrvatske u crkvi Svete Mati slobode na zagrebačkom Jarunu u ponedjeljak 18. studenoga predvodio je zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško, u koncelebraciji s generalnim vikarom Vojne biskupije o. Jakovom Mamićem, provincijalom Hrvatske salezijanske provincije don Pejom Orkićem i desetak svećenika.

Cijeli članak »

Propovijed đakovačko-osječkoga nadbiskupa Đure Hranića u Vukovaru 18. studenoga 2013.

Ponedjeljak, 18. 11. 2013.

Cijeli članak »

Vukovar - Klapa “Sveti Juraj” HRM

Ponedjeljak, 18. 11. 2013.

Hodočašće polaznika i djelatnika Policijske akademije u Vukovar i Osijek

Subota, 16. 11. 2013.

tekst i foto: L. Norac Kevo

tekst i foto: L. Norac Kevo

Skupina od pedeset hodočasnika predvođena kapelanom policijske kapelanije sv. Mihovila fra Franom Musićem krenula je ranim jutrom, nešto prije pet sati, prema gradu heroja – Vukovaru i Osijeku. Ovim hodočašćem uključili su se u inicijativu "Vukovar mjesto posebnog pijeteta ". Među polaznicima se osjetilo posebno ozračje pijeteta prema žrtvi Vukovar.

Cijeli članak »

22. obljetnica požeške 123. brigade HV

Subota, 09. 11. 2013.

teksti foto: A. Mandić

teksti foto: A. Mandić

Na dvadeset i drugu godišnjicu obilježavanja osnutka slavne požeške 123. brigade, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, vojske, policije te lokalne uprave i samouprave danas su položili vijence i zapalili svijeće ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu 123. brigade u Požegi. Vojni kapelan vlč. Željko Volarić predvodio je prigodnu molitvu i blagoslov ispred spomenika poginulih hrvatskih branitelja.

Cijeli članak »

Proslavljen dan kapelanije u Delnicama

Petak, 08. 11. 2013.

tekst: p. M. Vukoja; foto: C. Semerot

tekst: p. M. Vukoja; foto: C. Semerot

Danas, 8. studenog 2013. godine, u Bojni za specijalna djelovanja bilo je svečano, proslavljen je blagdan sv. Martina Tourskog, zaštitnika vojne kapelanije i spomen dan na sedamdeset i četiri poginula pripadnika specijalnih postrojbi OS RH. Svečano misno slavlje započelo je u 11 sati, u crkvi sv. Ivana Krstitelja u Delnicama. Generalni vikar Vojnog ordinarijata, o. Jakov Mamić, predvodio je misno slavlje u koncelebraciji sa vojnim kapelanima Karlovačkog dekanata Vojnog ordinarija. 

Cijeli članak »

Knjigama do osmijeha

Četvrtak, 07. 11. 2013.

www.mup.hr

www.mup.hr

Zaklada policijske solidarnosti 6. studenoga posjetila je Prvu katoličku osnovnu školu u Gradu Zagrebu čijoj je knjižnici darovala lektirnu građu za 140 djece koji pohađaju ovu novoosnovanu školu. U ime Zaklade knjige je uručio Mato Topić, policijski službenik Samostalne službe za suradnju s Vojnim ordinarijatom, a primili su ih ravnatelj škole, otac Vinko Mamić te voditeljica školske knjižnice Ivana Petrak. Akcija Zaklade "Knjigama do osmijeha" provodi se od 2011. godine, a doniranje knjiga i slikovnica nastavlja se u vrtićima, školama, dječjim odjelima bolnica, sigurnim kućama i u drugim ustanovama koje skrbe o djeci.

Obilježen dan pogibije branitelja Dubrovnika

Srijeda, 06. 11. 2013.

tekst i foto: V. Đevoić

tekst i foto: V. Đevoić

U četvrtak 7. studenoga 2013. Hrvatska zajednica udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata, organizirala je posjet roditelja na mjesto pogibije njihovih sinova, za vrijeme obrane i deblokade Dubrovnika. Dan ranije slavljena je i sv. misa za branitelje u dubrovačkoj katedrali.

Cijeli članak »

Misa zahvalnica za sve policijske službenike MUP-a i PU krapinsko-zagorske

Srijeda, 06. 11. 2013.

PU Krapinsko-zagorska / Vojni ordinarijat

PU Krapinsko-zagorska / Vojni ordinarijat

Danas, 6. listopada u 12 sati u nacionalnom marijanskom svetištu u Mariji Bistrici, održana je već tradicionalno, po sedmi puta misa zahvalnica za sve policijske službenike Ministarstva unutarnjih poslova i Policijske uprave krapinsko-zagorske, a predvodio ju je mons. Zlatko Koren, rektor svetišta, župnik i dekan.

Cijeli članak »

Obljetnica “Tigrova” u Afganistanu

Utorak, 05. 11. 2013.

www.osrh.hr

www.osrh.hr

Na sjeveru Afganistana, u kampu Marmal u Mazar-e-Sharifu, pripadnici 1.Mb Tigrovi koji se nalaze u sklopu 22. hrvatskog kontingenta u operaciji ISAF, 5. studenoga 2013. godine obilježili su Dan postrojbe 1.Mb „Tigrovi“ i 23. obljetnicu osnivanja 1. gardijske brigade Tigrovi.

Cijeli članak »

U Petrinji obilježena 23. obljetnica 1. gardijske brigade “Tigrovi”

Ponedjeljak, 04. 11. 2013.

tekst: M. Barišić, foto: R. Ćaran

tekst: M. Barišić, foto: R. Ćaran

U petrinjskoj vojarni Pukovnik Predrag Matanović, 1. mehanizirana bojna Tigrovi Gardijske motorizirane brigade obilježila je 23. godišnjicu osnutka 1. gardijske brigade Tigrovi i Dan svoje postrojbe.

Cijeli članak »

Spomen svih vjernih mrtvih - misa za poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje

Subota, 02. 11. 2013.

tekst: M. Nikolić; foto: R. Ćaran i N. Aslanovski

tekst: M. Nikolić; foto: R. Ćaran i N. Aslanovski

U svetištu Sveta mati slobode u Zagrebu, na Dušni dan, misu za poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje predvodio je generalni vikar Vojnoga ordinarijata o. Jakov Mamić, OCD. Ma misi su uz brojne branitelje, rodbinu poginulih i nestalih, predstavnike Ministarstva obrane, ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva branitelja sudjelovali načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Drago Lovrić, zamjenica ministra branitelja gospođa Vesna Nađ, zastupnik Hrvatskog Sabora gospodin Vladimir Šeks, te umirovljeni generali. Pjevala je klapa HRM-a “Sv. Juraj” uz orguljašku pratnju Ivana Bosnara.

Cijeli članak »

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Poče ih slati - Mihael (12. 07. 2024.)

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju - Mihael (05. 07. 2024.)

Djevojko! Zapovijedam ti, ustani! - Mihael (01. 07. 2024.)

Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju? - Mihael (26. 06. 2024.)

X. i XI. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 06. 2024.)

Duh istine upućivat će vas u svu istinu – Mihael (17. 05. 2024.)

Neka i oni budu jedno kao i mi! - Mihael (09. 05. 2024.)

Peta i šesta vazmena nedjelja - Mihael (26. 04. 2024.)

Pastir dobri život svoj polaže za ovce - Mihael (19. 04. 2024.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (11. 04. 2024.)

Deklaracija “Dignitas infinita” o ljudskom dostojanstvu (08. 04. 2024.)

Deklaracija Dikasterija za nauk vjere "Dignitas infinita o ljudskom dostojanstvu" objavljena na svetkovinu Blagovijesti - Navještenja Gospodinova 8. travnja 2024. u Vatikanu.

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (05. 04. 2024.)

Nedjelja Muke Gospodnje - Cvjetnica - Mihael (22. 03. 2024.)

Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, umre, donosi obilat rod - Mihael (14. 03. 2024.)

Bog je poslao Sina na svijet da se svijet spasi po njemu - Mihael (07. 03. 2024.)

Ovo je Sin moj ljubljeni - Mihael (26. 02. 2024.)

Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu. - Mihael (16. 02. 2024.)

Četvrta nedjelja došašća, Božić - Mihael (22. 12. 2023.)

Među vama stoji koga vi ne poznate - Mihael (15. 12. 2023.)

Poravnite staze Gospodnje - Mihael (08. 12. 2023.)

Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti - Mihael (30. 11. 2023.)

Sjest će na prijestolje slave svoje i razlučiti jedne od drugih - Mihael (24. 11. 2023.)

U malome si bio vjeran, uđi u radost gospodara svoga! - Mihael (17. 11. 2023.)

Podajte caru carevo, a Bogu Božje - Mihael (20. 10. 2023.)

Koga god nađete, pozovite na svadbu - Mihael (13. 10. 2023.)

Vinograd će iznajmiti drugim vinogradarima - Mihael (06. 10. 2023.)

Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar? - Mihael (23. 09. 2023.)

Opraštaj, kažem ti, ne do sedam puta,  nego do sedamdeset puta sedam! - Mihael (14. 09. 2023.)

Ako te posluša, stekao si brata - Mihael (08. 09. 2023.)

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe - Mihael (01. 09. 2023.)

Ti si Petar-Stijena. Tebi ću dati ključeve Kraljevstva nebeskoga - Mihael (29. 08. 2023.)

O ženo, velika je tvoja vjera! - Mihael (20. 08. 2023.)

19. nedjelja kroz godinu - Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2023.)

XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 07. 2023.)

Tko ne uzme križa, nije mene dostojan - Mihael (30. 06. 2023.)

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo! - Mihael (23. 06. 2023.)

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (16. 06. 2023.)

Duhovi - Presveto Trojstvo - Mihael (28. 05. 2023.)

Prepoznaše ga u lomljenju kruha - Mihael (21. 04. 2023.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (14. 04. 2023.)

Vazmeno trodnevlje - Mihael (06. 04. 2023.)

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (31. 03. 2023.)

Ja sam uskrsnuće i život - Mihael (24. 03. 2023.)

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (17. 03. 2023.)

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (10. 03. 2023.)

Lice mu zasja kao sunce - Mihael (03. 03. 2023.)

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (24. 02. 2023.)

Ljubite neprijatelje! - Mihael (17. 02. 2023.)

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (10. 02. 2023.)

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (02. 02. 2023.)

Blago siromasima duhom! - Mihael (26. 01. 2023.)

Isus će se roditi od Marije, zaručene za Josipa, sina Davidova - Mihael (16. 12. 2022.)

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (25. 11. 2022.)

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje! - Mihael (17. 11. 2022.)

XXXII. i XXXIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (04. 11. 2022.)

Svi sveti, Dušni dan - Mihael (21. 10. 2022.)

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu - Mihael (14. 10. 2022.)

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (06. 10. 2022.)

Sveti arkanđeli Mihael, Gabriel i Rafael - Mihael (29. 09. 2022.)

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (15. 09. 2022.)

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika - Mihael (09. 09. 2022.)

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (02. 09. 2022.)

Koji se uzvisuje, bit će ponižen, a koji se ponizuje, bit će uzvišen - Mihael (26. 08. 2022.)

Doći će s istoka i zapada i sjesti za stol u kraljevstvu Božjem - Mihael (19. 08. 2022.)

20. nedjelja kroz godinu i Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2022.)

Srpanj, XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (01. 07. 2022.)

Za tobom ću kamo god ti pošao - Mihael (24. 06. 2022.)

Ti si Krist - Pomazanik Božji! - Mihael (17. 06. 2022.)

Presveto Trojstvo i Tijelovo - Mihael (10. 06. 2022.)

Sedma vazmena nedjelja i Duhovi-Pedesetnica - Mihael (27. 05. 2022.)

Četvrta i peta vazmena nedjelja – Mihael (05. 05. 2022.)

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu – Mihael (29. 04. 2022.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (22. 04. 2022.)

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (31. 03. 2022.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (25. 03. 2022.)

Blagovijest - Mihael (18. 03. 2022.)

Dok se molio, izgled mu se lica izmijeni - Mihael (11. 03. 2022.)

Osma nedjelja kroz godinu i Pepelnica - Mihael (25. 02. 2022.)

Budite milosrdni kao što je milosrdan Otac vaš - Mihael (18. 02. 2022.)

Blago vama, siromasi! Jao vama, bogataši! - Mihael (11. 02. 2022.)

Oni ostaviše sve i pođoše za njim - Mihael (04. 02. 2022.)

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima - Mihael (27. 01. 2022.)

Danas se ispunilo ovo Pismo - Mihael (21. 01. 2022.)

Rodio vam se spasitelj - Mihael (24. 12. 2021.)

Otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega? - Mihael (17. 12. 2021.)

Što nam je činiti? - Mihael (10. 12. 2021.)

Svako će tijelo vidjeti spasenje Božje - Mihael (03. 12. 2021.)

Podignite glave, približuje se vaše otkupljenje - Mihael (26. 11. 2021.)

Ti kažeš: ja jesam kralj - Mihael (19. 11. 2021.)

Sabrat će svoje izabranike s četiri vjetra - Mihael (12. 11. 2021.)

Što imaš, prodaj i idi za mnom! - Mihael (08. 10. 2021.)

Mihael 500 (29. 09. 2021.)

Tko nije protiv nas, za nas je - Mihael (23. 09. 2021.)

Tko želi biti prvi, neka bude svima poslužitelj - Mihael (17. 09. 2021.)

Ti si Pomazanik-Krist! ... - Mihael (10. 09. 2021.)

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti - Mihael (03. 09. 2021.)

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske - Mihael (27. 08. 2021.)

Kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! - Mihael (21. 08. 2021.)

Velika mi djela učini Svesilni: uzvisi neznatne - Mihael (14. 08. 2021.)

Tražite ljepotu ovog ljeta - Mihael (09. 07. 2021.)

Arhiva vijesti

Linkovi