Vijesti // Arhiva

Godina: 2022, mjesec: svibanj

Raščlamba 28. hodočašća Hrvatske vojske, policije i branitelja u Lourdes

Utorak, 31. 05. 2022.

Od 10. do 17. svibnja 2022. godine Vojni ordinarijat u RH organizirao je i proveo 28. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja Majci Božjoj u Lourdes. U utorak 31. svibnja djelatnici Vojnog ordinarijata, Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva hrvatskih branitelja, članovi Povjerenstva za pripremu i provedbu hodočašća u Lourdes, te predstavnici ostalih službi koje su aktivno sudjelovale u organizaciji i provedbi, održali su u Vojnome ordinarijatu raščlambu hodočašća.

Cijeli članak »

Vojni ordinarij predvodio misno slavlje povodom 23. vatrogasnog hodočašća u Mariju Bistricu

Nedjelja, 29. 05. 2022.

U nedjelju 29. svibnja, u Nacionalnom Svetištu Majke Božje Bistričke održano je tradicionalno 23. hodočašće vatrogasaca na kojem je sudjelovalo velik broj vatrogasaca iz cijele Hrvatske. Glavni organizator događanja je Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ).

Cijeli članak »

Sveta misa povodom Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopne vojske

Subota, 28. 05. 2022.

Povodom obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 31. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske, u petak 27. svibnja u crkvi „Sveta Mati Slobode“ na zagrebačkom Jarunu, vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan predslavio je svetu misu zadušnicu za sve koji su dali svoje živote za Domovinu. U koncelebraciji s biskupom bili su biskupski vikar za pastoral MORH-a don Slavko Rajič, biskupski vikar za pastoral MUP-a fra Frano Musić OFM, župnik Župe Duha Svetoga don Damir Stojić, vojni kapelan o. Zdravko Barić SMM i policijski kapelan don Marin Drago Kozić.

Cijeli članak »

Sedma vazmena nedjelja i Duhovi-Pedesetnica - Mihael

Petak, 27. 05. 2022.

Proslavljen Dan vojne kapelanije u Đakovu

Srijeda, 25. 05. 2022.

Svečanim euharistijskim slavljem u utorak 24. svibnja proslavljen je Dan Vojne kapelanije Marije Pomoćnice, zaštitnice oklopno - mehanizirane bojne "Kune" GOMBR u Đakovu. Slavlje je predslavio Vojni ordinarij u RH msgr. Jure Bogdan uz koncelebraciju domaćina i dekana Osječkog vojnog dekanata vlč. Vladislava Mandure, vojnih i policijskih kapelana, te subraće svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Cijeli članak »

Graditi budućnost s migrantima i izbjeglicama

Ponedjeljak, 23. 05. 2022.

Poruka pape Franje za 108. Svjetski dan selilaca i izbjeglica 25. rujna 2022.

 

»Nemamo ovdje trajna grada, nego onaj budući tražimo« (Heb 13, 14)

 

Draga braćo i sestre!

Konačni smisao našeg ovozemaljskog “putovanja” jest potraga za pravom domovinom, Božjim kraljevstvom koje je uspostavio Isus Krist, koje će svoje puno ostvarenje naći kada On ponovno dođe u slavi. Njegovo kraljevstvo još nije ispunjeno, ali je već prisutno u onima koji su primili spasenje. »Kraljevstvo Božje je u nama. Iako je još uvijek eshatološko, budućnost svijeta i čovječanstva, ono je istodobno u nama« [1].

Cijeli članak »

“Rod donose i u starosti” (Ps 92, 15)

Srijeda, 18. 05. 2022.

Poruka Svetoga Oca Franje za II. svjetski dan djedova, baka i starijih osoba 24. srpnja 2022.

Predragi, predraga!

Redak iz Psalma 92 »Rod donose i starosti« (r. 15) je blagovijest, pravo i istinsko “evanđelje”, koje u prigodi drugoga Svjetskog dana baka, djedova i starijih osoba možemo navijestiti svijetu. To je u opreci s onim što svijet misli o toj životnoj dobi, ali i sa stavom rezignacije nekih od nas, starijih osoba, koji žive s malo nade i ne očekuju više ništa od budućnosti.

Cijeli članak »

Završeno 28. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u Lurd

Utorak, 17. 05. 2022.

U utorak 17. svibnja 2022. završilo je 28. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u Lurd. Hodočasnici su sudjelovali na 62. međunarodnom vojnom hodočašću. Po dolasku u Zagreb hodočasnici su se okupili na zahvalnu molitvu u crkvi Uzvišenja Svetog Križa u zagrebačkom Sigetu.

Cijeli članak »

Marijanska procesija sa svijećama

Nedjelja, 15. 05. 2022.

Marijanskom procesijom sa svijećama hrvatski hodočasnici su se sa svijećama pridružili svojim kolegama iz preko četrdeset zemalja svijeta moleći za mir.

Cijeli članak »

Sveta misa u bazilici sv. Bernardice

Subota, 14. 05. 2022.

U subotu, 14. svibnja 2022. u jutarnjim satima, na blagdan sv. Matije apostola, u crkvi svete Bernardice održano je svečano euharistijsko slavlje na kojem su sudjelovali hodočasnici iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Misno slavlje predvodio je vojni ordinarij u RH msgr. Jure Bogdan, a koncelebrirali su vrhbosanski nadbiskup i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH msgr. Tomo Vukšić, generalni vikar don Marko Medo te vojni i policijski kapelani.

Cijeli članak »

Svečano otvoreno 62. Međunarodno vojno hodočašće

Petak, 13. 05. 2022.

U petak 13. svibnja 2022. u večernjim satima, započelo je u bazilici svetog Pija X. u Lourdesu 62. međunarodno vojno hodočašće (P.M.I.) U baziliku su u svečanom mimohodu ušla izaslanstva sa stjegovima zemalja zastupljenih na hodočašću, a među njima i pripadnici Hrvatske vojske i policije, hrvatski ratni vojni invalidi, hrvatski branitelji, vatrogasci zajedno s članovima obitelji.

Cijeli članak »

Hrvatski vojni hodočasnici u Lourdesu

Četvrtak, 12. 05. 2022.

Ono na što nas Lourdes kao hodočasnike, kao vjernike poziva, naglasio je biskup Bogdan pred Špiljom ukazanja je da otvorimo naša srca te da pozornije osluškujemo Božju riječ.

Cijeli članak »

Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin susreo se s hrvatskim biskupima

Srijeda, 11. 05. 2022.

Kardinal Parolin stigao je u posjet Hrvatskoj na poziv HBK prigodom 25. obljetnice ratifikacije triju Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske te 30. obljetnice priznanja Republike Hrvatske.

Cijeli članak »

Započelo 28. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u Lurd

Utorak, 10. 05. 2022.

U utorak, 10. svibnja, svetom misom u zagrebačkoj crkvi Uzvišenja Svetog Križa u Sigetu, započelo je 28. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u marijansko svetište Lurd u Francuskoj. Vojno-redarstveno hodočašće iz Hrvatske u Lurd posljednji put je održano 2019. godine. Zbog pandemije koronavirusa, prethodne dvije godine nije bilo moguće hodočastiti. Ovoga puta, hodočašće se odvija u godini u kojoj Vojni ordinarijat slavi 25. obljetnicu ustanovljenja Vojne biskupije u Republici Hrvatskoj. Hodočašće će trajati osam dana (10.-17. svibnja) tijekom kojih će se hrvatski vojnici, policajci i branitelji uključiti i u 62. međunarodno vojno hodočašće. I ove godine je predviđeno da na međunarodnome vojnom hodočašću sudjeluju brojni predstavnici iz više od četrdeset država s raznih strana svijeta.

Cijeli članak »

Redoviti polugodišnji sastanak predstavnika Hrvatske biskupske konferencije i Vlade RH

Utorak, 10. 05. 2022.

Redoviti polugodišnji sastanak članova Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem i članovima Vlade održan je danas, 10. svibnja 2022., u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu.

Cijeli članak »

Sveta misa i svečana dodjela medalja na Kosovu

Ponedjeljak, 09. 05. 2022.

Na nedjelju Dobrog Pastira u kampu Villaggio-Peć, slavljena je sveta misa koju je predvodio don Antonio Mikulić uz koncelebraciju poljskog vojnog kapelana patera Rafal Kaprona. Okupio se velik broj vjernika. U svojoj homiliji don Antonio je naglasio važnost pastira u životu vjernika. Odgovornost i autentičnost temelj su svakog poziva. Poziv pastira u Crkvi Božjoj proizlazi ne iz moranja nego ljubavi prema Bogu i bližnjem. Pastir štiti stado i ne tjera ga od sebe. On je sa stadom.

Cijeli članak »

Obilježen Dan vojne kapelanije Sv. Leopolda Bogdana Mandića u Osijeku

Petak, 06. 05. 2022.

U četvrtak, 5. svibnja, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj msgr. Jure Bogdan predslavio je euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Svetog Mihovila u osječkoj Tvrđi u koncelebraciji dekana Osječkog vojnog dekanata Vladislava Mandure, vojnih kapelana fra Mate Vincetića, Željka Volarića, Ivana Blaževca, policijskog kapelana Ivana Begovića, nekadašnjeg vojnog kapelana i župnika Župe Svetog Josipa u Dalju Ante Mihaljevića, župnika Župe Svetog Mihovila u osječkoj Tvrđi Ivana Vidakovića i vojnog kapelana domaćina Josipa Kešinovića. Ovim misnim slavljem obilježen je Dan vojne kapelanije "Svetog Leopolda Bogdana Mandića" zaštitnika Zapovjedništva zapovjedništva za obuku i doktrinu "Fran Krsto Frankopan" (ZOD "F.K.F.") u Osijeku.

Cijeli članak »

Četvrta i peta vazmena nedjelja – Mihael

Četvrtak, 05. 05. 2022.

Sveta misa o blagdanu sv. Florijana i Dana vatrogastva

Srijeda, 04. 05. 2022.

U srijedu, 4. svibnja, svetim misnim slavljem u Vojnome ordinarijatu svečano je proslavljen blagdan sv. Florijana i obilježen Dan vatrogasaca. Sveto misno slavlje je u prijepodnevnim satima predvodio vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan u koncelebraciji s generalnim vikarom don Markom Medom.

Cijeli članak »

Obilježena 24. godišnjica smrti ministra Gojka Šuška

Srijeda, 04. 05. 2022.

U utorak, 3. svibnja 2022., svečano je obilježena 24. godišnjica smrti ratnog ministra obrane RH Gojka Šuška.

Cijeli članak »

31. Memorijal dvanaest hrvatskih redarstvenika

Utorak, 03. 05. 2022.

U Borovu je u ponedjeljak, 2. svibnja 2022. svečano obilježen 31. Memorijal dvanaest hrvatskih redarstvenika. Spomen je to na ubojstvo dvanaestorice pripadnika vinkovačke specijalne policije koje su srpske paravojne postrojbe napale iz zasjede i ubile 2. svibnja 1991. u nekadašnjem Borovu Selu.

Cijeli članak »

Obilježena 27. godišnjica vojno redarstvene operacije „Bljesak“ u Okučanima

Ponedjeljak, 02. 05. 2022.

U Okučanima je u nedjelju, 1. svibnja 2022., obilježena 27. obljetnica vojno-redarstvene operacije „Bljesak“. Vojno-redarstvenom operacijom „Bljesak“ 1995. godine hrvatske su snage oslobodile oko 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija te uspostavile nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. U operaciji je poginuo ili od posljedica ranjavanja preminuo 51 hrvatski branitelj, a 162 branitelja su ranjena.

Cijeli članak »

Don Marko Trogrlić izabran za dopisnog člana Austrijske akademije znanosti u Beču

Ponedjeljak, 02. 05. 2022.

Austrijska  akademija znanosti (Österreichische Akademie der Wissenschaften) u Beču je na svojoj sjednici održanoj 22. travnja 2022. izabrala prof. dr. sc. don Marka Trogrlića, svećenika Vojnog Ordinarijata u RH – kapelana pri PU Splitsko-dalmatinskoj te redovitog profesora na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu za svog dopisnog člana. Prof. Trogrlić je na to mjesto izabran na prijedlog Akademijina filozofsko-povijesnog razreda (philosophisch-historische Klasse) a zbog svojih znanstvenih postignuća na području povijesne znanosti.

Cijeli članak »

Poruka nadbiskupa Barišića za Nedjelju Dobrog Pastira

Ponedjeljak, 02. 05. 2022.

Predsjednik Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić uputo je poruku za Nedjelju Dobrog Pastira koja se slavi 8. svibnja 2022.

 

Draga braćo i sestre!

1. Svake godine Četvrta uskrsna nedjelja predstavlja nam Krista Gospodina kao Dobrog Pastira. Crkva na svom zemaljskom hodu moli Dobrog Pastira da ohrabri postojeća i daruje nam nova duhovna zvanja. Ovu molitvenu i pastoralnu inicijativu uveo je papa Pavao VI. 1964. godine. Dobri Pastir ne prestaje pozivati u svojoj Crkvi osobe koje će biti znak njegove milosrdne i spasonosne ljubavi na slavu Božju i na spasenje ljudi.

Cijeli članak »

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Poče ih slati - Mihael (12. 07. 2024.)

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju - Mihael (05. 07. 2024.)

Djevojko! Zapovijedam ti, ustani! - Mihael (01. 07. 2024.)

Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju? - Mihael (26. 06. 2024.)

X. i XI. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 06. 2024.)

Duh istine upućivat će vas u svu istinu – Mihael (17. 05. 2024.)

Neka i oni budu jedno kao i mi! - Mihael (09. 05. 2024.)

Peta i šesta vazmena nedjelja - Mihael (26. 04. 2024.)

Pastir dobri život svoj polaže za ovce - Mihael (19. 04. 2024.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (11. 04. 2024.)

Deklaracija “Dignitas infinita” o ljudskom dostojanstvu (08. 04. 2024.)

Deklaracija Dikasterija za nauk vjere "Dignitas infinita o ljudskom dostojanstvu" objavljena na svetkovinu Blagovijesti - Navještenja Gospodinova 8. travnja 2024. u Vatikanu.

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (05. 04. 2024.)

Nedjelja Muke Gospodnje - Cvjetnica - Mihael (22. 03. 2024.)

Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, umre, donosi obilat rod - Mihael (14. 03. 2024.)

Bog je poslao Sina na svijet da se svijet spasi po njemu - Mihael (07. 03. 2024.)

Ovo je Sin moj ljubljeni - Mihael (26. 02. 2024.)

Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu. - Mihael (16. 02. 2024.)

Četvrta nedjelja došašća, Božić - Mihael (22. 12. 2023.)

Među vama stoji koga vi ne poznate - Mihael (15. 12. 2023.)

Poravnite staze Gospodnje - Mihael (08. 12. 2023.)

Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti - Mihael (30. 11. 2023.)

Sjest će na prijestolje slave svoje i razlučiti jedne od drugih - Mihael (24. 11. 2023.)

U malome si bio vjeran, uđi u radost gospodara svoga! - Mihael (17. 11. 2023.)

Podajte caru carevo, a Bogu Božje - Mihael (20. 10. 2023.)

Koga god nađete, pozovite na svadbu - Mihael (13. 10. 2023.)

Vinograd će iznajmiti drugim vinogradarima - Mihael (06. 10. 2023.)

Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar? - Mihael (23. 09. 2023.)

Opraštaj, kažem ti, ne do sedam puta,  nego do sedamdeset puta sedam! - Mihael (14. 09. 2023.)

Ako te posluša, stekao si brata - Mihael (08. 09. 2023.)

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe - Mihael (01. 09. 2023.)

Ti si Petar-Stijena. Tebi ću dati ključeve Kraljevstva nebeskoga - Mihael (29. 08. 2023.)

O ženo, velika je tvoja vjera! - Mihael (20. 08. 2023.)

19. nedjelja kroz godinu - Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2023.)

XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 07. 2023.)

Tko ne uzme križa, nije mene dostojan - Mihael (30. 06. 2023.)

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo! - Mihael (23. 06. 2023.)

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (16. 06. 2023.)

Duhovi - Presveto Trojstvo - Mihael (28. 05. 2023.)

Prepoznaše ga u lomljenju kruha - Mihael (21. 04. 2023.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (14. 04. 2023.)

Vazmeno trodnevlje - Mihael (06. 04. 2023.)

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (31. 03. 2023.)

Ja sam uskrsnuće i život - Mihael (24. 03. 2023.)

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (17. 03. 2023.)

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (10. 03. 2023.)

Lice mu zasja kao sunce - Mihael (03. 03. 2023.)

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (24. 02. 2023.)

Ljubite neprijatelje! - Mihael (17. 02. 2023.)

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (10. 02. 2023.)

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (02. 02. 2023.)

Blago siromasima duhom! - Mihael (26. 01. 2023.)

Isus će se roditi od Marije, zaručene za Josipa, sina Davidova - Mihael (16. 12. 2022.)

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (25. 11. 2022.)

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje! - Mihael (17. 11. 2022.)

XXXII. i XXXIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (04. 11. 2022.)

Svi sveti, Dušni dan - Mihael (21. 10. 2022.)

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu - Mihael (14. 10. 2022.)

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (06. 10. 2022.)

Sveti arkanđeli Mihael, Gabriel i Rafael - Mihael (29. 09. 2022.)

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (15. 09. 2022.)

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika - Mihael (09. 09. 2022.)

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (02. 09. 2022.)

Koji se uzvisuje, bit će ponižen, a koji se ponizuje, bit će uzvišen - Mihael (26. 08. 2022.)

Doći će s istoka i zapada i sjesti za stol u kraljevstvu Božjem - Mihael (19. 08. 2022.)

20. nedjelja kroz godinu i Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2022.)

Srpanj, XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (01. 07. 2022.)

Za tobom ću kamo god ti pošao - Mihael (24. 06. 2022.)

Ti si Krist - Pomazanik Božji! - Mihael (17. 06. 2022.)

Presveto Trojstvo i Tijelovo - Mihael (10. 06. 2022.)

Sedma vazmena nedjelja i Duhovi-Pedesetnica - Mihael (27. 05. 2022.)

Četvrta i peta vazmena nedjelja – Mihael (05. 05. 2022.)

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu – Mihael (29. 04. 2022.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (22. 04. 2022.)

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (31. 03. 2022.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (25. 03. 2022.)

Blagovijest - Mihael (18. 03. 2022.)

Dok se molio, izgled mu se lica izmijeni - Mihael (11. 03. 2022.)

Osma nedjelja kroz godinu i Pepelnica - Mihael (25. 02. 2022.)

Budite milosrdni kao što je milosrdan Otac vaš - Mihael (18. 02. 2022.)

Blago vama, siromasi! Jao vama, bogataši! - Mihael (11. 02. 2022.)

Oni ostaviše sve i pođoše za njim - Mihael (04. 02. 2022.)

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima - Mihael (27. 01. 2022.)

Danas se ispunilo ovo Pismo - Mihael (21. 01. 2022.)

Rodio vam se spasitelj - Mihael (24. 12. 2021.)

Otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega? - Mihael (17. 12. 2021.)

Što nam je činiti? - Mihael (10. 12. 2021.)

Svako će tijelo vidjeti spasenje Božje - Mihael (03. 12. 2021.)

Podignite glave, približuje se vaše otkupljenje - Mihael (26. 11. 2021.)

Ti kažeš: ja jesam kralj - Mihael (19. 11. 2021.)

Sabrat će svoje izabranike s četiri vjetra - Mihael (12. 11. 2021.)

Što imaš, prodaj i idi za mnom! - Mihael (08. 10. 2021.)

Mihael 500 (29. 09. 2021.)

Tko nije protiv nas, za nas je - Mihael (23. 09. 2021.)

Tko želi biti prvi, neka bude svima poslužitelj - Mihael (17. 09. 2021.)

Ti si Pomazanik-Krist! ... - Mihael (10. 09. 2021.)

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti - Mihael (03. 09. 2021.)

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske - Mihael (27. 08. 2021.)

Kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! - Mihael (21. 08. 2021.)

Velika mi djela učini Svesilni: uzvisi neznatne - Mihael (14. 08. 2021.)

Tražite ljepotu ovog ljeta - Mihael (09. 07. 2021.)

Arhiva vijesti

Linkovi