Vijesti // Arhiva

Godina: 2014, mjesec: svibanj

Oproštaj satnika Jurice Hećimovića od službe u OS RH

Petak, 30. 05. 2014.

Satnik Jurica Hećimović, pomoćnik vojnog kapelana u Vojnoj kapelaniji "Bl. Ivan Merz" u Središtu za borbenu obuku HKoV-a na Slunju, oprostio se od djelatnika Vojnog ordinarijata i službe pomoćnika vojnog kapelana u Vojnoj biskupiji i OSRH nakon 23 godina vojne službe. Ovom prigodom slavljeno je i misno slavlje u slunjskoj župi Presvetog Trojstva. Misno slavlje predvodio je generalni vikar o. Jakov Mamić, koji se prigodno zahvalio satniku Hećimoviću na službi pomoćnika kapelana.

Cijeli članak »

Proslava Dana Policijske kapelanije “Majka Božja Kamenitih vrata”

Petak, 30. 05. 2014.

tekst i foto: M. Josipović

tekst i foto: M. Josipović

Danas je u crkvi sv. Marka na Gornjem gradu upriličeno svečano euharistijsko slavlje uoči blagdana “Majke Božje Kamenitih vrata” kojim su djelatnici PU zagrebačke proslavili svoju zaštitnicu i Dan kapelanije. Misu je predslavio vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac uz koncelebraciju kapelana PU zagrebačke don Marina Drage Kozića i policijskog kapelana za PU koprivničko-križevačku i PU virovitičko-podravsku vlč Ozrena Bizeka.

Cijeli članak »

Dan policijske kapelanije PU vukovarsko-srijemske

Četvrtak, 29. 05. 2014.

tekst i foto: S. Kraljević

tekst i foto: S. Kraljević

Tri su povoda koja su svečanim misnim slavljem u četvrtak 29. svibnja proslavljena u središnjoj vinkovačkoj župi sv. Euzebija i Poliona: blagdan Uzašašća Gospodinova ili Spasovo, proslava zaštitnika župe Sv. Euzebija i Poliona koji su također zaštitnici i Policijske kapelanije Policijske uprave vukovarsko-srijemske. Tom prigodom misu je predvodio vojni ordinarij Juraj Jezerinac u koncelebraciji jedanaestorice svećenika među kojima je bio i policijski kapelan Policijske kapelanije Policijske uprave vukovarsko-srijemske o. Željko Rakošec koji je prije misnoga slavlja uputio pozdravno slovo. 

Cijeli članak »

Misa u povodu Dana Oružanih snaga RH i Hrvatske kopnene vojske

Srijeda, 28. 05. 2014.

tekst: M. Nikolić; foto: M. Čobanović

tekst: M. Nikolić; foto: M. Čobanović

U povodu Dana Oružanih snaga RH i Hrvatske kopnene vojske vojni biskup Juraj Jezerinac predvodio je euharistijsko slavlje u srijedu, 28. svibnja u svetištu Sveta mati slobode u Zagrebu. U koncelebraciji su bili generalni vikar Vojnoga ordinarijata dr. o. Jakov Mamić, OCD, vikar za pastoral don Josip Stanić, SDB, župnik Svete Mati Slobode o. Ante Vasilj, SDB, te vojni i policijski kapelani. Na misi su bili predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, izaslanik predsjednika RH Zlatko Gareljić, zamjenica ministra obrane Višnja Tafra, načelnik GS OS RH general zbora Drago Lovrić, načelnik PUZ-a Goran Burušić, drugi saborski zastupnici, generali, visoki časnici i branitelji.
 

Cijeli članak »

Vojni kapelan novopristiglim vojnicima predstavio postrojbu i vojnu kapelaniju

Utorak, 27. 05. 2014.

tekst: R. Ćaran; foto: M. Barišić

tekst: R. Ćaran; foto: M. Barišić

Nakon završene vojne specijalističke obuke, većoj skupini novopridošlih mladih naraštaja hrvatskih vojnika raspoređenih u djelatnu vojnu službu u 2. mehaniziranu bojnu "Gromovi", uz zapovjednika bojne, bojnika Romana Kelnerića, "Gromove" je 26. svibnja u vojarni "Pukovnik Predrag Matanović" u Petrinji video projekcijom i izlaganjem predstavio nekadašnji ratni načelnik Operativnog odjela Zapovjedništva  2. gbr, umirovljeni brigadir Stjepan Domjanić. Dok je u utorak 27. svibnja 2014. u vojnoj kapeli sv. Ilije Proroka petrinjski vojni kapelan don Milenko Majić novopristiglim "Gromovima" predstavio odlike, vrjednote, požrtvovnost, te bogoljublje, čovjekoljublje i domoljublje hrvatskih vojnika –branitelja "Gromova".

Cijeli članak »

U Policijskoj upravi karlovačkoj slavljena sveta misa za Domovinu

Utorak, 27. 05. 2014.

PU karlovačka

PU karlovačka

Uoči dana Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dana Hrvatske kopnene vojske u prostorijama Policijske uprave karlovačke u Karlovcu, 27. svibnja slavljena je sveta misa za Domovinu koju je predvodio policijski kapelan vlč. Andrija Markač. Na svetoj misi uz djelatnike nazočio je i načelnik Policijske uprave karlovačke Tomislav Kotić sa svojim suradnicima.

Cijeli članak »

22.obljetnica od deblokade Dubrovnika

Ponedjeljak, 26. 05. 2014.

tekst i foto: V. Đevoić

tekst i foto: V. Đevoić

U povodu 22. obljetnice oslobođenja dubrovačkog kraja i ujedno deblokade Dubrovnika, 26. svibnja položeni su vijenci i upaljene svijeće na spomen obilježju u Osojniku. Vijence su položili predstavnici županijskih i gradskih vlasti te predstavnici HVIDR-e i braniteljskih udruga.

Cijeli članak »

Podijeljen sakrament svete potvrde na Policijskoj akademiji

Nedjelja, 25. 05. 2014.

tekst i foto: L. Norac Kevo

tekst i foto: L. Norac Kevo

Dana 25. svibnja, u crkvi sv. Mihaela Arkanđela u Policijskoj akademiji vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac predvodio je svetu misu. Za vrijeme mise, mons. Jezerinac podijelio je sakrament svete potvrde Nini Franulović, kćeri policijskog službenika Dalibora Franulovića.

Cijeli članak »

Biskup predvodio misno slavlje na 20. obljetnica djelovanja DV Jordanovac

Subota, 24. 05. 2014.

20. obljetnica djelovanja Dječjeg vrtića Jordanovac u sklopu jordanovačkoga samostana Školskih sestara franjevki sa sjedištem u Splitu proslavljena je 24. svibnja. Obljetnica je okupila sestre iz raznih podružnica zajedno s provincijalnom predstojnicom s. Leonkom Bošnjak Čovo i vrhovnom predstojnicom s. Klarom Šimunović, koja je u kanonskom pohodu ovoj Provinciji. Slavlju su nazočili i uzvanici, među kojima predstavnice vjerskih vrtića iz Zagreba, predstavnici gradskih ureda Grada Zagreba, dobročinitelji vrtića i samostana te sva djeca korisnici vrtića sa svojim roditeljima. Euharistijsko slavlje u zajedništvu s trojicom svećenika predvodio je vojni biskup Juraj Jezerinac.

Cijeli članak »

Biskup posjetio poplavljeno područje Cvelferije

Petak, 23. 05. 2014.

Vojni biskup Juraj Jezerinac posjetio je 23. svibnja poplavljena područja Cvelferije i obišao postrojbe hrvatske vojske i policije koje se nalaze u PP NOS-u. U Županji ga je u zapovjedništvu dočekao brigadni general Siniša Jurković sa svojim stožerom i na karti mu pojasnio tijek događanja poplava i onoga što vojska trenutno čini. Potom je biskup, u pratnji načelnika, brigade puk. Mileta Valentića i vojnog kapelana Gombr-e, vlč. Alojza Kovačeka, krenuo u obilazak poplavljenih područja: Posavskih Podgajaca, Soljana, Strošinaca i Gunje. Ondje se susreo sa domaćim župnikom koji ga je upoznao i sa poviješću gospinog svetišta "Šumanovci".

Policijska kapelanija “Sv. Mauro” prikupila pomoć za stradale

Četvrtak, 22. 05. 2014.

Policijska kapelanija sv. Mauro za PU Istarsku prikupljala je zajedno s Caritasom župe sv. Kuzme i Damjana u Fažani pomoć za stradale od poplava. Hrana, higijenske potrepštine, roba i odjeća prikupljana je u crkvi sv. Ivana Pavla II. u Valbandonu. Policijskoj kapelaniji pripomogla je i župa sv. Blaža iz Vodnjana sa svojom donacijom. Sve je poslano preko PU Istarske u Vinkovce. Zahvaljujem svima koji su dali svoj doprinos te pokazali kršćansku i bratsku ljubav bratu i sestri koji su sada u potrebi.

PU ličko-senjska prikuplja pomoć za stradale od poplave

Četvrtak, 22. 05. 2014.

tekst i foto: I. Blaževac

tekst i foto: I. Blaževac

Djelatnici Policijske uprave ličko-senjske i Policijskih postaja Gospić, Otočac, Donji Lapac, Korenica, Senj, Karlobag i Novalja angažirali su se u prikupljanju pomoći žrtvama poplave u Slavoniji kako bi im olakšali teške trenutke koje proživljavaju. U isto vrijeme organizirano je i skupljanje pomoći djelatnika 1 MTB „Vukovi“ u Vojarni „Eugen Kvaternik“ koji su prikupljali higijenske potrepštine, vodu, mlijeko, dječju hranu, sredstva za čišćenje, pelene za djecu i odrasle, nakon čega je sve dostavljeno Gradskom društvu Crvenog križa Gospić.

Cijeli članak »

Koncert u vojarni “Pukovnika Marka Živkovića”

Srijeda, 21. 05. 2014.

tekst i foto: L. Tomkić

tekst i foto: L. Tomkić

Katolički zbor mladih "Advocata Croatiae" (Zagovornica Hrvatske) iz Remeta održao je koncert s vjerskim pjesmama u kapeli sv. Petra i Pavla u 91. zrakoplovnoj bazi za djelatnike HRZ-a i PZO-a te ostalih postrojbi. Već tradicionalno ovaj zbor svojom pjesmom duhovno podupire vjernike u Vojnoj kapelaniji “Svetog Petra i Pavla“.

Cijeli članak »

Završilo 22. hodočašće Hrvatske vojske i policije u Lurd

Utorak, 20. 05. 2014.

Zahvalnom molitvom koju je u crkvi Svetoga Križa u Zagrebu u ime vojnoga ordinarija u RH Jurja Jezerinca, predvodio generalni vikar Vojnoga ordinarijata o. Jakov Mamić, OCD u utorak, 20. svibnja predvečer završeno je 22. Hodočašće hrvatske vojske i policije u Lurd.

Cijeli članak »

Hrvatski hodočasnici na grobovima velikih svetaca

Utorak, 20. 05. 2014.

Na pretposljednoj postaji hodočasničkoga puta, na povratku iz Lurda sudionici 56. Međunarodnog vojnog hodočašća iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, njih gotovo 700 ispunilo je crkvu i svetište sv. Leopolda Bogdana Mandića gdje je misu u utorak, 20. svibnja predvodio vojni kapelan vlč. Željko Savić.

Cijeli članak »

Biskupu Jezerincu uručena zlatna medalja Međunarodnog vojnog hodočašća

Nedjelja, 18. 05. 2014.

Na prigodnom primanju koje tradicionalno po zatvaranju Međunarodnog vojnog hodočašća, priređuje hrvatsko izaslanstvo u nedjelju, 18. svibnja okupili su se predstavnici drugih vojnih izaslanstava, predstavnici uprave Svetišta, kao i organizatori predvođeni francuskim vojnim biskupom Lucom Ravelom, te predstavnici žandarmerije. Tom prigodom biskup Ravel je biskupu Jezerincu darovao zlatnu medalju Međunarodnoga vojnog hodočašća.

Cijeli članak »

Svečanim mimohodom zatvoreno 56. međunarodno vojno hodočašće

Nedjelja, 18. 05. 2014.

Svečanim mimohodom vojski četvrdesetak zemalja iz cijeloga svijeta, u nedjelju, 18. svibnja u bazilici Sv. Pija X. zatvoreno je 56. međunarodno vojno hodočašće. U završnom obraćanju francuski vojni biskup Luc Ravel i direktor hodočašća vlč. Blaise Rebotier naglasili su potrebu i nakon hodočašća djelovanja u duhu gesla "Sluge Kristove – sluge mira", te tako pozvali sudionike da budu nositelji mira, svjetla i nade u svijetu.

Cijeli članak »

Svečano euharistijsko slavlje 56. međunarodnoga vojnog hodočašća

Nedjelja, 18. 05. 2014.

Svečano euharistijsko slavlje 56. međunarodnog vojnog hodočašća održano je u nedjelju, 18. svibnja u bazilici Sv. Pija X. u Lurdu. Na misi koju je u zajedništvo s više od dvije stotine svećenika i desetak biskupa predvodio francuski vojni biskup Luc Ravel sudjelovalo je oko 12 tisuća hodočasnika vojnika i policajaca i njihovih obitelji iz četrdesetak zemalja. Među koncelebrantima bili su i vojni ordinariji u RH Juraj Jezerinac i u BiH Tomo Vukšić.

Cijeli članak »

Marijanska procesija u Lurdu

Subota, 17. 05. 2014.

Marijanska procesija s kipom Gospe Lurdske i velikim križem sa svijećama na kojoj su sudjelovali sudionici 56. Međunarodnog vojnog hodočašća održana je u subotu, 17. svibnja. Procesiju je ove godine po prvi puta organizirala Hrvatska. Naime, Hrvatska je članica središnjeg tima za vojno-redarstvena hodočašća u Lurd pa je tako preuzela ovaj dio hodočašća.

Cijeli članak »

U Lurdu odana počast svim poginulim vojnicima

Subota, 17. 05. 2014.

Prema tradiciji drugoga dana Međunarodnog vojnog hodočašća izaslanstva zemalja članica odaju počast svim poginulim vojnicima. U ovaj čin uključen je i spomen na hrvatske branitelje. Tako su se i ove godine, u subotu 17. svibnja na Trgu Peyramale u Lurdu okupila izaslanstva zemalja sudionica 56. međunarodnog vojnog hodočašća. Cvijeće kod spomenika palim vojnicima položio je francuski vojni biskup Luc Ravel.

Misa za slavenske narode

Subota, 17. 05. 2014.

Euharistijsko slavlje za sudionike 56. međunarodnog vojnog hodočašća iz slavenskih zemalja, u subotu 17. svibnja u bazilici Sv. Pije X. Predvodio je vojniordinarij u BiH Tomo Vukšić. U koncelebraciji su bili i drugi vojni biskupi Juraj Jezerinac, slovački František Rabek, a vjernici su posebnim pljeskom pozdravili prisutnoga ukrajinskog vojnog biskupa vladiku Mychaila Koltuna. Koncelebrirali su i vojni i policijski kapelani iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovačke i Ukrajine, kao i hrvatski dušobrižnici u Njemačkoj i Švicarskoj koji u Lurd hodočaste sa svojim vjernicima.

Cijeli članak »

Svečano otvoreno 56. međunarodno vojno hodočašće

Petak, 16. 05. 2014.

Svečanom povorkom orkestara, stjegova i izaslanstava četrdesetak zemalja u petak, 16. svibnja u bazilici Sv. Pija X. u Lurdu započelo je 56. međunarodno vojno hodočašće. Na hodočašću sudjeluje 12 tisuća vojnika i policajaca iz cijeloga svijeta. Među sudionicima je i oko 650 sudionika iz Hrvatske predvođeni vojnim ordinarijem Jurjom Jezerincem, kao i četrdesetak hrvatskih vojnika u sastavu vojske Federacije Bosne i Hercegovine predvođeni vojnim ordinarijem Tomom Vukšićem.

Cijeli članak »

Hrvatska misa u bazilici Svete krunice

Petak, 16. 05. 2014.

Euharistijsko slavlje u bazilici Svete krunice u petak, 16. svibnja u zajedništvu s vojnim ordinarijem u Bosni i Hercegovini i vojnim i policijskim kapelanima predvodio je vojni ordinarij Juraj Jezerinac. Uz sudionike 56. Međunarodnog vojnog hodočašća iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, misu su nazočili i hrvatski hodočasnici iz Zagreba, te Njemačke.

Cijeli članak »

Euharistijska procesija vojnog hodočašća u Lurd

Petak, 16. 05. 2014.

Sudionici 56. međunarodnog vojnog hodočašća okupili su se u petak, 16. svibnja u poslijepodnevnim satima na prostoru ispred bazilike Svete krunice gdje je izneseno Presveto. Potom je procesija krenula od Esplanade prema bazilici Sv. Pija X. U procesiji u kojoj su bili predstavnici pojedinih vojski i izlanstava Presveto je nošeno u posebnoj pratnji Švicarske garde. Po završetku procesije, u bazilici su prisutni vojni biskupi Presvetim blagoslovili sve prisutne vojnike i policajce i članove njihovih obitelji, kao i bolesnike, posebice one iz vojne bolnice Notre Dame.

Križni put na lurdskoj kalvariji i misa pred Spiljom ukazanja

Četvrtak, 15. 05. 2014.

Sudionici 56. međunarodnog vojnog hodočašća iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine predvođeni biskupima Jurjom Jezerincem i Tomom Vukšićem okupili su se na euharistijskom slavlju pred spiljom ukazanja u četvrtak, 15. svibnja.

Cijeli članak »

Obilježen Dan 2. mehanizirane bojne “Gromovi” i 23. obljetnica 2. gardijske brigade HV-a

Četvrtak, 15. 05. 2014.

tekst i foto: Robert Ćaran

tekst i foto: Robert Ćaran

Druga mb – Gromovi gardijske motorizirane brigade HKoV-a ovoga je tjedna nizom aktivnosti obilježila 23. obljetnicu osnutka 2. gardijske brigade Gromovi i dan svoje postrojbe. Središnji i najsvečaniji dan obilježbe bio je upravo 15. svibnja 2014. godine, na samu 23. obljetnicu osnutka 2. gbr.

Cijeli članak »

Euharistijsko slavlje u Carcassonneu

Srijeda, 14. 05. 2014.

Na putu prema Lurdu, sudionici 22. hodočašća hrvatske vojske i policije su u srijedu 14. svibnja u ranim jutarnjim satima razgledali papinsku palaču i park u Avignonu, a potom nastavili prema Carcassonneu gdje su u tamošnjoj katedrali nazočili euharistijskom slavlju.

Cijeli članak »

U spomen Gromovima i hrvatskom junaštvu Gvozdanskog i Zrina

Utorak, 13. 05. 2014.

tekst: R. Ćaran; foto: Z. Šafarić i M. Lauš

tekst: R. Ćaran; foto: Z. Šafarić i M. Lauš

Postrojba 2. mehanizirana bojna „Gromovi“ gardijske motorizirane brigade HKoV-a iz Petrinje nizom aktivnosti obilježava tijekom ovoga tjedna 23. obljetnicu osnutka 2. gardijske brigade Gromovi, i ujedno Dan svoje postrojbe. Druga mb Gromovi je postrojba koja baštini tradiciju i stečevine nekadašnje 2. gbr Gromovi.

Cijeli članak »

Započelo 22. hodočašće hrvatske vojske i policije u Lurd

Utorak, 13. 05. 2014.

IKA (MB)

IKA (MB)

Euharistijskim slavljem i blagoslovom hodočasnika u crkvi Svetoga Križa u novozagrebačkom naselju Siget 13. svibnja započelo je 22. hodočašće hrvatske vojske i policije u Lurd, gdje će se priključiti 56. međunarodnom vojnom hodočašću koje se održava pod geslom "Sluge Krista - sluge mira". Misu je u zajedništvu s generalnim vikarom Vojne biskupije dr. o. Jakovom Mamićem, OCD, vikarom za pastoral don Josipom Stanićem, SDB, i vojnim i policijskim kapelanima predvodio vojni biskup Juraj Jezerinac.

Cijeli članak »

Proslavljen Dan Vojne kapelanije “Sv. Leopold Bogdan Mandić” u Osijeku

Ponedjeljak, 12. 05. 2014.

tekst i foto: D. Boban

tekst i foto: D. Boban

Biskup Juraj Jezerinac 12. svibnja predslavio je svečano euharistijsko slavlje kojim je obilježen Dan vojne kapelanije "Svetog Leopolda Bogdana Mandića" i zaštitnika Zapovjedništva za obuku i doktrinu "Fran Krsto Frankopan" (ZZOD) u Osijeku. Slavlju su nazočili uz vojne i policijske kapelane zapovjednik ZZOD brigadir Blaž Beretin, načelnik policijske uprave Osječko-baranjske gospodin Milan Baričević, te djelatnici zapovjedništava i uprava koje djeluju na području grada Osijeka.

Cijeli članak »

Blagdan Gospe Loretske proslavljen u Arbanasima

Subota, 10. 05. 2014.

IKA

IKA

Blagdan Gospe Loretske svečano je proslavljen u istoimenoj župi u Arbanasima u Zadru u subotu 10. svibnja, koncelebriranim misnim slavljem koje je u župnoj crkvi Gospe Loretske predvodio vojni biskup u RH Juraj Jezerinac. Koncelebrirali su provincijal Hrvatske salezijanske provincije sv. Ivana Bosca don Pejo Orkić i desetak svećenika, koji su se nakon mise uputili u procesiju kroz mjesto s Gospinim kipom, uz sudjelovanje brojnih vjernika iz cijele nadbiskupije.

Cijeli članak »

Proslava zaštitnika slunjskog vojnog poligona “Eugen Kvaternik”

Petak, 09. 05. 2014.

tekst i foto: J. Hećimović

tekst i foto: J. Hećimović

Danas, 9, svibnja, u Slunju je obilježen Dan Vojne kapelanije „Blaženog Ivana Merza“. Misno slavlje u crkvi „Presvetog Trojstva“ predvodio je vojni ordinarij, mons. Juraj Jezerinac, uz koncelebraciju: dekana karlovačkog Vojnog ordinarijata i vojnog kapelana u Karlovcu, Kamenskom i Slunju, vlč. Vladislava Mandure, dekana karlovačkog Zagrebačke nadbiskupije, fra Franje Tomaševića, dekana slunjskog Gospićko-senjske biskupije, mons. Mile Pecića, vojnog i policijskog kapelana iz Petrinje, don Milenka Majića, vojnog i policijskog kapelana iz Delnica, Ogulina i Rijeke, p. Mirka Vukoje, policijskog kapelana iz Karlovca, vlč. Andrije Markača i župnika iz Cetingrada, vlč. Marijana Ožure.

Cijeli članak »

Obilježavanje godišnjice pogibije policijskog službenika Ivana Grbavca

Ponedjeljak, 05. 05. 2014.

tekst i foto: M. Josipović

tekst i foto: M. Josipović

Policijski službenik Ivan Grbavac iz PP Sesvete 5. svibnja 2009. izgubio je život pri obavljanju službene zadaće sprječavajući razbojništvo u poslovnici banke u Sesvetama, a četvorica njegovih kolega su ranjena.

Cijeli članak »

Otkrivanje spomen-obilježja poginulim pripadnicima SJP Grof Dubrovnik

Ponedjeljak, 05. 05. 2014.

PU dubrovačko-neretvanska

PU dubrovačko-neretvanska

Udruga Specijalne jedinice policije Grof Dubrovnik, 5. svibnja, obilježila je 23. obljetnicu osnutka Jedinice i dan Udruge otkrivanjem spomenika poginulim pripadnicima Specijalne jedinice policije PU dubrovačko-neretvanske ispred zgrade Interventne jedinice policije u Platu.

Cijeli članak »

Sveta misa povodom 12. obljetnice ZZP-a

Ponedjeljak, 05. 05. 2014.

tekst i foto: D. Sedlar

tekst i foto: D. Sedlar

U vojarni "Croatia" u Vojnoj kapelaniji sv. Antuna Padovanskog, u ponedjeljak 5. svibnja, slavljena je sveta misa povodom 12. obljetnice  ZZP-a. Misno slavlje služio je vojni kapelan Zapovjedništva za potporu vlč. Slavko Raič. Misno slavlje je animirala klapa HRM-a "Sv. Juraj."

Memorijal 12 hrvatskih redarstvenika

Petak, 02. 05. 2014.

U Borovu je 2. svibnja održan "Memorijal 12 hrvatskih redarstvenika". Kod spomen obilježja u središtu mjesta položeni su vijenci i upaljene svijeće, a molitvu je predvodio vojni biskup Juraj Jezerinac.

Cijeli članak »

Misa u Okučanima u prigodi 19. obljetnice VRO “Bljesak”

Četvrtak, 01. 05. 2014.

U Okučanima je danas 1. svibnja 2014. svečano obilježena 19. obljetnica vojno-redarstvene operacije Bljesak, u prisustvu predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika OSRH-a Ive Josipovića, predsjednika Vlade Zorana Milanovića, predsjednika Sabora Josipa Leke, zamjenice ministra obrane Višnje Tafre, načelnika GS OSRH-a general zbora Drage Lovrića, ministara u Vladi, saborskih zastupnika, branitelja i članova obitelji poginulih branitelja, te drugih visokih vojnih i civilnih dužnosnika. Požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je euharistijsko slavlje u okučanskoj župnoj crkvi u zajedništvu s vojnim biskupom Jurjem Jezerincem, svećenicima Novogradiškoga dekanata te vojnim kapelanima.

Cijeli članak »

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Poče ih slati - Mihael (12. 07. 2024.)

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju - Mihael (05. 07. 2024.)

Djevojko! Zapovijedam ti, ustani! - Mihael (01. 07. 2024.)

Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju? - Mihael (26. 06. 2024.)

X. i XI. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 06. 2024.)

Duh istine upućivat će vas u svu istinu – Mihael (17. 05. 2024.)

Neka i oni budu jedno kao i mi! - Mihael (09. 05. 2024.)

Peta i šesta vazmena nedjelja - Mihael (26. 04. 2024.)

Pastir dobri život svoj polaže za ovce - Mihael (19. 04. 2024.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (11. 04. 2024.)

Deklaracija “Dignitas infinita” o ljudskom dostojanstvu (08. 04. 2024.)

Deklaracija Dikasterija za nauk vjere "Dignitas infinita o ljudskom dostojanstvu" objavljena na svetkovinu Blagovijesti - Navještenja Gospodinova 8. travnja 2024. u Vatikanu.

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (05. 04. 2024.)

Nedjelja Muke Gospodnje - Cvjetnica - Mihael (22. 03. 2024.)

Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, umre, donosi obilat rod - Mihael (14. 03. 2024.)

Bog je poslao Sina na svijet da se svijet spasi po njemu - Mihael (07. 03. 2024.)

Ovo je Sin moj ljubljeni - Mihael (26. 02. 2024.)

Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu. - Mihael (16. 02. 2024.)

Četvrta nedjelja došašća, Božić - Mihael (22. 12. 2023.)

Među vama stoji koga vi ne poznate - Mihael (15. 12. 2023.)

Poravnite staze Gospodnje - Mihael (08. 12. 2023.)

Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti - Mihael (30. 11. 2023.)

Sjest će na prijestolje slave svoje i razlučiti jedne od drugih - Mihael (24. 11. 2023.)

U malome si bio vjeran, uđi u radost gospodara svoga! - Mihael (17. 11. 2023.)

Podajte caru carevo, a Bogu Božje - Mihael (20. 10. 2023.)

Koga god nađete, pozovite na svadbu - Mihael (13. 10. 2023.)

Vinograd će iznajmiti drugim vinogradarima - Mihael (06. 10. 2023.)

Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar? - Mihael (23. 09. 2023.)

Opraštaj, kažem ti, ne do sedam puta,  nego do sedamdeset puta sedam! - Mihael (14. 09. 2023.)

Ako te posluša, stekao si brata - Mihael (08. 09. 2023.)

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe - Mihael (01. 09. 2023.)

Ti si Petar-Stijena. Tebi ću dati ključeve Kraljevstva nebeskoga - Mihael (29. 08. 2023.)

O ženo, velika je tvoja vjera! - Mihael (20. 08. 2023.)

19. nedjelja kroz godinu - Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2023.)

XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 07. 2023.)

Tko ne uzme križa, nije mene dostojan - Mihael (30. 06. 2023.)

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo! - Mihael (23. 06. 2023.)

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (16. 06. 2023.)

Duhovi - Presveto Trojstvo - Mihael (28. 05. 2023.)

Prepoznaše ga u lomljenju kruha - Mihael (21. 04. 2023.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (14. 04. 2023.)

Vazmeno trodnevlje - Mihael (06. 04. 2023.)

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (31. 03. 2023.)

Ja sam uskrsnuće i život - Mihael (24. 03. 2023.)

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (17. 03. 2023.)

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (10. 03. 2023.)

Lice mu zasja kao sunce - Mihael (03. 03. 2023.)

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (24. 02. 2023.)

Ljubite neprijatelje! - Mihael (17. 02. 2023.)

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (10. 02. 2023.)

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (02. 02. 2023.)

Blago siromasima duhom! - Mihael (26. 01. 2023.)

Isus će se roditi od Marije, zaručene za Josipa, sina Davidova - Mihael (16. 12. 2022.)

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (25. 11. 2022.)

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje! - Mihael (17. 11. 2022.)

XXXII. i XXXIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (04. 11. 2022.)

Svi sveti, Dušni dan - Mihael (21. 10. 2022.)

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu - Mihael (14. 10. 2022.)

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (06. 10. 2022.)

Sveti arkanđeli Mihael, Gabriel i Rafael - Mihael (29. 09. 2022.)

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (15. 09. 2022.)

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika - Mihael (09. 09. 2022.)

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (02. 09. 2022.)

Koji se uzvisuje, bit će ponižen, a koji se ponizuje, bit će uzvišen - Mihael (26. 08. 2022.)

Doći će s istoka i zapada i sjesti za stol u kraljevstvu Božjem - Mihael (19. 08. 2022.)

20. nedjelja kroz godinu i Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2022.)

Srpanj, XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (01. 07. 2022.)

Za tobom ću kamo god ti pošao - Mihael (24. 06. 2022.)

Ti si Krist - Pomazanik Božji! - Mihael (17. 06. 2022.)

Presveto Trojstvo i Tijelovo - Mihael (10. 06. 2022.)

Sedma vazmena nedjelja i Duhovi-Pedesetnica - Mihael (27. 05. 2022.)

Četvrta i peta vazmena nedjelja – Mihael (05. 05. 2022.)

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu – Mihael (29. 04. 2022.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (22. 04. 2022.)

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (31. 03. 2022.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (25. 03. 2022.)

Blagovijest - Mihael (18. 03. 2022.)

Dok se molio, izgled mu se lica izmijeni - Mihael (11. 03. 2022.)

Osma nedjelja kroz godinu i Pepelnica - Mihael (25. 02. 2022.)

Budite milosrdni kao što je milosrdan Otac vaš - Mihael (18. 02. 2022.)

Blago vama, siromasi! Jao vama, bogataši! - Mihael (11. 02. 2022.)

Oni ostaviše sve i pođoše za njim - Mihael (04. 02. 2022.)

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima - Mihael (27. 01. 2022.)

Danas se ispunilo ovo Pismo - Mihael (21. 01. 2022.)

Rodio vam se spasitelj - Mihael (24. 12. 2021.)

Otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega? - Mihael (17. 12. 2021.)

Što nam je činiti? - Mihael (10. 12. 2021.)

Svako će tijelo vidjeti spasenje Božje - Mihael (03. 12. 2021.)

Podignite glave, približuje se vaše otkupljenje - Mihael (26. 11. 2021.)

Ti kažeš: ja jesam kralj - Mihael (19. 11. 2021.)

Sabrat će svoje izabranike s četiri vjetra - Mihael (12. 11. 2021.)

Što imaš, prodaj i idi za mnom! - Mihael (08. 10. 2021.)

Mihael 500 (29. 09. 2021.)

Tko nije protiv nas, za nas je - Mihael (23. 09. 2021.)

Tko želi biti prvi, neka bude svima poslužitelj - Mihael (17. 09. 2021.)

Ti si Pomazanik-Krist! ... - Mihael (10. 09. 2021.)

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti - Mihael (03. 09. 2021.)

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske - Mihael (27. 08. 2021.)

Kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! - Mihael (21. 08. 2021.)

Velika mi djela učini Svesilni: uzvisi neznatne - Mihael (14. 08. 2021.)

Tražite ljepotu ovog ljeta - Mihael (09. 07. 2021.)

Arhiva vijesti

Linkovi