Vijesti // Arhiva

Godina: 2017, mjesec: travanj

Središnje misno slavlje 10. susreta hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru

Nedjelja, 30. 04. 2017.

Izvor: Đakovačko-osječka nadbiskupija

Izvor: Đakovačko-osječka nadbiskupija

Središnje svečano misno slavlje jubilarnog 10. susreta hrvatske katoličke mladeži, koji se 29. i 30. travnja održavao u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji i gradu Vukovaru, okupilo je na jednom mjestu, u prostoru pored dvorca Eltz u Vukovaru, oko 30.000 mladih.

Pretprogram je započeo po dolasku predstavnika mladih, njih oko 10.000 koji su sudjelovali na molitvi na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskoga rata, a vodili su ga Marijana Ban i Zoran Goman iz Vinkovaca.

Prije misnog slavlja pozdravne govore uputili su msgr. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački i predsjednik Odbora HBK-a za mlade, Božo Galić, župan vukovarsko-srijemski te uime grada domaćina, Ivan Penava, vukovarski gradonačelnik.

Cijeli članak »

Spomendan smrti hrvatskih velikana Zrinskog i Frankopana

Nedjelja, 30. 04. 2017.

Euharistijsko slavlje o spomendanu na Petra Zrinskog i Frana Krstu Frankopana u zagrebačkoj prvostolnici u nedjelju 30. travnja predvodio je umirovljeni vojni biskup msgr. Juraj Jezerinac, a u koncelebraciji bili su kanonici Matija Berljak i Alojzije Hoblaj te vlč. Franjo Horvat. Nakon ulaska procesije u katedralu, izaslanstva su kod spomen-obilježja Zrinskog i Frankopana položila vijence. Misi je među ostalima nazočilo izaslanstvo Međimurske županije, predstavnici mjesta vezanih uz hrvatske velikane te predstavnici Hrvatske vojske, braniteljskih udruga i Zrinske garde Čakovec.

Cijeli članak »

Proslava obljetnice „Kuna“ u Đakovu

Petak, 28. 04. 2017.

U petak, 28. travnja, u vojarni 3. gardijske brigade "Kune" u Đakovu održano je svečano postrojavanje povodom 10. obljetnice osnutka Tenkovske bojne "Kune" i 26. obljetnice 3. gardijske brigade. Nakon postrojavanja slavljena je sveta misa u kapelici sv. Sebastijana koju je predvodio vojni kapelan fra Mato Vincetić, a koncelebrirali su vojni kapelan p. Drago Majić i policijski kapelan vlč. Davorin Anđić

Cijeli članak »

Obilježena 26. obljetnica 4. gardijske brigade

Petak, 28. 04. 2017.

Izvor: MORH

Izvor: MORH

U Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu u petak, 28. travnja, održana je svečana akademija povodom proslave 26. obljetnice ustrojavanja 4. gardijske brigade (4. GBR), jedne od najistaknutijih ratnih postrojbi Hrvatske vojske. Uz pripadnike Udruge veterana 4. GBR koja je organizator proslave pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike, članove obitelji pripadnika brigade te pripadnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata, proslavi su nazočili i predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Vlade RH potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov, predstavnici MORH-a, OS RH i drugih državnih institucija, lokalne uprave i samouprave i drugi.

U sklopu proslave i u spomen na poginule pripadnike brigade kod spomen-ploče u Vili Dalmacija i spomen-kapelice Sveti Križ u Dračevcu izaslanstva položila vijence i upalila svijeće. Potom je u spomen-kapelici služena sveta misa za poginule, nestale i umrle pripadnike 4. GBR, koju je predvodio don Marko Medo, biskupski vikar za pastoral MORH-a i Oružanih snaga RH.

Polaznici Ratne škole “Ban Josip Jelačić” u audijenciji kod pape Franje

Srijeda, 26. 04. 2017.

Polaznici XIX. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić” iz Zagreba sa zapovjednikom Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” general pukovnikom Slavkom Barićem, od 24. do 29. travnja 2017. borave u Rimu na studijskome putovanju. Ova škola je najviša vojna škola u Republici Hrvatskoj u kojoj se školuju i osposobljavaju visoki časnici i državni dužnosnici iz RH i inozemstva za sudjelovanje u procesu donošenja strategijskih odluka u području obrambenih i sigurnosnih poslova na nacionalnoj i međunarodnoj razini. S njima su u pohodu Rimu generalni vikar Vojnog ordinarijata o. Jakov Mamić, OCD, i kapelan na Hrvatskome vojnome učilištu o. Zoran Vujčić, DI. U programu studijskoga putovanja bio je i susret sa svetim ocem Franjom na generalnoj audijenciji u srijedu 26. travnja. Vojni ordinarij u RH msgr. Jure Bogdan je sudjelovao na audijenciji te je papi predstavio hodočasnike iz Hrvatske.

Cijeli članak »

Završni sastanak Odbora za pripremu vojnog i policijskog hodočašća u Lourdes

Utorak, 25. 04. 2017.

U utorak 25. travnja u Vojnom ordinarijatu održan je treći i završni sastanak Koordinacijskog odbora za organizaciju i pripremu jubilarnog 25. hodočašća Hrvatske vojske i policije u Lourdes, koje se održava od 16. do 23. svibnja 2017. godine. Ono je i sastavni dio hodočašća vojnika iz Europe i svijeta koje se već 59 godina održava u marijanskom svetištu u Lourdesu u Francuskoj, a započelo je susretom francuskih i njemačkih vojnika nakon Drugoga svjetskog rata i njihovom zajedničkom molitvom za mir u svijetu.

Na početku sastanka vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan pozdravio je okupljene i zahvalio im na sudjelovanju u pripremama u realizaciji hodočašća.

Cijeli članak »

Proslavljen Dan Policijske kapelanije „Sv. Marko evanđelist“

Utorak, 25. 04. 2017.

U utorak, 25. travnja, u Policijskoj upravi brodsko-posavskoj svetim misnim slavljem proslavljen je blagdan svetog Marka evanđeliste, zaštitnika PU. Slavlje je, u prostorijama Policijske postaje Slavonski Brod, predvodio izaslanik vojnog ordinarija u RH msgr. Jure Bogdana policijski kapelan Policijske uprave osječko-baranjske vlč. Željko Rakošec u zajedništvu s vojnim kapelanom iz Đakova p. Dragom Majićem koji je propovijedao, domaćinom policijskim kapelanom vlč. Davorinom Anđićem i policijskim kapelanom Tomislavom Vlahovićem iz Policijske uprave zadarske.

Na svetoj misi nazočili su brojni djelatnici policijske uprave zajedno s načelnikom Antom Zovkom.

Cijeli članak »

U PU varaždinskoj proslavljen Dan Policijske kapelanije „Sv. Juraj“

Ponedjeljak, 24. 04. 2017.

Foto: Varaždinska biskupija

Foto: Varaždinska biskupija

U povodu 25. godišnjice 7. gardijske brigade „Puma“ i uz Dan Policijske kapelanije “Sveti Juraj ” Policijske uprave varaždinske u ponedjeljak, 24. travnja, varaždinski biskup msgr. Josip Mrzljak predvodio je misu u kapelici svetog Jurja mučenika u vojarni „Ivan V. Drašković“ u Varaždinu. Na početku misnog slavlja, pripadnici braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata te obitelji i prijatelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja zapalili su svijeće za sve one koji su položili svoj život u obranu hrvatske države.

S biskupom su suslavili kapelan domaćin vlč. Ivica Horvat i župnik župe svetih Fabijana i Sebastijana vlč. Mijo Horvat te kancelar Bjelovarsko-križevačke biskupije, ujedno policijski kapelan PU bjelovarsko-bilogorske preč. Damir Vrabec, župnik u župi svetih Petra i Pavla apostola u Peterancu te policijski kapelan PU koprivničko-križevačke vlč. Ozren Bizek i tajnik varaždinskog biskupa vlč. Nikola Tomašević.

Cijeli članak »

Proslava sv. Jure, zaštitnika Poljica

Nedjelja, 23. 04. 2017.

U nedjelju 23. travnja u 10.30 sati procesijom i euharistijskim slavljem koje je predvodio Poljičanin vojni biskup msgr. Jure Bogdan poljička župa u Gatima svečano je proslavila svoga nebeskog zaštitnika sv. Juru ispred crkvice sv. Jure na Gracu. Gata su u povijesti Poljičke Republike bila jedno od središnjih sela, jer je na području župe povijesni Gradac s crkvom sv. Jure, gdje su stari Poljičani birali svoga kneza i donosili odluke važne za Poljica. Pred okupljenim više stotina vjernika sa svih strana nekad slavne Poljičke knežije nazočne svećenike, vjernike, predstavnike Društva Poljičana s Prika iz Omiša, čelnike gradova i općina, pozdravio je domaćin i organizator slavlja, poljički dekan i župnik Gata don Vlade Đuderija. Biskupu Bogdanu na početku mise darovan je kip svetog Jure kao trajan spomen na ovaj događaj.

Cijeli članak »

Proljetni susret svećenika Vojnoga ordinarijata u RH

Petak, 21. 04. 2017.

Ovogodišnji proljetni susret svećenika Vojnoga ordinarijata odvijao se od 18. do 21. travnja u policijskome odmaralištu u Valbandonu, pokraj Pule. U zajedništvu sa svojim biskupom, vojnim ordinarijem msgr. Jurom Bogdanom, svećenici su u pouskrsnome vremenu svaki dan u crkvi slavili euharistiju i molili dvnevne molitve iz Časoslova. Na temelju pomno biranih tema promišljali su potom o vrlo važnim vidovima svećeničkoga djelovanja koja nudi posebnost Vojne biskupije. To se ponajprije odnosi na duhovne vježbe koje se u različitim godišnjim ciklusima održavaju za djelatne vojne osobe unutar Ministarstva obrane RH i policajce i djelatnike Ministarstva unutarnjih poslova, čiji broj na godišnjoj razini doseže i petsto sudionika. Prikladno je i uistinu potrebno bilo posvetiti vrijeme za promišljanje i traženje što boljih načina kako učvrstiti i unaprijediti ovaj posebni vid pastoralne i dušobrižničke skrbi. U dvama predavanjima o duhovnim vježbama o. Stjepan Harjač pružio je cjelovit prikaz svega onog što je važno voditeljima duhovnih vježbi, kao i onima koji sudjeluju na duhovnim vježbama.

Cijeli članak »

Poljičani proslavili blagdan svetog Jure u Zagrebu

Petak, 21. 04. 2017.

Članovi društva Poljičana u Zagrebu i ove su godine u petak, 21. travnja, u crkvi sv. Katarine proslavili svog nebeskog zaštitnika svetoga Juru svečanim misnim slavljem kojeg je predslavio msgr. Jure Bogdan, vojni ordinarij u RH. U svojoj propovijedi biskup Bogdan je govorio o životu i štovanju svetoga Jure u svjetlu uskrsne osmine u kojoj se nalazimo. Možda nijedan svetac u ranome kršćanstvu nije bio toliko štovan kao sv. Jure. O tome svjedoče mnoge crkve posvećene njemu u čast.

Cijeli članak »

Poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2017.

Nedjelja, 16. 04. 2017.

Draga braćo i sestre!

U ovo proljetno vrijeme, dok promatramo čudesno Božje djelovanje kako obnavlja i budi na život usnulu prirodu, mi vjernici kršćani slavimo najvažniju svetkovinu, svetkovinu života i radosti – Kristovo uskrsnuće. Na tu ćemo svetkovinu, po običaju u našemu narodu, jedni drugima izgovoriti riječi i zaželjeti „sretan Uskrs“ i podijeliti radost novoga života koji nam je Krist donio svojim uskrsnućem. No lijepo je ovom prigodom prisjetiti se kako istočni kršćani tu radost izražavaju i formuliraju. Jedan naime radosno naviješta veliku istinu riječima „Krist je uskrsnuo“, a drugi odgovara i potvrđuje „uistinu je uskrsnuo!“ ispovijedajući tako svoju vjeru u temeljnu istinu na kojoj počiva kršćanstvo. Prisjetimo se samo nekoliko detalja toga povijesnog i natpovijesnog događaja.

Cijeli članak »

Uskrsno slavlje u Vojnom ordinarijatu

Nedjelja, 16. 04. 2017.

Svečano euharistijsko slavlje na svetkovinu Uskrsa u Vojnom ordinarijatu predvodio je 16. travnja vojni biskup msgr. Jure Bogdan u zajedništvu s msgr. Jurjem Jezerincem, vojnim biskupom u miru, pastoralnim vikarom don Markom Medom, policijskim kapelanom don Marinom Dragom Kozićem i bogoslovima Vojnog ordinarijata. I na sami Uskrs vjernici su ispunili bogoslužni prostor i predvorje kapelice.

Biskup Bogdan u svojoj propovijedi je obrazložio kako je bilo slavlje Uskrsa u prvim stoljećima Crkve. Sve je bilo usredotočeno na Vazmeno bdijenje pa je nedjeljna danja misa uvedena kasnije. Svi su sudjelovali u bogoslužju Vazmenog bdijenja i nije bilo potrebno novo liturgijsko slavlje otajstva uskrsnuća. Kad je Vazmeno bdijenje premješteno na Veliku subotu prije podne, i kad je ponestalo odraslih osoba za krštenje, uvedena je danja misa na Uskrs kako bi većina vjernika, bez obzira je li sudjelovala na obredima Velike subote, doživjela Uskrs.

Cijeli članak »

Proslavljen Uskrs u 6. HRVCON-u u Afganistanu

Nedjelja, 16. 04. 2017.

Pripadnici 6. HRVCON-a obilježili su ove godine Uskrs na poseban način. Netom prije Velikog tjedna u pohodu nam je bio vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan s vikarom za pastoral u MORH-u i GS OS RH don Markom Medom. Taj pohod je većina pripadnika kontingenta iskoristila za uskrsnu ispovijed i razgovor s gostima. Osjeća se još uvijek radost zbog tog pohoda koji je dao poticaj većini da Veliki tjedan ozbiljnije proslavi i doživi, ali i svoju osobnu vjeru obnovi. Sakramentu pomirenja su pojedinci pristupali sve do slavlja Vazmenog bdijenja.

Cijeli članak »

Uskrsna misa u Petrinjskoj vojarni

Nedjelja, 16. 04. 2017.

Na Uskrs, 16. travnja, slavljena je sveta misa u kapelici vojarne "Pukovnik Predrag Matanović" u Petrinji. Misno slavlje predvodio je vojni kapelan don Antonio Mikulić. Nazočni su bili pripadnici 1. mb "Tigrovi" i 2. mb "Gromovi" koji borave u vojarni na dužnostima tijekom uskrsnih blagdana. Njima se pridružilo i nekoliko pripadnika s obiteljima koji žive u Petrinji.

Cijeli članak »

Vazmeno bdijenje

Subota, 15. 04. 2017.

Vazmeno bdijenje u subotu 15. travnja u Vojnom ordinarijatu predvodio je vojni biskup msgr. Jure Bogdan u zajedništvu s vojnim biskupom u miru msgr. Jurjem Jezerincem, pastoralnim vikarima don Markom Medom i fra Franom Musićem, don Marinom Dragom Kozićem, policijskim kapelanom, i bogoslovima Vojnog ordinarijata. Kapelica i predvorje su bili ispunjeni do posljednjeg mjesta. Biskup Bogdan je na samom početku blagoslovio oganj čijom vatrom je upaljena uskrsna svijeća.

Cijeli članak »

OBREDI VAZMENOG BDIJENJA – USKRSA U VOJNOME ORDINARIJATU

Subota, 15. 04. 2017.

U kapelici Vojnog ordinarijata na Ksaveru u Zagrebu, na Veliku subotu 15. travnja u 20 sati, vojni ordinarij u RH msgr. Jure Bogdan u zajedništvu s umirovljenim biskupom msgr. Jurjem Jezerincem predvodit će Obrede Velike subote (Vazmenog bdijenja).  Nakon obreda slijedi blagoslov jestvina.

Sat vremena prije obreda, mogućnost sv. ispovijedi.

U Nedjelju uskrsnuća Gospodnjeg, vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan predvodit će u kapelici Vojnog ordinarijata sv. misu u 10 sati. Nakon sv. mise slijedi blagoslov jestvina.

Sat vremena prije obreda, mogućnost sv. ispovijedi.

Obredi Muke Gospodnje

Petak, 14. 04. 2017.

Obrede Velikog petka predvodio je 14. travnja u Vojnom ordinarijatu vojni biskup msgr. Jure Bogdan. Uz njega su sudjelovali msgr. Juraj Jezerinac, vojni biskup u miru, pastoralni vikar don Marko Medo i policijski kapelan don Marin Drago Kozić i bogoslovi Vojnog ordinarijata. Uz sudjelovanje vjerničkog puka u ispunjenoj kapelici i predvorju, obredi su započeli u tišini pred oltarom i nastavljeni su Službom riječi u čijem središtu je bilo čitanje Muke Gospodinove. Svoju homiliju biskup Bogdan započeo je riječima “Gledat će onoga koga su proboli”. Bezgranična Očeva ljubav “koji ni svog Sina ne poštedje” zablistala je u križu simbolu patnje, trpljenja i znaku neizmjerne Božje ljubavi. Sina svoga za nas je predao koji na sebe uzima grijehe svijeta. Križ je središnji simbol kršćanstva i života svakog čovjeka. “Gledat ćete onoga koga su proboli”. Kao što je Mojsije podigao zmiju u pustinju tako je Sin Čovječji podignut da svi koji u njega vjeruju imaju život vječni. To je vjerodostojna ljubav. To je Božja ljubav prema čovjeku.

Poslije sveopće molitve vjernika uslijedio je središnji obred, otkrivanje i klanjanje križu, te sveta pričest. Obredi Velikog petka završili su u molitvi i tišini prisutnih vjernika.

VELIKI PETAK U VOJNOME ORDINARIJATU

Petak, 14. 04. 2017.

U kapelici Vojnog ordinarijata na Ksaveru u Zagrebu, na Veliki petak 14. travnja u 19 sati, vojni ordinarij u RH msgr. Jure Bogdan u zajedništvu s umirovljenim biskupom msgr. Jurjem Jezerincem predvodit će Obrede Velikog petka.

Sat vremena prije obreda mogućnost sv. ispovijedi.

Na Veliki petak je post i nemrs.

O postu i nemrsu u Katoličkoj Crkvi određeno je:

«Uzdržavanje od mesne ili druge hrane, prema propisima biskupske konferencije, neka se obdržava svakoga petka u godini, osim ako se podudaraju s nekim danom ubrojenim među svetkovine; nemrs pak i post na Pepelnicu i na Petak Muke i smrti Gospodina našega Isusa Krista» (CIC, Kanon 1251).

«Zakon nemrsa obvezuje one koji su navršili četrnaestu godinu života; zakon pak posta obvezuje sve punoljetne sve do započete šezdesete godine života» (CIC, Kanon 1252).

Toplo preporučujemo da se nemrs drži i u subotu cijeli dan sve do završetka Vazmenoga bdijenja.

Misa Večere Gospodnje

Četvrtak, 13. 04. 2017.

Obrede Velikog četvrtka predvodio je 13. travnja u Vojnom ordinarijatu vojni biskup msgr. Jure Bogdan u zajedništvu s vojnim biskupom u miru msgr. Jurjem Jezerincem, pastoralnim vikarom don Markom Medom, policijskim kapelanom don Marinom Dragom Kozićem i bogoslovima Vojnog ordinarijata. Na večernjim obredima sudjelovalo je dosta svijeta u kapelici i predvorju. Biskup Bogdan je u propovijedi istaknuo kako je Veliki četvrtak dan ustanovljenja euharistije i rođendan svećeništva novozavjetnih zaređenih službenika oltara, kad se svi skupa dublje povezujemo s Kristom koji je izvor svećeništva.

Cijeli članak »

Misa posvete ulja u Vojnom ordinarijatu

Četvrtak, 13. 04. 2017.

Misu posvete ulja u kapeli Vojnog ordinarijata na Veliki četvrtak, 13. travnja, predvodio je vojni biskup u RH msgr. Jure Bogdan u zajedništvu s apostolskim nuncijem u RH Alessandrom D'Erricom, umirovljenim vojnim biskupom msgr. Jurjem Jezerincem, generalnim vikarom Vojne biskupije o. Jakovom Mamićem, biskupskim vikarima za pastoral u MORH-u don Markom Medom i MUP-u fra Franom Musićem te vojnim i policijskim kapelanima.

Cijeli članak »

VELIKI ČETVRTAK U VOJNOME ORDINARIJATU

Četvrtak, 13. 04. 2017.

U kapelici Vojnog ordinarijata na Ksaveru u Zagrebu, na Veliki četvrtak 13. travnja u 11 sati, vojni ordinarij u RH msgr. Jure Bogdan slavit će sv. misu posvete ulja. U zajedništvu s msgr. Jurjem Jezerincem umirovljenim ordinarijem i svećenicima Vojnog ordinarijata obnovit će svećenička obećanja.

Istoga dana navečer, u kapelici VO u 19 sati msgr. Bogdan će slaviti sv. misu Večere Gospodnje.

Sat vremena prije večernjih obreda mogućnost sv. ispovijedi.

Misa Večere Gospodnje u vojarni “Pukovnik Marko Živković“

Četvrtak, 13. 04. 2017.

U Vojnoj kapelaniji „Sveti Petar i Pavao“ ZHRZ i PZO na Veliki četvrtak, 13. travnja, slavljena je misa Večere Gospodnje. Nakon homilije o ustanovljenju svete Euharistije, svećeničkog reda i Gospodnje zapovijedi o bratskoj ljubavi, o. Viktor Grbeša pristupio je obrednom pranju nogu dvanaestorici predstavnika, koji simbolički predstavljaju dvanaestoricu apostola.

Misa priprave za Uskrs djelatnika PU zagrebačke

Srijeda, 12. 04. 2017.

Sakramentom pomirenja, neposredno pred blagdan Uskrsa u srijedu, 12. travnja, djelatnici Policijske uprave zagrebačke započeli su svoju uskrsnu duhovnu pripravu. Nakon pomirenja slavili su svečanu svetu misu u kapeli Policijske kapelanije „Majka Božja Kamenitih vrata“, koju je predvodio policijski kapelan don Marin Drago Kozić.

Na svetoj misi nazočili su i načelnik PU gosp. Željko Prša, zamjenik načelnika PU zagrebačke gosp. Dubravko Teur, načelnici sektora i voditelji službi, kao i predstavnici braniteljskih udruga: Udruge obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja – “Hrvatski Feniks”, Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata grada Zagreba i Udruge udovica poginulih branitelja Domovinskog rata grada Zagreba.

Cijeli članak »

Priprava za Uskrs u PU karlovačkoj

Ponedjeljak, 10. 04. 2017.

U ponedjeljak, 10. travnja, na početku Velikog tjedna, uoči najvećeg kršćanskog blagdana, u prostorijama Policijske uprave karlovačke slavljena je sveta misa. Prije početka misnog slavlja koje je predvodio policijski kapelan vlč. Andrija Markač, svim djelatnicima pružena je mogućnost za sakrament svete ispovijedi kako bi dostojno i čista srca dočekali Uskrs.

Uz načelnika Policijske uprave karlovačke gosp. Tomislava Kotića misnom slavlju nazočili su i brojni djelatnici, kako iz policijske uprave tako i iz policijskih postaja.

Cijeli članak »

Priprava za Uskrs u vojarni u Petrinji

Ponedjeljak, 10. 04. 2017.

U ponedjeljak, 10. travnja, u vojarni "Pukovnik Predrag Matanović" u Petrinji, održana je uskrsna ispovijed za pripadnike Vojne kapelanije "Sveti Ilija Prorok". Na raspolaganju za ispovijed bili su franjevci konventualci iz župe sv. Josipa Radnika – Galdovo, kao i svećenici Petrinjskog i Sisačkog dekanata. Odaziv je i ove godine bio veliki na oduševljenje prisutnih ispovjednika. Svetu misu predvodio je petrinjski vojni kapelan don Antonio Mikulić.

Cijeli članak »

Uskrsna duhovna priprava za djelatnike Inspektorata unutarnjih poslova

Ponedjeljak, 10. 04. 2017.

U ponedjeljak, 10. travnja, djelatnici Inspektorata unutarnjih poslova PU zagrebačke imali su duhovnu pripravu za blagdan Kristova uskrsnuća. Misu priprave za Uskrs služio je policijski kapelan don Marin Drago Kozić.

Kapelan je u propovijedi naglasio da je započelo vrijeme Velikog tjedna, razdoblje od Cvjetnice do Uskrsa. Veliki tjedan već u svom nazivu otkriva da su posrijedi veliki događaji otajstva vjere. Veliki tjedan vrhunac je liturgijske godine, ti dani nas podsjećaju na muku, smrt i uskrsnuće Gospodina našega Isusa Krista. Stoga, nemojmo dozvoliti da u danima koji su pred nama ostanemo bez Boga. Neka nam Veliki tjedan ne bude užurbanost, već neka nas uz svakodnevne obveze potakne na kršćansku ozbiljnost, na pomirenje s Bogom i s bližnjima, kako bismo imali radost Uskrsa, istaknuo je don Marin čestitajući nadolazeći blagdan Uskrsa.

Cvjetnica u Policijskoj akademiji

Nedjelja, 09. 04. 2017.

Biskupski vikar za MUP RH fra Frano Musić predvodio je na Cvjetnicu - Nedjelju Muke Gospodnje svečano euharistijsko slavlje u Policijskoj akademiji, koje je započelo blagoslovom maslinovih grana nakon čega su vjernici u procesiji ušli u crkvu te slavili euharistijsko slavlje. U propovijedi fra Frano je pozvao vjernike na razmišljanje o tjednu muke i smrti našega Gospodina Isusa Krista, ali tjednu koji završava uskrsnućem.

Uskrsna duhovna priprava za djelatnike II. postaje prometne policije

Petak, 07. 04. 2017.

U petak, 7. travnja, održana je uskrsna duhovna priprava za djelatnike II. postaje prometne policije u Lučkom. Misu priprave za Uskrs služio je policijski kapelan don Marin Drago Kozić koji je prije mise bio na raspolaganju za svetu ispovijed.

Cijeli članak »

Biskup Bogdan nastavlja pastoralni pohod HRVCON-u

Četvrtak, 06. 04. 2017.

U nastavku pastoralnog pohoda pripadnicima hrvatskog kontingenta u misiji „Resolute Support“ u Afganistanu vojni biskup msgr. Jure Bogdan i državni tajnik Tomislav Ivić susreli su se sa zapovjednikom TAAC-Sjever brigadnim generalom Andréom Bodemannom.

Prigodom srdačnog susreta general Bodemann izrazio je dobrodošlicu hrvatskom izaslanstvu istaknuvši i ovom prigodom visoko mišljenje o pripadnicima našega kontingenta koji se nalaze u ovom području.

Cijeli članak »

Uskrsna duhovna priprava za djelatnike PP Medveščak i PP Maksimir

Četvrtak, 06. 04. 2017.

U župnoj crkvi sv. Petra u Vlaškoj ulici u Zagrebu u četvrtak, 6. travnja, upriličena je uskrsna duhovna priprava za djelatnike policijskih postaja Medveščak i Maksimir. Misu priprave za Uskrs služio je policijski kapelan don Marin Drago Kozić. U cilju što bolje priprave djelatnika za Uskrs naglašeno im je pristupanje sakramentu svete ispovijedi, jer se upravo po tom sakramentu događa obraćenje i odricanje od grijeha te potpuno opredjeljenje za Krista i život u njegovoj ljubavi i milosti.

Cijeli članak »

Nastavak pohoda biskupa Jure Bogdana hrvatskim vojnicima u Afganistanu

Srijeda, 05. 04. 2017.

U nastavku pastoralnog pohoda msgr. Bogdan doputovao je u kamp Marmal u blizini Mazar-e-Sharifa. Na aerodromu je biskupa Bogdana dočekao zapovjednik TAAC Sjever njemački brigadni general Andre Bodemann koji mu je poželio srdačnu dobrodošlicu.

U popodnevnim satima biskup se susreo s njemačkim vojnim kapelanima koji djeluju na području ovoga zapovjedništva koji su ga upoznali s pastoralnim radom vojnog dušobrižništva u mirovnim misijama. Na sastanku su bili nazočni vojni kapelan HRVCON-a u misiji „Resolute Support“ vlč. Vladislav Mandura i pastoralni vikar za MORH i GS OS RH don Marko Medo.

Cijeli članak »

Uskrsna priprava za djelatnike Interventne jedinice

Srijeda, 05. 04. 2017.

U Interventnoj jedinici policije na Senjaku u srijedu, 5. travnja, policijski kapelan don Marin Drago Kozić služio je misu priprave za Uskrs za djelatnike te ustrojstvene jedinice PU zagrebačke. Prije mise bila je mogućnost za svetu ispovijed.

Cijeli članak »

Vojni biskup Bogdan u pohodu HRVCON-u u Afganistanu

Utorak, 04. 04. 2017.

U prvom pastoralnom pohodu pripadnicima hrvatskog kontingenta u misiji Resolute Support boravi vojni biskup msgr. Jure Bogdan

U povodu dvadesete obljetnice Vojnog ordinarijata i predstojećih uskrsnih blagdana od utorka 4. travnja u Afganistanu boravi vojni biskup msgr. Jure Bogdan. Ovo je prvi pohod vojnog biskupa pripadnicima naših kontingenata. U pratnji biskupa Bogdana su: državni tajnik MORH-a Tomislav Ivić, zapovjednik Zapovjednog operativnog središta brigadni general Krešo Tuškan i biskupski vikar za pastoral MORH-a i Glavnog stožera OS RH don Marko Medo.

Cijeli članak »

Uskrsna priprava za djelatnike Sektora za granicu, PP Samobor i PGP Bregana

Utorak, 04. 04. 2017.

U utorak, 4. travnja, u Kući susreta Tabor u Samoboru, upriličena je duhovna priprava za djelatnike PU zagrebačke koji rade u Sektoru za granicu, Policijskoj postaji Samobor i Postaji granične policije Bregana, koju je vodio fra Ivan Matić, voditelj Kuće.

Sveto misno slavlje, koje se slavilo nakon dane mogućnosti za svetu ispovijed, predvodio je fra Ivan Matić uz koncelebraciju policijskog kapelana don Marina Drage Kozića.

Cijeli članak »

Duhovna priprava za djelatnike PP Velika Gorica i PAP Pleso

Ponedjeljak, 03. 04. 2017.

U župnoj crkvi Blaženog Alojzija Stepinca u Velikoj Gorici u ponedjeljak, 3. travnja, djelatnici Policijske postaje Velika Gorica i Postaje aerodromske policije Pleso sudjelovali su na duhovnoj obnovi pred blagdan Uskrsa u slavljenju mise koju je služio policijski kapelan don Marin Drago Kozić. Prije svete mise bila je mogućnost za svetu ispovijed.

Mjesni župnik preč. Josip Ružman pozdravio je sve okupljene djelatnike i poželio im dobrodošlicu, a napose da duhovna obnova bude za svakoga dio duhovnog rasta koji će njihov pogled i djelovanje usmjeriti prema radosnom događaju Isusova uskrsnuća.

Cijeli članak »

Studijsko putovanje za hrvatsku sekciju IPA-e

Nedjelja, 02. 04. 2017.

U organizaciji IPA-e (International police association) Policijske uprave dubrovačko-neretvanske i njenog predstavnika Vlaha Luja te Policijske kapelanije „Sv. Vlaho“ i policijskog kapelana don Ive Borića u subotu 1. i nedjelju 2. travnja organizirano je studijsko hodočasničko putovanje za hrvatsku sekciju IPA-e preko Crne Gore do Albanije.

Cijeli članak »

Duhovna korizmena obnova „Za križem“

Nedjelja, 02. 04. 2017.

U nedjelju, 2. travnja, u Policijskoj kapelaniji „Majka Božja Kamenitih vrata“ održana je jednodnevna korizmena duhovna obnova, koju je vodio kapelan zagrebačke policije don Marin Drago Kozić. Tema duhovne obnove bila je: „Za križem“, a odvijala se u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u selu Gora na Banovini u Sisačkoj biskupiji.

Upravitelj župe i rektor preč. Paško Glasnović dočekao je sudionike duhovne vježbe i predstavio ih pred župnom zajednicom i upoznao s poviješću župe.

Cijeli članak »

Vojni ordinarij u pohodu hrvatskim vojnicima u Afganistanu

Nedjelja, 02. 04. 2017.

Vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj msgr. Jure Bogdan boravit će u Afganistanu od 2. do 7. travnja o.g. Njegovo putovanje je pastoralnog karaktera - posjet hrvatskome kontingentu mirovne misije prije svetkovine Uskrsa. Putovanje se odvija u prigodi dvadesete obljetnice uspostave Vojne biskupije u Republici Hrvatskoj (25. travnja 1997. - 25. travnja 2017.) i ovo je prvi put da vojni ordinarij pohađa hrvatske vojnike u Afganistanu.

U biskupovoj pratnji je don Marko Medo, pastoralni vikar Vojnog ordinarijata u RH. U ime Ministarstva obrane Republike Hrvatske s biskupom putuju državni tajnik MORH-a gosp. Tomislav Ivić s pratnjom. Za vrijeme boravka u Afganistanu predviđen je susret s hrvatskim vojnicima u Misiji s kojima redovito boravi i hrvatski vojni kapelan koji se duhovno i pastoralno skrbi za naše vojnike. Trenutno je u Afganistanu vojni kapelan don Vladislav Mandura.

Sveta misa za poginule i preminule pripadnike 1. hrvatskoga gardijskog zdruga

Subota, 01. 04. 2017.

Foto: svetište Sveta Mati Slobode

Foto: svetište Sveta Mati Slobode

U subotu, 1. travnja 2017., u crkvi „Sveta Mati Slobode“ na Jarunu, služena je sveta misa zadušnica za poginule i preminule pripadnike 1. hrvatskog gardijskog zbora i 1. hrvatskog gardijskog zdruga, postrojbi na čijim je temeljima nastala Počasno-zaštitna bojna. Misu je, u sumisništvu desetak svećenika, predslavio biskupski vikar Vojnoga ordinarijata za MUP fra Frano Musić. U prepunoj crkvi misi je nazočila predsjednica Republike Hrvatske gospođa Kolinda Grabar-Kitarović, zajedno s ministrom branitelja gospodinom Tomom Medvedom, načelnikom Glavnoga stožera OS RH generalom zbora Mirkom Šundovom, mnogobrojnim generalima i visokim časnicima Hrvatske vojske, kao i saborskim zastupnicima, predstavnicima državnih i gradskih vlasti.

Cijeli članak »

Blagoslov policijskih službenika-motociklista i vozila

Subota, 01. 04. 2017.

U subotu, 1. travnja, na poligonu Autoškole „Crnković“ u Varaždinu, Policijska uprava varaždinska u suradnji s Autoškolom „Crnković“ i Stanicom za tehnički pregled „Autoservisni centar“ organizirala je susret policijskih službenika-motociklista i predstavnika i članova motoklubova s područja Varaždinske županije.

Tema sastanka bilo je stanje sigurnosti u cestovnom prometu s posebnim osvrtom na stradavanje mopedista i motociklista, kojih je prošle godine stradalo ukupno 48, od čega 7 motociklista smrtno. Nakon održanog sastanka, kapelan policijske kapelanije PU varaždinske vlč. Ivica Horvat blagoslovio je sve sudionike i vozila.

Cijeli članak »

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Poče ih slati - Mihael (12. 07. 2024.)

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju - Mihael (05. 07. 2024.)

Djevojko! Zapovijedam ti, ustani! - Mihael (01. 07. 2024.)

Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju? - Mihael (26. 06. 2024.)

X. i XI. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 06. 2024.)

Duh istine upućivat će vas u svu istinu – Mihael (17. 05. 2024.)

Neka i oni budu jedno kao i mi! - Mihael (09. 05. 2024.)

Peta i šesta vazmena nedjelja - Mihael (26. 04. 2024.)

Pastir dobri život svoj polaže za ovce - Mihael (19. 04. 2024.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (11. 04. 2024.)

Deklaracija “Dignitas infinita” o ljudskom dostojanstvu (08. 04. 2024.)

Deklaracija Dikasterija za nauk vjere "Dignitas infinita o ljudskom dostojanstvu" objavljena na svetkovinu Blagovijesti - Navještenja Gospodinova 8. travnja 2024. u Vatikanu.

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (05. 04. 2024.)

Nedjelja Muke Gospodnje - Cvjetnica - Mihael (22. 03. 2024.)

Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, umre, donosi obilat rod - Mihael (14. 03. 2024.)

Bog je poslao Sina na svijet da se svijet spasi po njemu - Mihael (07. 03. 2024.)

Ovo je Sin moj ljubljeni - Mihael (26. 02. 2024.)

Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu. - Mihael (16. 02. 2024.)

Četvrta nedjelja došašća, Božić - Mihael (22. 12. 2023.)

Među vama stoji koga vi ne poznate - Mihael (15. 12. 2023.)

Poravnite staze Gospodnje - Mihael (08. 12. 2023.)

Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti - Mihael (30. 11. 2023.)

Sjest će na prijestolje slave svoje i razlučiti jedne od drugih - Mihael (24. 11. 2023.)

U malome si bio vjeran, uđi u radost gospodara svoga! - Mihael (17. 11. 2023.)

Podajte caru carevo, a Bogu Božje - Mihael (20. 10. 2023.)

Koga god nađete, pozovite na svadbu - Mihael (13. 10. 2023.)

Vinograd će iznajmiti drugim vinogradarima - Mihael (06. 10. 2023.)

Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar? - Mihael (23. 09. 2023.)

Opraštaj, kažem ti, ne do sedam puta,  nego do sedamdeset puta sedam! - Mihael (14. 09. 2023.)

Ako te posluša, stekao si brata - Mihael (08. 09. 2023.)

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe - Mihael (01. 09. 2023.)

Ti si Petar-Stijena. Tebi ću dati ključeve Kraljevstva nebeskoga - Mihael (29. 08. 2023.)

O ženo, velika je tvoja vjera! - Mihael (20. 08. 2023.)

19. nedjelja kroz godinu - Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2023.)

XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 07. 2023.)

Tko ne uzme križa, nije mene dostojan - Mihael (30. 06. 2023.)

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo! - Mihael (23. 06. 2023.)

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (16. 06. 2023.)

Duhovi - Presveto Trojstvo - Mihael (28. 05. 2023.)

Prepoznaše ga u lomljenju kruha - Mihael (21. 04. 2023.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (14. 04. 2023.)

Vazmeno trodnevlje - Mihael (06. 04. 2023.)

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (31. 03. 2023.)

Ja sam uskrsnuće i život - Mihael (24. 03. 2023.)

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (17. 03. 2023.)

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (10. 03. 2023.)

Lice mu zasja kao sunce - Mihael (03. 03. 2023.)

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (24. 02. 2023.)

Ljubite neprijatelje! - Mihael (17. 02. 2023.)

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (10. 02. 2023.)

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (02. 02. 2023.)

Blago siromasima duhom! - Mihael (26. 01. 2023.)

Isus će se roditi od Marije, zaručene za Josipa, sina Davidova - Mihael (16. 12. 2022.)

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (25. 11. 2022.)

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje! - Mihael (17. 11. 2022.)

XXXII. i XXXIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (04. 11. 2022.)

Svi sveti, Dušni dan - Mihael (21. 10. 2022.)

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu - Mihael (14. 10. 2022.)

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (06. 10. 2022.)

Sveti arkanđeli Mihael, Gabriel i Rafael - Mihael (29. 09. 2022.)

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (15. 09. 2022.)

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika - Mihael (09. 09. 2022.)

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (02. 09. 2022.)

Koji se uzvisuje, bit će ponižen, a koji se ponizuje, bit će uzvišen - Mihael (26. 08. 2022.)

Doći će s istoka i zapada i sjesti za stol u kraljevstvu Božjem - Mihael (19. 08. 2022.)

20. nedjelja kroz godinu i Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2022.)

Srpanj, XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (01. 07. 2022.)

Za tobom ću kamo god ti pošao - Mihael (24. 06. 2022.)

Ti si Krist - Pomazanik Božji! - Mihael (17. 06. 2022.)

Presveto Trojstvo i Tijelovo - Mihael (10. 06. 2022.)

Sedma vazmena nedjelja i Duhovi-Pedesetnica - Mihael (27. 05. 2022.)

Četvrta i peta vazmena nedjelja – Mihael (05. 05. 2022.)

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu – Mihael (29. 04. 2022.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (22. 04. 2022.)

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (31. 03. 2022.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (25. 03. 2022.)

Blagovijest - Mihael (18. 03. 2022.)

Dok se molio, izgled mu se lica izmijeni - Mihael (11. 03. 2022.)

Osma nedjelja kroz godinu i Pepelnica - Mihael (25. 02. 2022.)

Budite milosrdni kao što je milosrdan Otac vaš - Mihael (18. 02. 2022.)

Blago vama, siromasi! Jao vama, bogataši! - Mihael (11. 02. 2022.)

Oni ostaviše sve i pođoše za njim - Mihael (04. 02. 2022.)

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima - Mihael (27. 01. 2022.)

Danas se ispunilo ovo Pismo - Mihael (21. 01. 2022.)

Rodio vam se spasitelj - Mihael (24. 12. 2021.)

Otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega? - Mihael (17. 12. 2021.)

Što nam je činiti? - Mihael (10. 12. 2021.)

Svako će tijelo vidjeti spasenje Božje - Mihael (03. 12. 2021.)

Podignite glave, približuje se vaše otkupljenje - Mihael (26. 11. 2021.)

Ti kažeš: ja jesam kralj - Mihael (19. 11. 2021.)

Sabrat će svoje izabranike s četiri vjetra - Mihael (12. 11. 2021.)

Što imaš, prodaj i idi za mnom! - Mihael (08. 10. 2021.)

Mihael 500 (29. 09. 2021.)

Tko nije protiv nas, za nas je - Mihael (23. 09. 2021.)

Tko želi biti prvi, neka bude svima poslužitelj - Mihael (17. 09. 2021.)

Ti si Pomazanik-Krist! ... - Mihael (10. 09. 2021.)

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti - Mihael (03. 09. 2021.)

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske - Mihael (27. 08. 2021.)

Kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! - Mihael (21. 08. 2021.)

Velika mi djela učini Svesilni: uzvisi neznatne - Mihael (14. 08. 2021.)

Tražite ljepotu ovog ljeta - Mihael (09. 07. 2021.)

Arhiva vijesti

Linkovi