Vijesti // Arhiva

Godina: 2016, mjesec: veljača

Misno slavlje povodom odlaska 4. HRVCON-a u misiju „Resolute Support“

Ponedjeljak, 29. 02. 2016.

tekst: L. Tomkić; foto: MORH

tekst: L. Tomkić; foto: MORH

U kapeli Vojne kapelanije “Sv. Petar i Pavao” HRZ-a i PZO u ponedjeljak 29. veljače 2016. svetim misnim slavljem započeo svečani ispraćaj četvrtog hrvatskog kontingenta za misiju "Resolute Support" (Odlučna potpora) u Afganistanu.

Cijeli članak »

U Božje ime - idemo naprijed

Nedjelja, 28. 02. 2016.

Glas koncila; foto: GK/B. Čović

Glas koncila; foto: GK/B. Čović

U prosincu ove godine trebalo se navršiti 20 godina od imenovanja mons. Jure Bogdana, svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije, rektorom Papinskoga hrvatskoga zavoda sv. Jeronima u Rimu. No Providnost je preduhitrila slavlje »okrugle« obljetnice. Dana 30. studenoga prošle godine objavljeno je da je dosadašnjega rektora te vrlo važne ustanove za život Crkve u čitavom hrvatskom narodu papa Franjo imenovao vojnim ordinarijem u Republici Hrvatskoj. Kasnije je utvrđeno mjesto i vrijeme biskupskoga ređenja: Split, konkatedrala sv. Petra, u subotu 27. veljače. U skladu sa svojim biskupskim geslom, »Omnia ad maiorem Dei gloriam - Sve na veću slavu Božju«, koje ga je, kako kaže, pratilo kroz život od samoga svećeničkoga ređenja, mons. Bogdan je u povodu svojega biskupskoga ređenja rado pristao dati intervju Glasu Koncila.

Cijeli članak »

Mlada biskupska misa msgr. Jure Bogdana

Nedjelja, 28. 02. 2016.

Novozaređeni vojni biskup msgr. Jure Bogdan, dan nakon svog biskupskog ređenja, u nedjelju, 28. veljače, proslavio je mladu biskupsku misu u splitskoj prvostolnici sv. Dujma. U koncelebraciji su bili splitsko-makarski nadbiskup i metropolit msgr. Marin Barišić, apostolski nunciji msgr. Petar Rajič i msgr. Martin Vidović te četrdesetak svećenika, među kojima su bili i studenti Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu.

Cijeli članak »

Biskupsko ređenje msgr. Jure Bogdana

Subota, 27. 02. 2016.

U splitskoj konkatedralnoj crkvi Sv. Petra, u subotu, 27. veljače, za novoga vojnog ordinarija u Republici Hrvatskoj zaređen je msgr. Jure Bogdan, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije. Biskupsko geslo novoga biskupa je “Omnia ad maiorem Dei gloriam” (Sve na veću slavu Božju).

Misnom slavlju prethodila je svečana procesija u kojoj je sudjelovao velik broj svećenika i biskupa. U pratnji msgr. Bogdana bili su: msgr. Pavao Banić, župnik Sv. Marka u Makarskoj i kanonik Prvostolnog kaptola u Splitu, inače rodom iz Donjeg Doca kao i novi biskup, i vicerektor Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu, svećenik Varaždinske biskupije vlč. Marko Đurin.

Uz glavnog zareditelja splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića i suzareditelje, zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića i dosadašnjega vojnog biskupa Jurja Jezerinca, u koncelebraciji su bili i apostolski nuncij u RH nadbiskup Alessandro D’Errico, predsjednik BK BiH vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić, te još 33 hrvatska nadbiskupa i biskupa, kao i biskupi iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Austrije, Slovenije i Slovačke; svećenici pitomci Papinskog hrvatskoga zavoda sv. Jeronima u Rimu kojima je msgr. Bogdan donedavno bio rektor, kao i predstavnici drugih papinskih rimskih zavoda, predstavnici drugih vojnih ordinarijata, direktor Međunarodnog vojnog hodočašća, vojni i policijski kapelani te ostali svećenici.

Euharistijskom slavlju nazočili su i predstavnici političkog, kulturnog, znanstvenog i gospodarskog života Hrvatske, Dalmacije i grada Splita, predstavnici rodnog mjesta biskupa Bogdana, kao i gosti i predstavnici iz inozemstva, veleposlanici Hrvatske i Bosne i Hercegovine pri Svetoj Stolici te rodbina i prijatelji novoga biskupa.

Biskupskom ređenju nazočili su izaslanik Predsjednice RH ministar obrane Josip Buljević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Drago Lovrić, glavni inspektor obrane general-pukovnik Mirko Šundov te drugi visoki vojni uzvanici i gosti, kao i ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, zamjenik glavnog ravnatelja policije Dražen Vitez, pomoćnici glavnog ravnatelja policije Krunoslav Borovec i Željko Renić i načelnici policijskih uprava.

Cijeli članak »

Oproštaj kapelana Savića pred odlazak u vojnu misiju

Petak, 26. 02. 2016.

Jutarnjom misom u petak, 26. veljače, u Središnjici za obavještajno djelovanje u Velikoj Buni, vojni kapelan vlč. Željko Savić oprostio se od svojih vjernika pred odlazak u Međunarodnu vojnu misiju – 4. HRVCON u Afganistan.

Cijeli članak »

Dodijeljeno odlikovanje prvom hrvatskom vojnom biskupu mons. Jurju Jezerincu

Utorak, 23. 02. 2016.

Za izniman doprinos neovisnosti, cjelovitosti i međunarodnom ugledu Republike Hrvatske, te za uspješan razvoj odnosa hrvatske države i vjerskih zajednica, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović dodijelila je odlikovanje Red kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom mons. Jurju Jezerincu, apostolskom administratoru Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj.

Cijeli članak »

22.obljetnica pogibije Damira Tomljanovića - Gavrana

Srijeda, 17. 02. 2016.

U Krivom Putu, obilježena je 22. obljetnica pogibije brigadira Hrvatske vojske Damira Tomljanovića - Gavrana,jednog od najvećih heroja Domovinskog rata koji je 1994. godine poginuo na obroncima Velebita. 22. obljetnicu organizirala je Udruga ratnih veterana 1. gardijske brigade "Tigrovi". Vojni kapelan Vlado Mandura je predvodio misu zadušnicu u koncelebraciji s vojnim kapelanom Milenkom Majićem koji je propovijedao te policijskim kapelanom Ivanom Blaževacem koji je vodio blagoslov na groblju. 

Cijeli članak »

Djelatnici PU zagrebačke hodočastili u Krašić

Subota, 13. 02. 2016.

tekst i foto: M. Josipović

tekst i foto: M. Josipović

Šezdesetak naših djelatnika, 13. veljače, u povodu Stepinčeva, hodočastilo je u Krašić, njegovo rodno mjesto i mjesto zatočeništva. Nakon izrazito naglog pogoršanja vremena: kišnog, hladnog i vjetrovitog subotnjeg jutra putem do Krašića vrijeme se dramatično promijenilo u sunčano i dan je bio kao stvoren za druženje s Bogom i dragim ljudima...

Cijeli članak »

Dan Vojne kapelanije “Sv. Valentin”

Petak, 12. 02. 2016.

Povodom Dana vojne kapelanije Sv. Valentina 12. veljače 2016. godine, u vojarni „Tuškanac“ Zagreb slavljena je sveta misa koju je predvodio vojni biskup mons. Juraj Jezerinac uz sudjelovanje vojnih kapelana zagrebačkog dekanata. Uz pripadnike Počasno-zaštitne bojne, na misnom slavlju sudjelovala je i pročelnica Vojnog ureda Predsjednice RH, brigadna generalica Gordana Garašić, djelatnice Ureda Predsjednice RH te predstavnici Središta za međunarodne vojne operacije sa zapovjednikom, pukovnikom Ivicom Plejić.

Cijeli članak »

Sjećanje na Domovinski obrambeni rat

Četvrtak, 11. 02. 2016.

tekst i foto: L. Tomkić

tekst i foto: L. Tomkić

Vojna kapelanija Sveti Petar i Pavao HRZ i PZO-a je u suradnji s Udrugom veterana 145. brigade HV. organizirala u vojarni „Pukovnik Marko Živković“ na Plesu, predavanje na temu: „Sjećanje na Hrvatski domovinski obrambeni rat“. Predavanje je održao gospodin Miljenko Bađun - poručnik u miru, branitelj i član Udruge, koji je ujedno i jedan od pokretača edukacijskog projekta Programa kulture, znanja i sjećanja na Hrvatski domovinski obrambeni rat – HURAVAT.

Cijeli članak »

Biskup Jezerinac slavio večernju misu na Stepinčevo u Krašiću

Srijeda, 10. 02. 2016.

Po tradiciji, večernju misu na Stepinčevo 10. veljače u župnoj crkvi Presvetoga Trojstva u Krašiću predvodio je apostolski administrator Vojnoga ordinarijata mons. Juraj Jezerinac. Uvodeći u euharistijsko slavlje, biskup je povezao spomen na 56. obljetnicu smrti bl. kardinala Alojzija Stepinca i blagdan Pepelnice. Riječima koje izgovara svećenik pri pepeljenju, vjernike je potaknuo "da budu svjesni svoga kratkog ovozemaljskog života i svoga kršćanskog dostojanstva; da u sebi probude vjeru, ukoliko je oslabila, da znamo cijeniti Isusovu smrt na križu".

Cijeli članak »

Početak Korizme u PU ličko-senjskoj

Srijeda, 10. 02. 2016.

tekst: I. Blaževac; foto: MUP

tekst: I. Blaževac; foto: MUP

Ovogodišnji hod kroz Korizmu započeli smo Čistom srijedom – Pepelnicom. Posipamo se pepelom i podsjećamo se da smo od pepela nastali i da se u pepeo vraćamo. Zajednica PU ličko-senjske i PP Gospić okupila su se u katedrali Navještenja BDM kako bi započeli milosno vrijeme Korizme.

Cijeli članak »

Pepelnica - Čista srijeda u Policijskoj upravi zagrebačkoj

Srijeda, 10. 02. 2016.

tekst i foto: M. Josipović

tekst i foto: M. Josipović

Danas s Pepelnicom, Čistom srijedom, započinje sveto korizmeno vrijeme, četrdesetodnevna priprava za blagdan Uskrsa. Vjernici Policijske kapelanije “Majke Božje Kamenitih vrata” svetom misom i obredom pepeljenja započeli su svoj korizmeni hod. Misu je služio policijski kapelan don Marin Drago Kozić.

Cijeli članak »

Pepelnica u Velikoj Buni

Srijeda, 10. 02. 2016.

U srijedu 10 veljače 2016. svetom misom u 8.45 i obredom pepeljenja, proslavili smo početak korizmenog vremena – Pepelnicu. Korizmeno razmišljanje započeli smo pitanjem na koje treba svaki od nas odgovoriti. Jesam li mudar ili lakomislen graditelj svoga života?

Cijeli članak »

Čista srijeda – pepelnica u Policijskoj akademiji

Srijeda, 10. 02. 2016.

Pepelnica je kršćanski spomendan kojim započinje korizma. Slavi se 40 dana prije Uskrsa, ne računajući nedjelje i predstavlja dan pokore, razmišljanja, nemrsa i posta. Liturgija nam korizmu predstavlja kao vrijeme milosti i spasenja. “Evo sad je vrijeme milosno, evo sad je vrijeme spasa!”

Cijeli članak »

Pepelnica u požeškoj vojarni 123. brigade HV-a

Srijeda, 10. 02. 2016.

tekst i foto: A. Mandić

tekst i foto: A. Mandić

U požeškoj vojarni 123. brigade HV odnosno u kapelici sv. Ivana Krstitelja slavljeno je euharistijsko slavlje Čiste srijede ili Pepelnice s obredom pepeljenja. Vojni kapelan najprije blagoslivlja pepeo, a zatim ga stavlja vjernicima na čelo i pri tom govori: "Obratite se i vjerujte evanđelju!" ili: "Spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti!"

Cijeli članak »

Pepelnica u petrinjskoj vojarni

Srijeda, 10. 02. 2016.

U petrinjskoj vojarni "Pukovnik Predrag Matanović" veliki broj pripadnika OS RH ispunio je kapelicu sv. Ilije Proroka, želeći prisustvovati na svetoj misi i obredu pepeljenja. Sveto misno slavlje predvodio je vojni kapelan don Antonio Mikulić.

Cijeli članak »

Pepelnica na Kamenskom i u Karlovcu

Srijeda, 10. 02. 2016.

Liturgijskim slavljima Čiste srijede, u vojnoj kapelaniji „Bl. Alojzije Stepinac i Sv. Anđeli čuvari“, započelo je Korizmeno vrijeme. Mise sa obredom pepeljenja slavljene su i u vojarni na Kamenskom i u vojarni u Karlovcu.

Cijeli članak »

Pepelnica na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ u Slunju

Srijeda, 10. 02. 2016.

Danas, 10. veljače 2016. godine, na vojnom poligonu Oružanih snaga Republike Hrvatske, „Eugen Kvaternik“ – Slunj, svetom misom uz obred pepeljenja obilježen je početak Korizmenog vremena, intenzivnije priprave za najveći kršćanski blagdan – Uskrs.

Cijeli članak »

Pepelnica u PU karlovačkoj

Srijeda, 10. 02. 2016.

Povodom Pepelnice danas je u prostoru Policijske uprave karlovačke za djelatnike policije održana sveta misi koju je predvodio policijski kapelan vlč. Andrija Markač.

Cijeli članak »

U Virovitici obilježen Dan policijske kapelanije

Srijeda, 10. 02. 2016.

Danas je misnim slavljem na Gospu Lurdsku u crkvi sv. Roka u Virovitici proslavlje Dan Policijske kapelanije "Blaženi Alojzije Stepinac"

Cijeli članak »

Pepelnica u kapeli Vojnog ordinarijata

Srijeda, 10. 02. 2016.

Na Čistu srijedu, Pepelnicu, 10. veljače, apostolski administrator Vojnog ordinarijata biskup Juraj Jezerinac predvodio je u kapeli na zagrebačkom Ksaveru misu s obredom pepeljanja.

Cijeli članak »

Pepelnica u PU dubrovačko-neretvanskoj

Srijeda, 10. 02. 2016.

Početak korizmenog vremena Policijska uprava dubrovačko-neretvanska započela je svetom misom i obredom pepeljanja. U propovjedi policijski kapelan don Ivo Borić naglasio je da živimo u zajedništvu jedni s drugima jer smo time bliži Bogu. Također je naglasio da iskoristimo ovu izvanrednu godinu Božjeg milosrđa za osobni duhovni razvoj.

Čista srijeda - Pepelnica u HRZ i PZO

Srijeda, 10. 02. 2016.

tekst i foto: L. Tomkić

tekst i foto: L. Tomkić

Vojni kapelan Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane o. Viktor Grbeša je na čistu srijedu, 10. veljače 2016. godine, za sve pripadnike koje se nalaze u vojarni "Pukovnik Marko Živković“, predslavio svetu misu pod kojom je bio obred pepeljenja, znak pokore i početak korizmenog vremena.

Pepelnica u PU splitsko-dalmatinskoj

Srijeda, 10. 02. 2016.

U crkvi sv. Frane u Splitu na Obali, 10. veljače 2016. godine, na Čistu Srijedu, djelatnici Policijske uprave splitsko-dalmatinske prisustvovali su svetoj misi, te su na taj način zajednički obilježili početak Korizme. Misu je predvodio fra Nikola Mate Roščić koji je u propovjedi naglasio kako je Korizma vrijeme milosrđa, posta i molitve.

Cijeli članak »

Pepelnica u bjelovarskoj vojarni Bilogora

Srijeda, 10. 02. 2016.

Povodom blagdana Pepelnice u kapeli Svetog Križa u vojarni Bilogora u Bjelovaru održana je sveta misa, blagoslov pepela te pepeljenje pripadnika TRP i trb/gombr čime smo ušli u korizmeno vrijeme.

Stepinčevo i blagoslov kapelice u HKoV-u

Utorak, 09. 02. 2016.

U zapovjedništvu Hrvatske kopnene vojske u Karlovcu blagoslovljena je kapelica Bl. Alojzija Stepinca. Misno slavlje predvodio je mons. Juraj Jezerinac u zajedništvu sa dvadesetak svećenika karlovačkog dekanata i vojnim i policijskim kapelanima. Istovremeno je proslavljen i Dan kapelanije HKoV-a. U slavlju su sudjelovali kao domaćin general bojnik Mladen Fuzul sa načelnicima i djelatnicima zapovjedništva. 

Cijeli članak »

Euharistijsko slavlje trećeg dana trodnevnice uoči Stepinčeva

Utorak, 09. 02. 2016.

Euharistijsko slavlje trećeg dana trodnevnice uoči Stepinčeva u zagrebačkoj katedrali, u utorak 9. veljače, predvodio je apostolski administrator Vojnoga ordinarijata Juraj Jezerinac.

Cijeli članak »

Vjenčanje u svetištu Sveta Mati Slobode

Subota, 06. 02. 2016.

Pod misom u prisutnosti roditelja, rodbine i prijatelja na Jarunu u crkvi Sveta Mati Slobode sklopili su svoj savez zajedništva života Ana-Marija Brajdić i Dražen Kovačić, pripadnici Specijalnih snaga. Pripremili su se Tečajem priprave za brak u Zagrebu a misu i obred vjenčanja slavio je p. Mirko Vukoja, vojni kapelan Zapovjedništva specijalnih snaga u Delnicama.

Cijeli članak »

U Ljubljani održana 27. međunarodna konferencija zapovjednika kapelana

Petak, 05. 02. 2016.

Slovenska vojska je u Ljubljani od 1. do 5. veljače 2016. god. organizirala Međunarodnu konferenciju zapovjednika vojnih kapelana (International Chief of Chaplains Conference - IMCCC). Suorganizator konferencije pod naslovom „Vojno posredovanje u (humanitarnim) kriznim trenucima: odgovornost kapelana“, bio je američki stožer NATO-a u Europi.

Cijeli članak »

Blagdan Svijećnice u Velikoj Buni

Srijeda, 03. 02. 2016.

Jutarnjom misom u srijedu, 3. veljače 2016., u Središnjici za obavještajno djelovanje u Velikoj Buni proslavljen je blagdan Svijećnice i upriličili blagoslov grla povodom blagdana svetog Blaža.

Cijeli članak »

Blagoslov grla u vojarni Zemunik

Srijeda, 03. 02. 2016.

tekst i foto: M. Karačić

tekst i foto: M. Karačić

Na blagdan svetog Blaža, biskupa i mučenika, zaštitnika od bolesti grla, u vojarni Zemunik u kapelici Svetog Gabrijela Arkanđela danas 3. veljače 2016. za pripadnike Oružanih snaga RH služena je misa i obred blagoslova grla.

Cijeli članak »

Blagdan sv. Blaža i blagoslov grla u 1. MTB „Vukovi“

Srijeda, 03. 02. 2016.

Blagoslov grla o blagdanu sv. Blaža temelji se na predaji po kojoj je sv. Blaž svojim blagoslovom spasio dječaka komu je u grlu zapela riblja kost. Kroz povijest Crkva je prenosila živo svjedočanstvo mučenika sv. Blaža. Tradicija blagoslova grla na blagdan sv. Blaža zadržala se do današnjih dana.

Cijeli članak »

Blagoslov grla u požeškoj vojarni

Srijeda, 03. 02. 2016.

U vojnoj kapelaniji „Sv. Ivana Krstitelja“ u vojarni 123. brigade HV u Požegi proveden je blagoslov grla djelatnika. Vojni kapelan vlč Željko Volarić s dvjema svijećama pristupi vjerniku i moli: “Po zagovoru sv. Blaža, biskupa i mučenika, oslobodio te Bog od bolesti grla i svakog drugog zla!” Taj je blagoslov takozvana blagoslovina u Katoličkoj Crkvi. Temelji se na prastaroj predaji po kojoj je sv. Blaž svojim blagoslovom spasio dječaka kome je u grlu zapela riblja kost.

Cijeli članak »

Svijećnica u vojarni Zemunik

Utorak, 02. 02. 2016.

tekst i foto: M. Karačić

tekst i foto: M. Karačić

U vojarni Zemunik, 2. veljače 2016., u organizaciji Vojne kapelanije Svetog Arkanđela Gabrijela simboličnim obredom blagoslova svijeća proslavljen je blagdan Prikazanja Gospodnjeg-Svijećnica.

Cijeli članak »

Proslava blagdana Prikazanja Gospodinova - Svijećnice u HRZ i PZO-u

Utorak, 02. 02. 2016.

tekst i foto: L. Tomkić

tekst i foto: L. Tomkić

Blagdan Prikazanja Gospodinova svečano je proslavljen u kapeli vojne kapelanije “Sv. Petra i Pavla“ HRZ i PZO u vojarni „Pukovnik Marko Živković“ u Velikoj Gorici. Na početku misnog slavlja okupljeni vjernici su upalili svoje svijeće te je uslijedio obred blagoslova svijeća. Uoči svetkovine zaštitnika Dubrovnika sv. Vlaha, na kraju svete mise vojni kapelan je blagoslovio grla svih prisutnih.

Tumačenje grba i gesla imenovanog vojnog ordinarija Jure Bogdana

Ponedjeljak, 01. 02. 2016.

Biskupski grb vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana sastavljen je od četiri temeljna elementa. Središnje mjesto zauzima štit. Ispod štita ispisano je biskupovo geslo na latinskom jeziku, a sam grb u sebi sadrži i osnovna heraldička obilježja biskupske službe: zeleni šešir s dvanaest resa i križ.

Oblik štita slijedi formu štita grba Republike Hrvatske, a sam štit razdijeljen je križem na četiri dijela. Svojom mukom i smrću na križu, Isus je otkupio palog čovjeka. On je jedini spasitelj i otkupitelj čovjeka. Križ na štitu, trajni znak spasenja čovjeka, predstavlja također snagu, zaštitu i nadu koju nam Krist dariva: “Gospodin mi je svjetlost i spasenje: koga da se bojim? Gospodin je štit života moga: pred kime da strepim?” (Ps 27, 1). Križ unutar štita podsjeća i na to da je biskup kao nasljednik apostola, pozvan “propovijedati Krista raspetoga” (usp. 1 Kor 1, 23). I sam msgr. Bogdan imenovan je biskupom na blagdan sv. Andrije apostola, koji je svoju ljubav prema Kristu potvrdio mučeničkom smrću na križu. Svaki je kršćanin pozvan uzeti svoj križ i nasljedovati Krista (usp. Mt 16, 24).

Cijeli članak »

“U Bogu smo pozvani na pobjedu”

Ponedjeljak, 01. 02. 2016.

Korizmena poruka msgr. Jurja Jezerinca

U Bogu smo pozvani na pobjedu

Dragi svećenici, pomoćnici i djelatnici, koji ste u poslanju i službi Vojne biskupije, poštovani djelatnici Ministarstva obrane, vojnici, dočasnici i časnici Oružanih snaga, poštovani djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova i policije Republike Hrvatske, dragi vjernici koji ste mi povjereni u duhovnoj i pastoralnoj skrbi, na početku smo korizme, razdoblja bliže priprave za blagdan Uskrsa. Njen pomalo neobičan naziv dolazi od latinske riječi quadragesima – četrdesetnica. U Bibliji se taj pojam, kao znakovit i bremenit broj, rabi, uz ostalo, i za oznaku posta (40 dana). Uz korizmu je, dakle, vezan post, pa je nazivamo i razdobljem (vremenom) pokore. Želi se izraziti da u čovjeku, u nama ljudima, ima nešto buntovno, nesređeno, što djeluje razorno pa to treba pokoriti postom i molitvom. A, ne učini li to, čovjek se izlaže pogibli da ugrozi samoga sebe, zajedništvo s ljudima i odnos s Bogom.

Cijeli članak »

Činimo sve da dosegnemo zavidne standarde dušobrižništva

Ponedjeljak, 01. 02. 2016.

Prvi vojni biskup u Republici Hrvatskoj mons. Juraj Jezerinac uskoro napušta svoju dužnost na kojoj je prvo kao ravnatelj dušobrižništva za hrvatske branitelje, a poslije kao vojni biskup proveo gotovo 25 godina. Neumorno radeći na ustrojavanju Vojnog ordinarijata, a posebno kao dušobrižnik, biskup Jezerinac neizostavan je dio mozaika kad govorimo o Domovinskom ratu i hrvatskim braniteljima. Biskupiju ostavlja mons. Juri Bogdanu koji će krajem veljače biti zaređen za biskupa. U nastavku prenosimo intervju koji je mons. Jezerinac dao za "Hrvatski vojnik".

Cijeli članak »

Blagoslov djelatnika PU sisačko-moslavačke

Ponedjeljak, 01. 02. 2016.

Vojni kapelan don Antonio Mikulić pohodio je i blagoslovio djelatnike PU sisačko-moslavačke. Prvi dan, 1. veljače, blagoslovljena je Služba upravnih i inspekcijskih poslova sa djelatnicima ureda načelnika, Policijsku postaju grada Siska sa djelatnicima kriminalističke policije, Policijsku upravu sisačko-moslavačku na kojoj je prisustvovao i načelnik policijske uprave gosp. Marko Rašić. Blagoslov je nastavljen u prostorijama Interventne jedinice policije i prometne policije Sisak.

Cijeli članak »

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Poče ih slati - Mihael (12. 07. 2024.)

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju - Mihael (05. 07. 2024.)

Djevojko! Zapovijedam ti, ustani! - Mihael (01. 07. 2024.)

Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju? - Mihael (26. 06. 2024.)

X. i XI. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 06. 2024.)

Duh istine upućivat će vas u svu istinu – Mihael (17. 05. 2024.)

Neka i oni budu jedno kao i mi! - Mihael (09. 05. 2024.)

Peta i šesta vazmena nedjelja - Mihael (26. 04. 2024.)

Pastir dobri život svoj polaže za ovce - Mihael (19. 04. 2024.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (11. 04. 2024.)

Deklaracija “Dignitas infinita” o ljudskom dostojanstvu (08. 04. 2024.)

Deklaracija Dikasterija za nauk vjere "Dignitas infinita o ljudskom dostojanstvu" objavljena na svetkovinu Blagovijesti - Navještenja Gospodinova 8. travnja 2024. u Vatikanu.

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (05. 04. 2024.)

Nedjelja Muke Gospodnje - Cvjetnica - Mihael (22. 03. 2024.)

Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, umre, donosi obilat rod - Mihael (14. 03. 2024.)

Bog je poslao Sina na svijet da se svijet spasi po njemu - Mihael (07. 03. 2024.)

Ovo je Sin moj ljubljeni - Mihael (26. 02. 2024.)

Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu. - Mihael (16. 02. 2024.)

Četvrta nedjelja došašća, Božić - Mihael (22. 12. 2023.)

Među vama stoji koga vi ne poznate - Mihael (15. 12. 2023.)

Poravnite staze Gospodnje - Mihael (08. 12. 2023.)

Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti - Mihael (30. 11. 2023.)

Sjest će na prijestolje slave svoje i razlučiti jedne od drugih - Mihael (24. 11. 2023.)

U malome si bio vjeran, uđi u radost gospodara svoga! - Mihael (17. 11. 2023.)

Podajte caru carevo, a Bogu Božje - Mihael (20. 10. 2023.)

Koga god nađete, pozovite na svadbu - Mihael (13. 10. 2023.)

Vinograd će iznajmiti drugim vinogradarima - Mihael (06. 10. 2023.)

Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar? - Mihael (23. 09. 2023.)

Opraštaj, kažem ti, ne do sedam puta,  nego do sedamdeset puta sedam! - Mihael (14. 09. 2023.)

Ako te posluša, stekao si brata - Mihael (08. 09. 2023.)

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe - Mihael (01. 09. 2023.)

Ti si Petar-Stijena. Tebi ću dati ključeve Kraljevstva nebeskoga - Mihael (29. 08. 2023.)

O ženo, velika je tvoja vjera! - Mihael (20. 08. 2023.)

19. nedjelja kroz godinu - Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2023.)

XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 07. 2023.)

Tko ne uzme križa, nije mene dostojan - Mihael (30. 06. 2023.)

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo! - Mihael (23. 06. 2023.)

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (16. 06. 2023.)

Duhovi - Presveto Trojstvo - Mihael (28. 05. 2023.)

Prepoznaše ga u lomljenju kruha - Mihael (21. 04. 2023.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (14. 04. 2023.)

Vazmeno trodnevlje - Mihael (06. 04. 2023.)

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (31. 03. 2023.)

Ja sam uskrsnuće i život - Mihael (24. 03. 2023.)

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (17. 03. 2023.)

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (10. 03. 2023.)

Lice mu zasja kao sunce - Mihael (03. 03. 2023.)

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (24. 02. 2023.)

Ljubite neprijatelje! - Mihael (17. 02. 2023.)

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (10. 02. 2023.)

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (02. 02. 2023.)

Blago siromasima duhom! - Mihael (26. 01. 2023.)

Isus će se roditi od Marije, zaručene za Josipa, sina Davidova - Mihael (16. 12. 2022.)

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (25. 11. 2022.)

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje! - Mihael (17. 11. 2022.)

XXXII. i XXXIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (04. 11. 2022.)

Svi sveti, Dušni dan - Mihael (21. 10. 2022.)

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu - Mihael (14. 10. 2022.)

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (06. 10. 2022.)

Sveti arkanđeli Mihael, Gabriel i Rafael - Mihael (29. 09. 2022.)

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (15. 09. 2022.)

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika - Mihael (09. 09. 2022.)

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (02. 09. 2022.)

Koji se uzvisuje, bit će ponižen, a koji se ponizuje, bit će uzvišen - Mihael (26. 08. 2022.)

Doći će s istoka i zapada i sjesti za stol u kraljevstvu Božjem - Mihael (19. 08. 2022.)

20. nedjelja kroz godinu i Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2022.)

Srpanj, XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (01. 07. 2022.)

Za tobom ću kamo god ti pošao - Mihael (24. 06. 2022.)

Ti si Krist - Pomazanik Božji! - Mihael (17. 06. 2022.)

Presveto Trojstvo i Tijelovo - Mihael (10. 06. 2022.)

Sedma vazmena nedjelja i Duhovi-Pedesetnica - Mihael (27. 05. 2022.)

Četvrta i peta vazmena nedjelja – Mihael (05. 05. 2022.)

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu – Mihael (29. 04. 2022.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (22. 04. 2022.)

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (31. 03. 2022.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (25. 03. 2022.)

Blagovijest - Mihael (18. 03. 2022.)

Dok se molio, izgled mu se lica izmijeni - Mihael (11. 03. 2022.)

Osma nedjelja kroz godinu i Pepelnica - Mihael (25. 02. 2022.)

Budite milosrdni kao što je milosrdan Otac vaš - Mihael (18. 02. 2022.)

Blago vama, siromasi! Jao vama, bogataši! - Mihael (11. 02. 2022.)

Oni ostaviše sve i pođoše za njim - Mihael (04. 02. 2022.)

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima - Mihael (27. 01. 2022.)

Danas se ispunilo ovo Pismo - Mihael (21. 01. 2022.)

Rodio vam se spasitelj - Mihael (24. 12. 2021.)

Otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega? - Mihael (17. 12. 2021.)

Što nam je činiti? - Mihael (10. 12. 2021.)

Svako će tijelo vidjeti spasenje Božje - Mihael (03. 12. 2021.)

Podignite glave, približuje se vaše otkupljenje - Mihael (26. 11. 2021.)

Ti kažeš: ja jesam kralj - Mihael (19. 11. 2021.)

Sabrat će svoje izabranike s četiri vjetra - Mihael (12. 11. 2021.)

Što imaš, prodaj i idi za mnom! - Mihael (08. 10. 2021.)

Mihael 500 (29. 09. 2021.)

Tko nije protiv nas, za nas je - Mihael (23. 09. 2021.)

Tko želi biti prvi, neka bude svima poslužitelj - Mihael (17. 09. 2021.)

Ti si Pomazanik-Krist! ... - Mihael (10. 09. 2021.)

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti - Mihael (03. 09. 2021.)

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske - Mihael (27. 08. 2021.)

Kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! - Mihael (21. 08. 2021.)

Velika mi djela učini Svesilni: uzvisi neznatne - Mihael (14. 08. 2021.)

Tražite ljepotu ovog ljeta - Mihael (09. 07. 2021.)

Arhiva vijesti

Linkovi