Vijesti // Arhiva

Godina: 2015, mjesec: svibanj

Dan Policijske kapelanije “Sv. Euzebije i Polion”

Petak, 29. 05. 2015.

"Primjer svetih Euzebija i Polionam, njihova vjernost svom poslanju i ljubav prema Bogu i bližnjemu, nama daje uzor i poticaj kako se u svim situacijama života čvrsto postaviti pred kušnjama koje nas žele odvući od naše čovječnosti i Božjeg nauma s nama kada nas je stvorio na svoju sliku. U ime cijelog Vojnog ordinarijata i u svoje ime, čestitajući dan zaštitnika policijske kapelanije vukovarsko-srijemske i svim župljanima župe Vinkovci, želim da svi ostanemo čvrsti u vjeri, postojani u nadi i gorući u ljubavi prema Bogu, čovjeku i domovini. Neka nas naši zaštitnici, sv. Euzebije i Polion, zagovaraju i prate nas na našem životnom putu svojom pomoći", poručio je vojni biskup Juraj Jezerinac na proslavi Dan policijske kapelanije "Sv. Euzebije i Polion", PU vukovarsko-srijemska. Biskupove riječi prenio je vlč. Davorin Anđić, policijski kapelan PU brodsko-posavske.

Proslava Dana Policijske kapelanije “Majka Božja Kamenitih vrata”

Petak, 29. 05. 2015.

tekst i foto: M. Josipović

tekst i foto: M. Josipović

Prigodom proslave blagdana“Majke Božje Kamenitih vrata” zaštitnice Policijske kapelanije u PU zagrebačkoj, upriličeno je svečano euharistijsko slavlje u kapeli Majke Božje Kamenitih vrata u Petrinjskoj 20. Misu je predslavio vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac uz koncelebraciju vojnih i policijskih kapelana: p. Drago Majić, vojni kapelan iz Đakova, don ivo Borić, policijski kapelan za PU dubrovačko-neretvansku, vlč Ozren Bizek, policijski kapelan za PU koprivničko-križevačku i PU virovitičko-podravsku te don Marin Drago Kozić policijski kapelan za PU zagrebačku.

Cijeli članak »

Misnim slavljem obilježen Dan OS RH i Dan HKoV-a

Četvrtak, 28. 05. 2015.

Danas je u jarunskoj crkvi Svete Mati Slobode slavljena sveta misa u povodu Dana OS RH i Dana HKoV-a. Misu je predslavio vojni biskup Juraj Jezerinac u koncelebraciji s generalnim vikarom biskupije, dekanima i kapelanima Vojne biskupije te župnikom don Antom Vasiljom. Na misi su sudjelovali predsjednik Sabora Josip Leko, zamjenica ministra obrane Višnja Tafra, zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ, Vladimir Šeks kao izaslanik Predsjednice RH, zamjenik načelnika glavnog stožera komodor Robert Hranj, zapovjednik HKoV-a general pukovnik Mato Ostović, zapovjednik HRM-a komodor Predrag Stipanović, drugi generali, visoki časnici, djelatnici MORH-a i OS RH.

Cijeli članak »

Svečano obilježen Dan OS RH i Dan HKoV-a

Četvrtak, 28. 05. 2015.

Svečanom akademijom u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" danas, u četvrtak 28. svibnja 2015. godine, obilježen je Dan Oružanih snaga RH i Dan Hrvatske kopnene vojske. U povodu 24. godišnjice utemeljenja hrvatskih oružanih snaga, akademiji su prisustvovali predsjednik Vlade RH Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, ministar obrane Ante Kotromanović, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Drago Lovrić, izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OS RH Domagoj Juričić, ministri, veleposlanici, članovi vojno-diplomatskog zbora, akademske i vjerskih zajednica, brojni drugi uzvanici te sadašnji i bivši pripadnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH.

Cijeli članak »

Dan otvorenih vrata bjelovarske vojarne “Bilogora”

Srijeda, 27. 05. 2015.

Danom otvorenih vrata u bjelovarske vojarne "Bilogora", 27.svibnja 2015., svečano je obilježen Dan Oružanih snaga i Dan Hrvatske kopnene vojske. Zapovjednik vojarne "Bilogora", brigadir Tomislav Pavičić, je u obraćanju nazočnima naglasio važnost obilježavanja ovog datuma, te je ujedno i naznačio smjernice budućeg razvoja Topničko-raketne pukovnije koja će u skorom preustroju, preuzimanjem haubica Pzh 2000, ujedno i najmoćnijeg topnilčkog sustava na svijetu, postati potpuno implementirana u NATO i njegove doktrine obuke.

Cijeli članak »

Posjet Policijskoj postaji Korčula

Utorak, 26. 05. 2015.

Policijski kapelan PU dubrovačko-neretvanske don Ivo Borić posjetio je Policijsku postaju Korčula. Tom prilikom ga je dočekao načelnik Policijske postaje Zdravko Đula i njegovi pomoćnici Đani Barčot i Hrvoje Radovanović. Zadržali su se u razgovoru o dušobrižništvu djelatnika i djeatnica korčulanske policijske postaje. U srijedu 20. svibnja zajedno su posjetili župnika don Vladu Markića u Lumbardi gdje su dobili njegovu suglasnost za prostor u prostorijama Župe Lumbarda za duhovne razgovore.

Pohod biskupa Jurja Jezerinca HKM Mainz

Subota, 23. 05. 2015.

Vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj Juraj Jezerinac pohodio je u subotu 23. svibnja Hrvatsku katoličku misiju Mainz i podijelio sakrament potvrde, kojeg je primilo petnaestero mladih iz te misije. Prije misnog slavlja, koje je u crkvi sv. Bonifacija u Mainzu prevodio i propovijedao mons. Jezerinac u zajedništvu s voditeljem misije fra Antom Bilićem, išlo se u procesiji.

Cijeli članak »

23. vojno-policijsko hodočašće u Lourdes

Petak, 22. 05. 2015.

U organizaciji Vojnog ordinarijata od 12. do 19. svibnja pod geslom „Zar sam ja čuvar brata svoga?“ (Post 4, 9) održano je 23. hodočašće Hrvatske vojske i policije u Lourdes. Zapovjednik hodočašća bio je brigadni general Blaž Beretin, a predstavnik Ministarstva unutarnjih poslova glavni policijski savjetnik Ivica Franić.

Cijeli članak »

Djelatnici HRZ-a i PZO-a hodočastili Majci Božjoj na Visovcu

Petak, 08. 05. 2015.

tekst i foto: L. Tomkić

tekst i foto: L. Tomkić

Djelatnici vojnih kapelanija „ Sv. Petar i Pavao“ i „Sv. Valentin“ , hodočastili su 8. svibnja u Šibenik, Visovac, Drniš i Otavice. Bogati program smo započeli posjetom ženskom Benediktinskom samostanu i crkvi sv. Luce u Šibeniku.

Cijeli članak »

Proslava bl. Ivana Merza na poligonu „Eugen Kvaternik“ u Slunju

Petak, 08. 05. 2015.

tekst: M. Majić; foto: F. Cindrić

tekst: M. Majić; foto: F. Cindrić

U petak 8. svibnja 2015. godine na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ u Slunju proslavljen je blagdan bl. Ivana Merza zaštitnika vojne kapelanije koja djeluje u sastavu zapovjedništva Središta za borbenu obuku na poligonu ali i u ostalim postrojbama koje su smještene na poligonu. Misno slavlje na otvorenom na već odavno blagoslovljenim temeljima buduće kapele predvodio je vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac u koncelebraciji sa vojnim kapelanima karlovačkog vojnog dekanata na čelu sa vojnim dekanom vlč. Vladislavom Mandurom, svećenicima slunjskog dekanata na čelu sa dekanom don Antonijom Čuturom te karlovačkim dekanom fra Franjom Tomaševićem.

Cijeli članak »

Dan Vojne kapelanije “Sv. Leopold B. Mandić” u Osijeku

Petak, 08. 05. 2015.

tekst i foto: D. Boban

tekst i foto: D. Boban

Kako djelatnici hrvatske vojske i policije zajedno sa svojim obiteljima 12. svibnja hodočaste na 57. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes, u petak 8. svibnja proslavljen je Dan vojne kapelanije "Svetog Leopolda Bogdana Mandića" i zaštitnika Zapovjedništva za obuku i doktrinu "Fran Krsto Frankopan" (ZZOD) u Osijeku.

Cijeli članak »

Proslavljena 13. obljetnica Zapovjedništva za potporu

Četvrtak, 07. 05. 2015.

tekst i foto: D. Sedlar

tekst i foto: D. Sedlar

Dana 7. svibnja 2015. u zagrebačkoj vojarni "Croatia" proslavljena je 13. obljetnica Zapovjedništva za potporu. Povodom tog događaja u vojnoj kapelici "Sv. Obitelji i Sv. Antuna Padovanskog" slavljena je sveta misa koju je predvodio vojni biskup Juraj Jezerinac, uz koncelebraciju vojnih kapelana vlč. Slavka Rajič i vlč. Željka Volarić. Misno slavlje uz pripadnike ZZP-a i ostalih pripadnika OS RH koji radu u vojarni "Croatia", svojim pjevanjem uzveličala je klapa Sv. Juraj.

Dekanska vizitacija Vojne kapelanije “Sv. Franjo Asiški”

Srijeda, 06. 05. 2015.

Prema kan 555 § 4 dekan ima dužnost i pravo pohađati župe svojega dekanata. Vojna kapelanija „Sv. Franjo Asiški“ pripada Karlovačkom vojnom dekanatu i s obzirom na takvu kanonsku praksu vojni dekan vlč. Vladislav Mandura pohodio je Vojnu kapelaniju „Sv. Franje Asiškog“ 6. svibnja 2015. Program dekanskog pohoda obuhvaćao je pregled svih knjiga i arhiva vojne kapelanije te susret sa svim djelatnicima Vojarne „Eugen Kvaternik“.

Cijeli članak »

Sjećanje na dan pogibije Ivana Grbavca

Utorak, 05. 05. 2015.

tekst i foto: M. Josipović

tekst i foto: M. Josipović

Danas, 5. svibnja u spomen na istinskog heroja zagrebačke i hrvatske policije Ivana Grbavca, koji je posthumno odlikovan Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana za hrabrost i požrtvovnost, odana mu je počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća. Na ovaj dan se uvijek sjetimo i obilježimo spomen na njegov častan život i preranu smrt.

Cijeli članak »

Svećenici ogulinskog kraja u posjetu Vojnom ordinarijatu

Nedjelja, 03. 05. 2015.

U sklopu svog redovitog Dekanatskog susreta, svećenici Ogulinskog dekanata Gospićko-senjske biskupije predvođeni dekanom preč. Robertom Zubovićem, župnikom župe Uzvišenje svetog Križa iz Ogulina, posjetili su Vojni ordinarijat. Susreli su se s vojnim ordinarijem mons. Jurjem Jezerincem koji ih je u bratskom razgovoru upoznao s radom Vojnog ordinarijata.

Cijeli članak »

Misa zadušnica za 12 hrvatskih redarstvenika iz Borova Sela

Subota, 02. 05. 2015.

Misa zadušnica za dvanaestoricu hrvatskih redarstvenika, pripadnika Specijalne policije Vinkovci koji su mučki ubijeni u Borovu Selu 2. svibnja 1991. godine služena je u središnjoj vinkovačkoj crkvi Sv. Euzebija i Poliona u subotu 2. svibnja 2015. godine. Misu je predvodio vojni ordinarij Juraj Jezerinac, uz koncelebraciju jedanaestorice svećenika. Sve je nazočne pozdravio domaći župnik mons. Tadija Pranjić prisjetivši se prve mise zadušnice u toj crkvi kada je bilo 15 tisuća ljudi.

Cijeli članak »

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Poče ih slati - Mihael (12. 07. 2024.)

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju - Mihael (05. 07. 2024.)

Djevojko! Zapovijedam ti, ustani! - Mihael (01. 07. 2024.)

Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju? - Mihael (26. 06. 2024.)

X. i XI. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 06. 2024.)

Duh istine upućivat će vas u svu istinu – Mihael (17. 05. 2024.)

Neka i oni budu jedno kao i mi! - Mihael (09. 05. 2024.)

Peta i šesta vazmena nedjelja - Mihael (26. 04. 2024.)

Pastir dobri život svoj polaže za ovce - Mihael (19. 04. 2024.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (11. 04. 2024.)

Deklaracija “Dignitas infinita” o ljudskom dostojanstvu (08. 04. 2024.)

Deklaracija Dikasterija za nauk vjere "Dignitas infinita o ljudskom dostojanstvu" objavljena na svetkovinu Blagovijesti - Navještenja Gospodinova 8. travnja 2024. u Vatikanu.

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (05. 04. 2024.)

Nedjelja Muke Gospodnje - Cvjetnica - Mihael (22. 03. 2024.)

Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, umre, donosi obilat rod - Mihael (14. 03. 2024.)

Bog je poslao Sina na svijet da se svijet spasi po njemu - Mihael (07. 03. 2024.)

Ovo je Sin moj ljubljeni - Mihael (26. 02. 2024.)

Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu. - Mihael (16. 02. 2024.)

Četvrta nedjelja došašća, Božić - Mihael (22. 12. 2023.)

Među vama stoji koga vi ne poznate - Mihael (15. 12. 2023.)

Poravnite staze Gospodnje - Mihael (08. 12. 2023.)

Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti - Mihael (30. 11. 2023.)

Sjest će na prijestolje slave svoje i razlučiti jedne od drugih - Mihael (24. 11. 2023.)

U malome si bio vjeran, uđi u radost gospodara svoga! - Mihael (17. 11. 2023.)

Podajte caru carevo, a Bogu Božje - Mihael (20. 10. 2023.)

Koga god nađete, pozovite na svadbu - Mihael (13. 10. 2023.)

Vinograd će iznajmiti drugim vinogradarima - Mihael (06. 10. 2023.)

Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar? - Mihael (23. 09. 2023.)

Opraštaj, kažem ti, ne do sedam puta,  nego do sedamdeset puta sedam! - Mihael (14. 09. 2023.)

Ako te posluša, stekao si brata - Mihael (08. 09. 2023.)

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe - Mihael (01. 09. 2023.)

Ti si Petar-Stijena. Tebi ću dati ključeve Kraljevstva nebeskoga - Mihael (29. 08. 2023.)

O ženo, velika je tvoja vjera! - Mihael (20. 08. 2023.)

19. nedjelja kroz godinu - Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2023.)

XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 07. 2023.)

Tko ne uzme križa, nije mene dostojan - Mihael (30. 06. 2023.)

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo! - Mihael (23. 06. 2023.)

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (16. 06. 2023.)

Duhovi - Presveto Trojstvo - Mihael (28. 05. 2023.)

Prepoznaše ga u lomljenju kruha - Mihael (21. 04. 2023.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (14. 04. 2023.)

Vazmeno trodnevlje - Mihael (06. 04. 2023.)

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (31. 03. 2023.)

Ja sam uskrsnuće i život - Mihael (24. 03. 2023.)

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (17. 03. 2023.)

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (10. 03. 2023.)

Lice mu zasja kao sunce - Mihael (03. 03. 2023.)

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (24. 02. 2023.)

Ljubite neprijatelje! - Mihael (17. 02. 2023.)

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (10. 02. 2023.)

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (02. 02. 2023.)

Blago siromasima duhom! - Mihael (26. 01. 2023.)

Isus će se roditi od Marije, zaručene za Josipa, sina Davidova - Mihael (16. 12. 2022.)

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (25. 11. 2022.)

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje! - Mihael (17. 11. 2022.)

XXXII. i XXXIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (04. 11. 2022.)

Svi sveti, Dušni dan - Mihael (21. 10. 2022.)

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu - Mihael (14. 10. 2022.)

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (06. 10. 2022.)

Sveti arkanđeli Mihael, Gabriel i Rafael - Mihael (29. 09. 2022.)

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (15. 09. 2022.)

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika - Mihael (09. 09. 2022.)

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (02. 09. 2022.)

Koji se uzvisuje, bit će ponižen, a koji se ponizuje, bit će uzvišen - Mihael (26. 08. 2022.)

Doći će s istoka i zapada i sjesti za stol u kraljevstvu Božjem - Mihael (19. 08. 2022.)

20. nedjelja kroz godinu i Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2022.)

Srpanj, XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (01. 07. 2022.)

Za tobom ću kamo god ti pošao - Mihael (24. 06. 2022.)

Ti si Krist - Pomazanik Božji! - Mihael (17. 06. 2022.)

Presveto Trojstvo i Tijelovo - Mihael (10. 06. 2022.)

Sedma vazmena nedjelja i Duhovi-Pedesetnica - Mihael (27. 05. 2022.)

Četvrta i peta vazmena nedjelja – Mihael (05. 05. 2022.)

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu – Mihael (29. 04. 2022.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (22. 04. 2022.)

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (31. 03. 2022.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (25. 03. 2022.)

Blagovijest - Mihael (18. 03. 2022.)

Dok se molio, izgled mu se lica izmijeni - Mihael (11. 03. 2022.)

Osma nedjelja kroz godinu i Pepelnica - Mihael (25. 02. 2022.)

Budite milosrdni kao što je milosrdan Otac vaš - Mihael (18. 02. 2022.)

Blago vama, siromasi! Jao vama, bogataši! - Mihael (11. 02. 2022.)

Oni ostaviše sve i pođoše za njim - Mihael (04. 02. 2022.)

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima - Mihael (27. 01. 2022.)

Danas se ispunilo ovo Pismo - Mihael (21. 01. 2022.)

Rodio vam se spasitelj - Mihael (24. 12. 2021.)

Otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega? - Mihael (17. 12. 2021.)

Što nam je činiti? - Mihael (10. 12. 2021.)

Svako će tijelo vidjeti spasenje Božje - Mihael (03. 12. 2021.)

Podignite glave, približuje se vaše otkupljenje - Mihael (26. 11. 2021.)

Ti kažeš: ja jesam kralj - Mihael (19. 11. 2021.)

Sabrat će svoje izabranike s četiri vjetra - Mihael (12. 11. 2021.)

Što imaš, prodaj i idi za mnom! - Mihael (08. 10. 2021.)

Mihael 500 (29. 09. 2021.)

Tko nije protiv nas, za nas je - Mihael (23. 09. 2021.)

Tko želi biti prvi, neka bude svima poslužitelj - Mihael (17. 09. 2021.)

Ti si Pomazanik-Krist! ... - Mihael (10. 09. 2021.)

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti - Mihael (03. 09. 2021.)

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske - Mihael (27. 08. 2021.)

Kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! - Mihael (21. 08. 2021.)

Velika mi djela učini Svesilni: uzvisi neznatne - Mihael (14. 08. 2021.)

Tražite ljepotu ovog ljeta - Mihael (09. 07. 2021.)

Arhiva vijesti

Linkovi