Vijesti // Arhiva

Godina: 2014, mjesec: studeni

II. hodočašće Policijske kapelanije „Sv. Hrvatski mučenici“ u Vukovar

Subota, 29. 11. 2014.

tekst: I. Blaževac; foto: PU ličko-senjska

tekst: I. Blaževac; foto: PU ličko-senjska

Djelatnici PU ličko-senjske hodočastili su u Vukovar 28. studenog 2014. Ove godine je hodočastilo 58 djelatnika iz različitih postaja i ustrojbenih jedinica. Na hodočašću su nam se pridružila i dvojica župnika vlč. Ivan Hodak i vlč. Mario Vazgeč koji i od prije sudjeluju u događanjima vezanim za PU Ličko-senjsku.

Cijeli članak »

Hodočašće Majci Božjoj u Molvama

Petak, 28. 11. 2014.

tekst i foto: L. Tomkić

tekst i foto: L. Tomkić

Vojna kapelanija „Sv. Petar i Pavao“ HRZ i PZO-a je 28. studenog organizirala vojno hodočašće za djelatnike Počasno zaštitne bojne, Vojno zdravstvenog središta i sve djelatnike koji rade u vojarni „ Pukovnik Marko Živković“ u svetište Majke Božje Molvarske u Molvama.

Cijeli članak »

Posjet Ratne škole Vojnom ordinarijatu

Petak, 28. 11. 2014.

Vojni ordinarijat su u petak 28. studenog u okviru Plana i programa školovanja posjetili polaznici XVII. naraštaja Ratne škole "Ban Josip Jelačić", predvođeni načelnikom Škole brigadirom Antunom Čičkom. Primili su ih vojni biskup mons. Juraj Jezerinac, generalni vikar Vojnog ordinarijata o. Jakov Mamić, OCD, i uprava ordinarijata. U ovome naraštaju 15 je polaznika Ratne škole, a pored časnika iz Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske među polaznicima su i časnici iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kosova, Srbije i Njemačke.

Cijeli članak »

Duhovna obnova u Policijskoj akademiji

Srijeda, 26. 11. 2014.

tekst i foto: L. Norac Kevo

tekst i foto: L. Norac Kevo

Dana 26. studenog 2014. u 20 sati u crkvi sv. Mihovila na Policijskoj akademiji, održana je duhovna obnova za polaznike i djelatnike Policijske akademije, kao priprava za došašće. Duhovnu obnovu je predvodio fra Jozo Zovko. U svom izlaganju fra Jozo je istaknuo važnost i dostojanstvo policijskog zvanja. Mnoštvom zanimljivih primjera nastojao je posredovati temeljne, ljudske i kršćanske vrijednosti; skromnost, pravednost poštenje, čestitost… Na kraju je udijelio Božji blagoslov.

Predavanje o Domovinskom ratu i stvaranju HRZ i PZO

Srijeda, 26. 11. 2014.

tekt: G. Seretin, foto: L. Tomkić

tekt: G. Seretin, foto: L. Tomkić

U vojarni „Pukovnik Marko Živković“ na Plesu, 26. studenoga 2014. godine u organizaciji Vojne kapelanije „Sveti Petar i Pavao“ HRZ-a i PZO-a organizirano je predavanje na temu „ Domovinski rat i ratne žrtve, Vukovar i počeci stvaranja HRZ-a i PZO-a“. Predavanje je održao doc. dr. sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, i gost predavač umirovljeni pukovnik HRZ-a i PZO-a Josip Hrgović, pilot prve eskadrile lakih borbenih zrakoplova HRZ-a i PZO-a. Predavanju su nazočili pripadnici svih postrojbi koje se nalaze u vojarni „Pukovnik Marko Živković“ na Plesu.

Cijeli članak »

Uvođenje u službu vojnog kapelana u Petrinji

Srijeda, 26. 11. 2014.

Nakon primopredaje službe između dosadašnjeg vojnog kapelana u Petrinji, don Milenka Majića i novoimenovanog don Matije Žugaja, u srijedu 26. studenog, svečano uvođenje u službu vojnog kapelana predvodio je vojni ordinarij u RH mons. Juraj Jezerinac. U uvodnom pozdravu, otac Biskup je naglasio važnost službe vojnog kapelana i Vojnog ordinarijata za pripadnike OSRH i pripadnike redarstvenih snaga MUP-a.

Cijeli članak »

Uvođenje u službu vojnog kapelana u Slunju

Utorak, 25. 11. 2014.

Na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ u Slunju, 25. studenoga 2014. održana je sveta misa s obredom uvođenja u službu vojnog kapelana don Milenka Majića. Don Majić time je postao dušobrižnikom za vjernike vojne kapelanije „Blaženog Ivana Merza“ iz postrojbi smještenih na vojnom poligonu.

Cijeli članak »

Hodočašće vjernika PUZ-a Gospi od Utočišta u Aljmaš

Subota, 22. 11. 2014.

tekst i foto: M. Josipović

tekst i foto: M. Josipović

Djelatnici PU zagrebačke, vjernici kapelanije Majke Božje Kamenitih vrata, njih devedesetak, predvođeni svojim kapelanom don Marinom Dragom Kozićem, hodočastilo je 22. studenoga u svetište Gospe od Utočišta u Aljmaš. Došavši u Aljmaš, praćeni dobrom voljom i prekrasnim vremenom, najprije smo ušli u crkvu pozdraviti Gospu Aljmašku. Uslijedila je misa koju je predslavio policijski kapelan don Marin Drago Kozić zajedno sa župnikom iz Volodera, koji nas je ukratko upoznao o povijesti i nastanku samog svetišta! Zajedno s nama bili su i članovi pjevačkog župnog zbora mladih iz Volodera koji su liturgiju uljepšali svojom pjesmom.

Cijeli članak »

Hodočašće polaznika i djelatnika Policijske akademije u Vukovar i Osijek

Subota, 15. 11. 2014.

tekst: L. N. Kevo; foto: T. Rupčić

tekst: L. N. Kevo; foto: T. Rupčić

Skupina od sedamdesetak polaznika Policijske akademije predvođena kapelanom policijske kapelanije sv. Mihovila fra Franom Musićem krenula je ranim jutrom, prema gradu heroja – Vukovaru i Osijeku. Ovim hodočašćem uključili su se u inicijativu "Zapamtite Vukovar ". Među polaznicima se osjetilo posebno ozračje pijeteta prema žrtvi Vukovar.

Cijeli članak »

Duhovne vježbe za djelatnike Vojnog ordinarijata u Valbandonu

Petak, 14. 11. 2014.

tekst i foto: N. Veriga

tekst i foto: N. Veriga

Od 11. do 14. studenog u kompleksu MUP u Valbandonu, održan je susret djelatnika Vojnog ordinarijata, djelatnika MORH-ova Samostalnog odjela za potporu Vojnom ordinarijatu, MUP-ove Samostalne službe za suradnju s Vojnim ordinarijatom te pomoćnika vojnih i policijskih kapelana. Voditelj Duhovnih vježbi bio je policijski kapelan vlč. Davorin Anđić.

Cijeli članak »

Biskup Jezerinac i izaslanstvo hrvatskih ministarstava u Vatikanu i Rimu

Četvrtak, 13. 11. 2014.

U organizaciji Vojnog ordinarijata u RH, i u suradnji Vojnog ordinarijata u Republici Italiji, u Rim je od 11. do 13. studenoga na hodočašće išlo izaslanstvo Vojne biskupije, Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva branitelja. U izaslanstvu su uz vojnog ordinarija mons. Jurja Jezerinca bili: generalni vikar o. Jakov Mamić, pastoralni vikar don Josip Stanić te vojni kapelan p. Zoran Vujičić. Kao predstavnici ministarstava išli su: zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković, direktor Glavnog stožera Oružanih snaga RH general bojnik Mate Pađen, pomoćnica ministra branitelja Nevenka Benić, zamjenik glavnog ravnatelja policije Zvonimir Vnučec i načelnica Sektora za skrb o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji Mirela Buterin.>

Cijeli članak »

23. obljetnica pogibije hrvatskih branitelja Domovinskog rata

Srijeda, 12. 11. 2014.

23. obljetnica poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Južna bojišnica mjesta Komolac i Stinčijera. Održana je komemoracija u 10 sati u Komolcu i u 12 sati u Stinčijeri gdje su nazočili roditelji poginulih vitezova, rodbina i prijatelji suborci, predstavnici policijske uprave, predstavnici HRM Split, predstavnici vlasti Županije i Grada, članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata koji su položili vijence i upalili svijeće za poginule golubove.

Cijeli članak »

Hodočašće djelatnika MUP-a u Svetu zemlju

Utorak, 11. 11. 2014.

Dana 4. studenoga 2014. godine oko 18,30 sati u zagrebačkoj zračnoj luci Pleso okupilo se stotinjak hodočasnika spremnih za putovanje u „Svetu zemlju“ Izrael. Nakon temeljitih provjera od strane Izraelaca puni iščekivanja poletjeli smo za Izrael u 21.30 sati. Na Izraelsko tlo u grad Tel Aviv, zračnu luku Ben Gurion sletjeli smo nakon 3,5 sati leta, s razlikom u vremenu od +1 sat to je bilo u jutarnjim satima oko 01,30 sati. Autobusom smo se dovezli oko 2,30 sati u Jeruzalem u hotel  „Rimonim“. Nakon samo 4,5 sati spavanja probudili smo se ispunjeni „Duhom Svetim“ i spremni za našu „Izraelsku pustolovinu“.

Cijeli članak »

23. godišnjica pogibije četvorice priotehničara

Ponedjeljak, 10. 11. 2014.

Kod središnjeg križa na gradskom groblju u Puli 10. studenoga 2014. su položeni vijenci i zapaljene svijeće za četvoricu pirotehničara, koji su prije 23 godine poginuli prilikom razminiravanja Zračne luke Pula.

Cijeli članak »

Za đakona zaređen Antonio Mikulić

Nedjelja, 09. 11. 2014.

Vojni biskup Juraj Jezerinac predvodio je u nedjelju 9. studenoga u kapeli sv. Mihaela Arkanđela na Policijske akademije u Zagrebu svečano misno slavlje tijekom kojeg je red đakonata primio svećenički kandidat Antonio Mikulić koji je u četvrtak 6. studenoga u misnom slavlju u kapeli Vojnog ordinarijata na zagrebačkom Ksaveru položit pred biskupom Ispovijest vjere.

Cijeli članak »

Dan Vojne kapelanije “Sv. Martin” u Delnicama

Petak, 07. 11. 2014.

tekst: M. Vukoja; foto: K. Simonović

tekst: M. Vukoja; foto: K. Simonović

Već uobičajeno na Dan kapelanije okupljamo užu rodbinu poginulih pripadnika specijalnih postrojbi, njih sedamdeset i četiri, iz kojih je izrasla Bojna za specijalna djelovanja. Svake godine to bude dirljiv susret jer je lokalno uglavnom sve već pokrio naš poslovični zaborav. Mi taj spomen čuvamo i brižno njegujemo u našoj Spomen sobi. Žrtva vlastitog života tih hrabrih ljudi trajna nam je inspiracija i ispit savjesti u svim našim sadašnjim službama.

Cijeli članak »

Bogoslov Antonio Mikulić položio pred biskupom Jezerincem Ispovijest vjere

Četvrtak, 06. 11. 2014.

U četvrtak 6. studenoga u 11.30 sati u misnom slavlju u kapeli Vojnog ordinarijata na zagrebačkom Ksaveru, bogoslov Mikulić položit će pred biskupom Jezerincem Ispovijest vjere.

U nedjelju 9. studenoga u misnom slavlju kapele Policijske akademije u zagrebačkoj Dubravi, Svetošimunska 80, vojni biskup Juraj Jezerinac zaredit će za đakona bogoslova Antonija Mikulića na ime Vojne biskupije u RH.

Cijeli članak »

24. obljetnica osnutka 1. gardijske brigade “Tigrovi” i 6. obljetnica istoimene bojne

Četvrtak, 06. 11. 2014.

Program obilježavanja 24. obljetnice osnutka 1. gardijske brigade "Tigrovi" i 6. obljetnice istoimene bojne započeo je svečanim postrojavanjem u vojarni "Pk. P. Matanović" u Petrinji. Tom prigodom uručena su priznanja, pohvale, nagrade i promaknuća "Tigrovima". Potom je uslijedila sveta misa, koju je predvodio petrinjski vojni kapelan don Matija Žugaj u zajedništvu s prethodnikom don Milenkom Majićem.

Cijeli članak »

Obilježena obljetnica BNBKO

Srijeda, 05. 11. 2014.

U vojarni Pleso, u srijedu 5. studenog, obilježena je obljetnica osnutka Bojne nuklearno-biološko-kemijske obrane. Obilježavanje je započelo svetom misom u 9:30 sati u kapeli vojne kapelanije "Sv. Petra i Pavla. Misu je predslavio vojni kapelan o. Viktor Grbeša. Zahvalnost Bogu za sve uspjehe u obavljanju zadaća i molbu da ih čuva od svih opasnosti uputili su brojni pripadnici ove postrojbe koja je odnedavno preseljena u 91.zb na Pleso.

Misa zadušnica za branitelje u Vinkovcima

Ponedjeljak, 03. 11. 2014.

Dana 3. studenoga 2014., u vinkovačkoj župi „Sv. Euzebija i Poliona“, služena je svete misa zadušnica za poginule i umrle hrvatske branitelje u Domovinskom ratu. Misno slavlje predvodio je dekan osječkog vojnog dekanata, vlč. Alojz Kovaček uz asistenciju đakona Vedrana Bilića trenutno na praksi u župi „ Svetih Ćirila i Metoda “ u Osijeku.

Cijeli članak »

Sveta misa na Dušni dan za poginule branitelje iz Domovinskog rata

Nedjelja, 02. 11. 2014.

Povodom obilježavanja blagdana Svih Svetih i Dušnog dana, 2. studenoga 2014., u crkvi Svete Mati slobode na Jarunu održana je misa zadušnica za sve poginule hrvatske branitelje iz Domovinskog rata. Svetoj misi na Dušni dan prisustvovao je predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko te izaslanici predsjednika RH, Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva branitelja, Oružanih snaga RH, Grada Zagreba kao i predstavnici udruga branitelja te obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Cijeli članak »

Misa zadušnica u PU zagrebačkoj uz spomen svih vjernih mrtvih

Subota, 01. 11. 2014.

tekst i foto: M. Josipović

tekst i foto: M. Josipović

Uz obilježavanja spomena svih vjernih mrtvih o blagdanima Svih svetih i Dušnog dana, danas je u kapeli „Majke Božje Kamenitih vrata“, služena misa zadušnica koju je predvodio policijski kapelan don Marin Drago Kozić.

Cijeli članak »

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Poče ih slati - Mihael (12. 07. 2024.)

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju - Mihael (05. 07. 2024.)

Djevojko! Zapovijedam ti, ustani! - Mihael (01. 07. 2024.)

Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju? - Mihael (26. 06. 2024.)

X. i XI. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 06. 2024.)

Duh istine upućivat će vas u svu istinu – Mihael (17. 05. 2024.)

Neka i oni budu jedno kao i mi! - Mihael (09. 05. 2024.)

Peta i šesta vazmena nedjelja - Mihael (26. 04. 2024.)

Pastir dobri život svoj polaže za ovce - Mihael (19. 04. 2024.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (11. 04. 2024.)

Deklaracija “Dignitas infinita” o ljudskom dostojanstvu (08. 04. 2024.)

Deklaracija Dikasterija za nauk vjere "Dignitas infinita o ljudskom dostojanstvu" objavljena na svetkovinu Blagovijesti - Navještenja Gospodinova 8. travnja 2024. u Vatikanu.

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (05. 04. 2024.)

Nedjelja Muke Gospodnje - Cvjetnica - Mihael (22. 03. 2024.)

Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, umre, donosi obilat rod - Mihael (14. 03. 2024.)

Bog je poslao Sina na svijet da se svijet spasi po njemu - Mihael (07. 03. 2024.)

Ovo je Sin moj ljubljeni - Mihael (26. 02. 2024.)

Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu. - Mihael (16. 02. 2024.)

Četvrta nedjelja došašća, Božić - Mihael (22. 12. 2023.)

Među vama stoji koga vi ne poznate - Mihael (15. 12. 2023.)

Poravnite staze Gospodnje - Mihael (08. 12. 2023.)

Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti - Mihael (30. 11. 2023.)

Sjest će na prijestolje slave svoje i razlučiti jedne od drugih - Mihael (24. 11. 2023.)

U malome si bio vjeran, uđi u radost gospodara svoga! - Mihael (17. 11. 2023.)

Podajte caru carevo, a Bogu Božje - Mihael (20. 10. 2023.)

Koga god nađete, pozovite na svadbu - Mihael (13. 10. 2023.)

Vinograd će iznajmiti drugim vinogradarima - Mihael (06. 10. 2023.)

Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar? - Mihael (23. 09. 2023.)

Opraštaj, kažem ti, ne do sedam puta,  nego do sedamdeset puta sedam! - Mihael (14. 09. 2023.)

Ako te posluša, stekao si brata - Mihael (08. 09. 2023.)

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe - Mihael (01. 09. 2023.)

Ti si Petar-Stijena. Tebi ću dati ključeve Kraljevstva nebeskoga - Mihael (29. 08. 2023.)

O ženo, velika je tvoja vjera! - Mihael (20. 08. 2023.)

19. nedjelja kroz godinu - Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2023.)

XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 07. 2023.)

Tko ne uzme križa, nije mene dostojan - Mihael (30. 06. 2023.)

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo! - Mihael (23. 06. 2023.)

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (16. 06. 2023.)

Duhovi - Presveto Trojstvo - Mihael (28. 05. 2023.)

Prepoznaše ga u lomljenju kruha - Mihael (21. 04. 2023.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (14. 04. 2023.)

Vazmeno trodnevlje - Mihael (06. 04. 2023.)

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (31. 03. 2023.)

Ja sam uskrsnuće i život - Mihael (24. 03. 2023.)

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (17. 03. 2023.)

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (10. 03. 2023.)

Lice mu zasja kao sunce - Mihael (03. 03. 2023.)

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (24. 02. 2023.)

Ljubite neprijatelje! - Mihael (17. 02. 2023.)

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (10. 02. 2023.)

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (02. 02. 2023.)

Blago siromasima duhom! - Mihael (26. 01. 2023.)

Isus će se roditi od Marije, zaručene za Josipa, sina Davidova - Mihael (16. 12. 2022.)

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (25. 11. 2022.)

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje! - Mihael (17. 11. 2022.)

XXXII. i XXXIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (04. 11. 2022.)

Svi sveti, Dušni dan - Mihael (21. 10. 2022.)

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu - Mihael (14. 10. 2022.)

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (06. 10. 2022.)

Sveti arkanđeli Mihael, Gabriel i Rafael - Mihael (29. 09. 2022.)

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (15. 09. 2022.)

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika - Mihael (09. 09. 2022.)

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (02. 09. 2022.)

Koji se uzvisuje, bit će ponižen, a koji se ponizuje, bit će uzvišen - Mihael (26. 08. 2022.)

Doći će s istoka i zapada i sjesti za stol u kraljevstvu Božjem - Mihael (19. 08. 2022.)

20. nedjelja kroz godinu i Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2022.)

Srpanj, XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (01. 07. 2022.)

Za tobom ću kamo god ti pošao - Mihael (24. 06. 2022.)

Ti si Krist - Pomazanik Božji! - Mihael (17. 06. 2022.)

Presveto Trojstvo i Tijelovo - Mihael (10. 06. 2022.)

Sedma vazmena nedjelja i Duhovi-Pedesetnica - Mihael (27. 05. 2022.)

Četvrta i peta vazmena nedjelja – Mihael (05. 05. 2022.)

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu – Mihael (29. 04. 2022.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (22. 04. 2022.)

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (31. 03. 2022.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (25. 03. 2022.)

Blagovijest - Mihael (18. 03. 2022.)

Dok se molio, izgled mu se lica izmijeni - Mihael (11. 03. 2022.)

Osma nedjelja kroz godinu i Pepelnica - Mihael (25. 02. 2022.)

Budite milosrdni kao što je milosrdan Otac vaš - Mihael (18. 02. 2022.)

Blago vama, siromasi! Jao vama, bogataši! - Mihael (11. 02. 2022.)

Oni ostaviše sve i pođoše za njim - Mihael (04. 02. 2022.)

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima - Mihael (27. 01. 2022.)

Danas se ispunilo ovo Pismo - Mihael (21. 01. 2022.)

Rodio vam se spasitelj - Mihael (24. 12. 2021.)

Otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega? - Mihael (17. 12. 2021.)

Što nam je činiti? - Mihael (10. 12. 2021.)

Svako će tijelo vidjeti spasenje Božje - Mihael (03. 12. 2021.)

Podignite glave, približuje se vaše otkupljenje - Mihael (26. 11. 2021.)

Ti kažeš: ja jesam kralj - Mihael (19. 11. 2021.)

Sabrat će svoje izabranike s četiri vjetra - Mihael (12. 11. 2021.)

Što imaš, prodaj i idi za mnom! - Mihael (08. 10. 2021.)

Mihael 500 (29. 09. 2021.)

Tko nije protiv nas, za nas je - Mihael (23. 09. 2021.)

Tko želi biti prvi, neka bude svima poslužitelj - Mihael (17. 09. 2021.)

Ti si Pomazanik-Krist! ... - Mihael (10. 09. 2021.)

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti - Mihael (03. 09. 2021.)

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske - Mihael (27. 08. 2021.)

Kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! - Mihael (21. 08. 2021.)

Velika mi djela učini Svesilni: uzvisi neznatne - Mihael (14. 08. 2021.)

Tražite ljepotu ovog ljeta - Mihael (09. 07. 2021.)

Arhiva vijesti

Linkovi