Vijesti // Arhiva

Godina: 2019, mjesec: prosinac

Započeo blagoslov djelatnika policijskih postaja PU splitsko-dalmatinske

Utorak, 31. 12. 2019.

Don Marko Trogrlić i don Hrvoje Relja, kapelani Policijske kapelanije Svetog Mihovila Arkanđela u Splitu, 30-og prosinca 2019. godine započeli su blagoslov djelatnika Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Cijeli članak »

Pripadnici 2. hrvatskog kontingenta ispraćeni u Litvu

Ponedjeljak, 30. 12. 2019.

U kninskoj vojarni „4. Gardijske brigade“ održan je u ponedjeljak, 30. prosinca 2019. godine, ispraćaj drugog hrvatskog kontingenta s ukupno 188 pripadnika u NATO aktivnost ojačane prednje prisutnosti (eFPBG – enhanced Forward Presence Battle Group) u Republiku Litvu. Glavninu snaga čine pripadnici 3. mehanizirane bojne Pauci iz sastava Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske. U sastavu kontingenta je i fra Mate Vincetić OFM, kapelan vojne kapelanije „Kraljica svete Krunice i sv. Ivan Kapistran“.

Cijeli članak »

Polnoćka na Policijskoj akademiji

Petak, 27. 12. 2019.

Misu polnoćku u crkvi sv. Mihaela arkanđela, 24. prosinca u ponoć na Policijskoj akademiji predvodio je biskupski vikar za pastoral MUP-a i Redarstvenih službi RH fra Frane Musić, OFM. Euharistijskom slavlju nazočila je voditeljica Policijske škole „Josip Jović“ gospođa Renata Odeljan sa suradnicima, polaznici Policijske škole te mnogobrojni djelatnici Policijske akademije sa svojim obiteljima.

Cijeli članak »

5. HRVCON na misi polnoćki u Poljskoj

Četvrtak, 26. 12. 2019.

Pripadnici 5. Hrvatskog kontingenta (5. HRVCON eFPBG-POL eFP, Enhanced Forward Presence Poland – Ojačana prednja prisutnost u Poljskoj) slavili su polnoćku. Misu je predvodio vojni kapelan don Branimir Projić u mjesnoj crkvi, nedaleko vojarne gdje su smješteni pripadnici Hrvatske vojske u mjestu Bemowo Piskie u Republici Poljskoj.

Cijeli članak »

Božić u Afganistanu

Četvrtak, 26. 12. 2019.

Svečanu misu polnoćku u kapeli sv. Benedikta u kampu Marmal predvodio je vojni kapelan don Josip Kešinović. Na božićnoj misi su sudjelovali gotovo svi pripadnici 11 HRVCON-a. Kroz vrijeme Adventa svako jutro služene su mise zornice kako bi se pripremili za dolazak Boga među ljude, u obličju malenog djeteta Isusa. „Sada u ovom svečanom trenutku Bog tajanstveno ulazi i u naš život i mi ga želimo primiti otvorena srca“ naglasio je don Josip na početku mise.

Cijeli članak »

Božićni koncert na Policijskoj akademiji

Petak, 20. 12. 2019.

Tradicionalni božićni koncert Ministarstva unutarnjih poslova održan je u četvrtak, 19. prosinca 2019. godine, u auli Policijske škole “Josip Jović”. Program svečanog koncerta izveli su Tamburaški orkestar Ministarstva unutarnjih poslova, Zbor Policijske akademije, Policijska klapa “Sveti Mihovil”, kantautor Dražen Žanko, vokalni ansambl Bojna Frankopan, vokalni solisti Katarina Šimić i Mario Filipović pod vodstvom prof. Nevenke Pavleković. Kroz program je vodila Lejdi Oreb.

Cijeli članak »

Četvrta nedjelja došašća i Božić - Mihael

Petak, 20. 12. 2019.

Obilježena 28. obljetnica 91. Krila HRZ-a

Petak, 20. 12. 2019.

U petak, 20. prosinca 2019., u vojarni „ Pukovnik Marko Živković“ na Plesu, svečano je obilježena 28. obljetnica osnutka 91. Krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane. Obilježavanje je započelo svetom misom u 9:00 sati u kapeli Vojne kapelanije „Sv. Petra i Pavla“, za sve poginule i nestale branitelje i djelatnike. Misu je predslavio vojni kapelan o. Danijel Čolo, OCD.

 


 

Duhovna priprava za Božić u PU zagrebačkoj

Četvrtak, 19. 12. 2019.

Dana 19. prosinca 2019. godine u PU zagrebačkoj održana je duhovna priprava za proslavu rođenja Isusa Krista. Započela je sakramentom pomirenja, a sve koji su se željeli pomiriti s Bogom ispovijedao je policijski kapelan don Marin Drago Kozić. Vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan slavio je svetu misu duhovne priprave u koncelebraciji s policijskim kapelanom don Marinom Dragom, a posluživao je đakon Vojne biskupije Mate Mihaljević. Svetoj misi nazočili su djelatnici PU zagrebačke zajedno s načelnikom PU Markom Rašićem, načelnicima Sektora, načelnicima Policijskih postaja te ostalim voditeljima službi ustrojstvenih jedinica PU zagrebačke te obitelji poginulih i nestalih branitelja PU zagrebačke.

Cijeli članak »

Biskupijsko Povjerenstvo održalo drugi sastanak o pripremi vojnog i policijskog hodočašća u Lourdes

Četvrtak, 19. 12. 2019.

U četvrtak 19. prosinca održan je u Vojnom ordinarijatu drugi radni sastanak biskupijskog Povjerenstva za pripremu i organizaciju 28. hodočašća hrvatske vojske, policije i branitelja u Lourdes. Tema sastanka bile su pripreme za odlazak hrvatskog izaslanstva na konferenciju zemalja suorganizatora 62. međunarodnog vojnog hodočašća (CIP), koja će u siječnju 2020. godine biti održana u Parizu.


 

Cijeli članak »

Poruka svetoga oca Franje za 53. svjetski dan mira, 1. siječnja 2020.

Četvrtak, 19. 12. 2019.

Mir kao put nade: dijalog, pomirenje i ekološko obraćenje

Cijeli članak »

Ministar obrane Damir Krstičević u posjeti hrvatskim vojnicima u Afganistanu

Četvrtak, 19. 12. 2019.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević s izaslanstvom Oružanih snaga Republike Hrvatske započeo je službeni posjet Afganistanu u srijedu, 18. prosinca 2019., posjetom pripadnicima 11. hrvatskog kontingenta u NATO misiji potpore miru Resolute support (HRVCON RS) u Afganistanu u kampu Marmal i sastankom sa zapovjednikom Zapovjedništva sjever (TAAC –N) brigadnim generalom Jürgenom Brötzom.

Cijeli članak »

Poruka Komisije HBK „Iustitia et pax“ za predsjedničke izbore 2019.

Utorak, 17. 12. 2019.

Cijeli članak »

Božićni susret i čestitanje u Vojnom ordinarijatu

Utorak, 17. 12. 2019.

U utorak 17. prosinca 2019., održano je u Vojnom ordinarijatu božićno čestitanje. Na čestitanju su sudjelovali vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan, umirovljeni vojni biskup msgr. Juraj Jezerinac, generalni vikar don Marko Medo, biskupski vikar za pastoral MUP-a fra Frano Musić OFM, biskupski vikar za pastoral MORH-a i OSRH don Slavko Rajič, vojni i policijski kapelani iz RH, đakon don Mate Mihaljević, djelatnici Vojnog ordinarijata, pomoćnici vojnih i policijskih kapelana, članovi Samostalnog odjela za potporu Vojnom ordinarijatu (MORH) i Samostalne službe za suradnju s Vojnim ordinarijatom (MUP).

Cijeli članak »

Blagoslov Ministarstva obrane RH i Glavnog stožera OS RH

Ponedjeljak, 16. 12. 2019.

Obred blagoslova Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Glavnog stožera Oružanih snaga RH održan je u ponedjeljak, 16. prosinca 2019. u predvorju MORH-a, a predvodio ga je vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan. Uz biskupa Bogdana na obredu blagoslova sudjelovao je generalni vikar don Marko Medo. Blagoslovu je prisustvovao potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima, državni tajnici i pomoćnici ministra obrane te drugi djelatnici Ministarstva obrane i Glavnog stožera OS RH.

Cijeli članak »

Sveta misa zornica i 28. obljetnica osnutka Hrvatskog vojnog učilišta

Ponedjeljak, 16. 12. 2019.

Vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan redovito svake godine u predbožićno vrijeme pohađa Hrvatsko vojno učilište „Dr. Franjo Tuđman“ (HVU). Tako je u ponedjeljak, 16. prosinca 2019., prigodom obilježavanja 28. obljetnice osnivanja HVU i promocije kadeta diplomskih i preddiplomskih Sveučilišnih studija Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, predvodio misu zornicu u kapeli sv. Mihovila arkanđela na HVU.

Cijeli članak »

Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo? - Mihael

Ponedjeljak, 16. 12. 2019.

Admirabile signum

Četvrtak, 12. 12. 2019.

Apostolsko pismo Svetoga Oca Franje o značenju i vrijednosti jaslica

Cijeli članak »

Proslava blagdana sv. Nikole biskupa u HRM u Splitu

Subota, 07. 12. 2019.

Hrvatska ratna mornarica u petak, 06. prosinca 2019. godine, proslavila je blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Nikole biskupa  i Dan istoimene Vojne kapelanije  koja  djeluje pri HRM u Splitu (Lora).  Svečano slavlje započelo je  molitvom kod kipa sv. Nikole u krugu same ratne luke - vojarne “Admiral flote Sveto Letica Barba” u Lori, nadomak ratnim brodovima, da bi zatim pripadnici Hrvatske ratne mornarice kip svojega svetog zaštitnika ponijeli u procesiji prema crkvi sv. Ante u Poljudu. U procesiji su, uz pratnju orkestra Hrvatske vojske, sudjelovali mornari, dočasnici i časnici predvođeni zapovjednikom HRM-a kontraadmiralom Ivom Raffanellijem. U crkvi sv. Ante na Poljudu zatim je održana svečana koncelebrirana sv. Misa koju je predvodio Vojni biskup msgr. Jure Bogdan u zajedništvu sa gvardijanom poljudskog franjevačkog samostana fra Anzelmom Stulićem, kapelanom splitske Vojne kapelanije sv. Nikole biskupa o. Jozom Mravkom, OP, policijskim kapelanima Šibenika, Zadra i Splita don Darkom Poljakom, o. Ivom Topalovićem, don Hrvojem Reljom i don Markom Trogrlićem kao i svećenicima Splitsko-makarske nadbiskupije don Anđelkom Dukićem i don Antom Vrankovićem i don Antom Čulićem.

Cijeli članak »

Obratite se! Približilo se kraljevstvo nebesko! - Mihael

Petak, 06. 12. 2019.

Predavanje povodom Došašća pripadnicima 1. mb “Sokolovi” u Našicama

Petak, 06. 12. 2019.

U četvrtak, 5. prosinca 2019., u prostorijama vojarne 132. brigade Našice, održano je predavanje pod nazivom "Došašće - na što čekam? U životu, u obitelji i kao vojnik". Gost predavač bio je dekan Osječkog vojnog dekanata i vojni kapelan u đakovačkoj vojarni don Vladislav Mandura.

Cijeli članak »

“Budućnost je dostupna”

Četvrtak, 05. 12. 2019.

Poruku pape Franje povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava u utorak, 3. prosinca 2019.

Cijeli članak »

28. godišnjica pogibije jedanaestorice hrvatskih branitelja na Bazi Papuk

Srijeda, 04. 12. 2019.

U povodu 28. godišnjice pogibije jedanaestorice hrvatskih branitelja 2. prosinca 1991. godine u neprijateljskoj zasjedi, danas su na Bazi Papuk položeni vijenci i zapaljene svijeće. Odana je počast hrabrim hrvatskim vitezovima, a to su: Davor Dragić, Jozo Koutni, Tade Nikić, Branko Peći, Damir Pišmiš, Tomo Perić, Tomislav Pranjković, Tomislav Vužić Mohenski, Vinko Tomašević, Anđelko Tule i Ivica Zlomislić .

Cijeli članak »

Polaznici Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ u posjetu Vojnom ordinarijatu

Ponedjeljak, 02. 12. 2019.

Polaznici Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ koja djeluje pri Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“,  posjetili su u ponedjeljak 2. prosinca 2019. godine u sklopu svog plana i programa izobrazbe Vojni ordinarijat u RH. Dobrodošlicu su im zaželjeli vojni ordinarij u RH msgr. Jure Bogdan i generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo. Polaznike Ratne škole upoznali su sa ustrojem i pastoralnim radom Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj.

Cijeli članak »

Proslava Dana kapelanije “Sveti Andrija apostol” u našičkoj vojarni

Nedjelja, 01. 12. 2019.

Dana 29. studenog, povodom blagdana svetog Andrije apostola, zaštitnika novoustrojene vojne kapelanije u vojarni 132. brigade u Našicama, po prvi puta služena je sveta misa u novouređenoj kapelici vojarne. Misu je predslavio vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan. Koncelebrirali su gvardijan franjevačkog samostana sv. Antuna Padovanskog u Našicama fra Zoran Bibić OFM, dekan osječkog vojnog dekanata preč. Vladislav Mandura, vojni kapelan 1. mb "Sokolovi" don Antonio Mikulić, te vojni i policijski kapelani koji djeluju na području Slavonije. Na misi je pjevao zbor Snaga Duha.

Cijeli članak »

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Poče ih slati - Mihael (12. 07. 2024.)

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju - Mihael (05. 07. 2024.)

Djevojko! Zapovijedam ti, ustani! - Mihael (01. 07. 2024.)

Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju? - Mihael (26. 06. 2024.)

X. i XI. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 06. 2024.)

Duh istine upućivat će vas u svu istinu – Mihael (17. 05. 2024.)

Neka i oni budu jedno kao i mi! - Mihael (09. 05. 2024.)

Peta i šesta vazmena nedjelja - Mihael (26. 04. 2024.)

Pastir dobri život svoj polaže za ovce - Mihael (19. 04. 2024.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (11. 04. 2024.)

Deklaracija “Dignitas infinita” o ljudskom dostojanstvu (08. 04. 2024.)

Deklaracija Dikasterija za nauk vjere "Dignitas infinita o ljudskom dostojanstvu" objavljena na svetkovinu Blagovijesti - Navještenja Gospodinova 8. travnja 2024. u Vatikanu.

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (05. 04. 2024.)

Nedjelja Muke Gospodnje - Cvjetnica - Mihael (22. 03. 2024.)

Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, umre, donosi obilat rod - Mihael (14. 03. 2024.)

Bog je poslao Sina na svijet da se svijet spasi po njemu - Mihael (07. 03. 2024.)

Ovo je Sin moj ljubljeni - Mihael (26. 02. 2024.)

Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu. - Mihael (16. 02. 2024.)

Četvrta nedjelja došašća, Božić - Mihael (22. 12. 2023.)

Među vama stoji koga vi ne poznate - Mihael (15. 12. 2023.)

Poravnite staze Gospodnje - Mihael (08. 12. 2023.)

Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti - Mihael (30. 11. 2023.)

Sjest će na prijestolje slave svoje i razlučiti jedne od drugih - Mihael (24. 11. 2023.)

U malome si bio vjeran, uđi u radost gospodara svoga! - Mihael (17. 11. 2023.)

Podajte caru carevo, a Bogu Božje - Mihael (20. 10. 2023.)

Koga god nađete, pozovite na svadbu - Mihael (13. 10. 2023.)

Vinograd će iznajmiti drugim vinogradarima - Mihael (06. 10. 2023.)

Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar? - Mihael (23. 09. 2023.)

Opraštaj, kažem ti, ne do sedam puta,  nego do sedamdeset puta sedam! - Mihael (14. 09. 2023.)

Ako te posluša, stekao si brata - Mihael (08. 09. 2023.)

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe - Mihael (01. 09. 2023.)

Ti si Petar-Stijena. Tebi ću dati ključeve Kraljevstva nebeskoga - Mihael (29. 08. 2023.)

O ženo, velika je tvoja vjera! - Mihael (20. 08. 2023.)

19. nedjelja kroz godinu - Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2023.)

XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 07. 2023.)

Tko ne uzme križa, nije mene dostojan - Mihael (30. 06. 2023.)

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo! - Mihael (23. 06. 2023.)

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (16. 06. 2023.)

Duhovi - Presveto Trojstvo - Mihael (28. 05. 2023.)

Prepoznaše ga u lomljenju kruha - Mihael (21. 04. 2023.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (14. 04. 2023.)

Vazmeno trodnevlje - Mihael (06. 04. 2023.)

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (31. 03. 2023.)

Ja sam uskrsnuće i život - Mihael (24. 03. 2023.)

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (17. 03. 2023.)

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (10. 03. 2023.)

Lice mu zasja kao sunce - Mihael (03. 03. 2023.)

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (24. 02. 2023.)

Ljubite neprijatelje! - Mihael (17. 02. 2023.)

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (10. 02. 2023.)

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (02. 02. 2023.)

Blago siromasima duhom! - Mihael (26. 01. 2023.)

Isus će se roditi od Marije, zaručene za Josipa, sina Davidova - Mihael (16. 12. 2022.)

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (25. 11. 2022.)

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje! - Mihael (17. 11. 2022.)

XXXII. i XXXIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (04. 11. 2022.)

Svi sveti, Dušni dan - Mihael (21. 10. 2022.)

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu - Mihael (14. 10. 2022.)

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (06. 10. 2022.)

Sveti arkanđeli Mihael, Gabriel i Rafael - Mihael (29. 09. 2022.)

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (15. 09. 2022.)

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika - Mihael (09. 09. 2022.)

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (02. 09. 2022.)

Koji se uzvisuje, bit će ponižen, a koji se ponizuje, bit će uzvišen - Mihael (26. 08. 2022.)

Doći će s istoka i zapada i sjesti za stol u kraljevstvu Božjem - Mihael (19. 08. 2022.)

20. nedjelja kroz godinu i Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2022.)

Srpanj, XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (01. 07. 2022.)

Za tobom ću kamo god ti pošao - Mihael (24. 06. 2022.)

Ti si Krist - Pomazanik Božji! - Mihael (17. 06. 2022.)

Presveto Trojstvo i Tijelovo - Mihael (10. 06. 2022.)

Sedma vazmena nedjelja i Duhovi-Pedesetnica - Mihael (27. 05. 2022.)

Četvrta i peta vazmena nedjelja – Mihael (05. 05. 2022.)

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu – Mihael (29. 04. 2022.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (22. 04. 2022.)

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (31. 03. 2022.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (25. 03. 2022.)

Blagovijest - Mihael (18. 03. 2022.)

Dok se molio, izgled mu se lica izmijeni - Mihael (11. 03. 2022.)

Osma nedjelja kroz godinu i Pepelnica - Mihael (25. 02. 2022.)

Budite milosrdni kao što je milosrdan Otac vaš - Mihael (18. 02. 2022.)

Blago vama, siromasi! Jao vama, bogataši! - Mihael (11. 02. 2022.)

Oni ostaviše sve i pođoše za njim - Mihael (04. 02. 2022.)

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima - Mihael (27. 01. 2022.)

Danas se ispunilo ovo Pismo - Mihael (21. 01. 2022.)

Rodio vam se spasitelj - Mihael (24. 12. 2021.)

Otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega? - Mihael (17. 12. 2021.)

Što nam je činiti? - Mihael (10. 12. 2021.)

Svako će tijelo vidjeti spasenje Božje - Mihael (03. 12. 2021.)

Podignite glave, približuje se vaše otkupljenje - Mihael (26. 11. 2021.)

Ti kažeš: ja jesam kralj - Mihael (19. 11. 2021.)

Sabrat će svoje izabranike s četiri vjetra - Mihael (12. 11. 2021.)

Što imaš, prodaj i idi za mnom! - Mihael (08. 10. 2021.)

Mihael 500 (29. 09. 2021.)

Tko nije protiv nas, za nas je - Mihael (23. 09. 2021.)

Tko želi biti prvi, neka bude svima poslužitelj - Mihael (17. 09. 2021.)

Ti si Pomazanik-Krist! ... - Mihael (10. 09. 2021.)

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti - Mihael (03. 09. 2021.)

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske - Mihael (27. 08. 2021.)

Kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! - Mihael (21. 08. 2021.)

Velika mi djela učini Svesilni: uzvisi neznatne - Mihael (14. 08. 2021.)

Tražite ljepotu ovog ljeta - Mihael (09. 07. 2021.)

Arhiva vijesti

Linkovi