Vijesti

Proslava Svetih anđela čuvara na Kamenskom

Utorak, 02. 10. 2012.

Na Kamenskom kod Karlovca proslavljen je dan kapelanije. Svečanu svetu misu predvodio je mons. Juraj Jezerinac, vojni biskup u RH. U zajedništvu sa dvadesetak svećenika koji su se pridružili slavljenju naših nebeskih zaštitnika, Svetih Anđela Čuvara, mons. Jezerinac je u svojoj propovijedi naglasio da Crkva uči, na temelju Isusovih riječi iz Evanđelja, da su anđeli bića u koja vjerujemo i koja su nam uvijek blizu. Naglasio je da svatko ima svog anđela čuvara ali i da svatko treba biti anđeo čuvar drugom čovjeku. 

Sv. misu su, uz pripadnike naše postrojbe, slavili mnogi gosti iz nadređenih zapovjedništava i susjednih postrojbi s kojim imamo redovitu suradnju. Ispred HKOV-a nazočio je brigadni general Mladen Fuzul sa suradnicima, ZOD je bio predstavljen u osobi brigadira Ivana Babića. Tu je bio zapovjednik vojnog poligona sa Slunja, zapovjednik pukovnije veze, zapovjednik logističke pukovnije kao i zapovjednik topničko raketne bojne. Sve njih, kao i sve ostale goste, na početku sv. mise pozdravio je naš novi zapovjednik brigadir Eugen Njari. Posebno smo bili počašćeni nazočnošću bivših zapovjednika naše pukovnije.

Prema već ustaljenoj praksi veliki dio župnog zbora župe Srca Isusova iz Karlovca je svojim pjevanjem uveličao slavlje i svečanost. Na kraju je vojni kapelan, vlč. Vlado Mandura, pozvao sve uzvanike i goste da nam se pridruže na ručku u vojarni na Kamenskom. (V.M.)

Homilija vojnog ordinarija

Katolička Crkva uči da su anđeli netjelesna duhovna Božja stvorenja. „Postojanje duhovnih, netjelesnih bića koje Sveto Pismo obično naziva anđelima, vjerska je istina. Svjedočanstvo Pisma o tome je jasno kao što je i Predaja jednodušna“ (KKC br. 328), govori Katekizam Katoličke Crkve. Anđelima je posvećeno čak 9 brojeva u Katekizmu, u kojem čitamo: „Kao čisto duhovni stvorovi anđeli imaju razum i volju: oni su osobna i besmrtna stvorenja. Po savršenstvu nadilaze sva vidljiva stvorenja“ (KKC 162).

Papa Benedikt XVI kaže: "Postoje sile koje ne možemo vidjeti, a koje su ipak stvarne. Uzmimo prije svega stvari duha i srca. Ja mogu u očima nekoga čovjeka, u izrazu njegova lica vidjeti nešto od njegove nutrine, ali samo kao odsjaj. Na isti način prodire nevidljivo kroz materijalne stvari tako da postajemo svjesni i ono što nas pokreće. U svakom slučaju, u silama koje ne možemo vidjeti, ali ih osjećamo, naslućujemo da svijet zadire dublje nego oči i druga tjelesna osjetila. Papa nastavlja da nam Sv. Pismo govori, a postoji nekakvo čovjekovo predznanje da nismo jedina duhovna bića. Bog je ispunio svijet drugim duhovnim bićima koja su nam bliska. Ta su bića izraz njegove dobrote i njegove ljubavi. Da li postoje neka tjelesna bića na drugim planetima nije nam poznato. Svakako znamo da postoje anđeli o kojima jasno govori Objava i Crkva.

Nauk je Crkve da svaki čovjek ima svoga anđela čuvara. Rimski Katekizam Katoličke Crkve o tome jasno govori: "Bog nam šalje svoje anđele ne samo prigodice, i u nekim pojedinim slučajevima, nego je on svakome od nas od prvoga početka našega života dao anđela čuvara".

Anđeli su naši čuvari i vodiči na putu našega života. Đavao se trudi odvratiti čovjeka od dobra i navodi ga na zlo. No, Bog nas nije prepustio na milost i nemilost "otpalom" anđelu- đavlu- već nam je dao anđela čuvara. Samo je pitanje, hoće li se čovjek opredijeliti u svojoj slobodi za dobro ili zlo, hoće li poslušati anđela ili Sotonu.

Isus u današnjem evanđelju, pozivajući učenike na obraćenje, jasno govori o anđelima čuvarima, kada kaže: „Pazite da ne prezrete ni jednog od ovih najmanjih jer, kažem vam, anđeli njihovi na nebu uvijek gledaju lice Oca mojega, koji je na nebesima“ (Mt 18, 10). Povod ovim Isusovim riječima dali su apostoli, koji su ga, dok je govorio o kraljevstvu Božjem, pitali: "Tko je, dakle, najveći u kraljevstvu nebeskom?" (Mt 18, 1). Isus im nije odgovorio direktno na to pitanje, jer ono i nije toliko važno koliko je važna promjena čovjeka, njegovo obraćenje. Obraćenje za Isusa jedno je od najvažnijih. Stoga im kaže: "Zaista, zaista vam kažem, ako se ne obratite i ne postanete kao djeca, nećete ući u kraljevstvo nebesko"(Mt 18, 3). Dao im je za uzor dijete. Značajka je djeteta poniznost. Ono ne teži za položajem, za vlašću, ono je posve ovisno o roditeljima. Trebala bi biti još veća poniznost čovjeka u odnosu prema Bogu, ali i prema čovjeku. Osjećati se djetetom Božjim, ali i bratom svoga bližnjega.

U Sv. Pismu, kako Starog tako i Novog Zavjeta, obilujemo mnoštvom primjera koji govore o anđelima.

Tako na primjer, u 1. čitanju Knjige Izlaska Bog govori Mojsiju da pred njim šalje svoga anđela da ga čuva i dovede u mjesto koje mu je odredio. "Poštuj ga i slušaj njegov glas. Ne buni s protiv njega jer vam neće opraštati prekršaje: Ta moje je ime u njemu" (Izl 23, 21).

Prigodom navještenja Marijina anđeo dolazi k Mariji i veli joj: "Zdravo Marijo, milosti puna! Gospodin s tobom". Marija je, čuvši taj pozdrav, bila zbunjena pitajući se kakav bi to bio pozdrav".  No anđeo joj reče: "Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost kod Boga. Evo začet ćeš i roditi sina i nadjenut ćeš mu ime Isus (Lk 13, 1).

Prigodom Isusovog rođenja u gradu Betlehemu anđeo poručuje prestrašenim pastirima: "Ne bojte se! Evo, javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod. danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj- Krist Gospodin" ( Lk 2,10),  zapisao je Sv. Luka. Dok se Isus molio u Getsemanskom vrtu čuo se glas s neba: "Proslavio sam te i opet ću te proslaviti. Mnoštvo koje je stajalo ondje i slušalo govoraše: "Zagrmjelo je!". Drugi su govorili: "Anđeo mu je zborio " (Iv 12, 29), piše Sv Ivan.

U Knjizi Otkrivenja Sv. Ivan spominje anđele gdje stoje pred Bogom (Otk 8, 3). Isus opisuje svoj dolazak na kraju vremena riječima: " U one dane, nakon one nevolje, sunce će pomrčati i mjesec neće više svijetliti, a zvijezde će s nema padati i sile će se nebeske pokrenuti. Tada će ugledati Sina Božjega gdje dolazi na oblacima s velikom moću i silom. I razaslat će anđele i sabrat svoje izabranike, s kraja zemlje do na kraj neba" (usp. Mk 13, 27). "Zaista, zaista kažem vam: gledat ćete otvoreno nebo i anđele Božje gdje uzlaze i silaze nad Sina Čovječjega (Iv 1, 57).

Kada je đavao u pustinji napastovao Isusa i kad je Isus rekao đavlu da se valja više klanjati Bogu i njemu jedinome služiti "tada ga pusti đavao". I gle, anđeli pristupili i služili mu" (Mt 4, 11). Kad je Isus tumačio svršetak svijeta, rekao je: "Izići će anđeli, odijeliti zle od pravednih i baciti ih u peć ognjenu, gdje će biti plač i škrgut zubi" (Mt 13, 49). I nastavlja: "Kad Sin Čovječji dođe u slavi i svi anđeli njegovi s njime, sjest će na prijestolje slave svoje. I sabrat će se pred njim svi narodi , a on će ih jedno od drugih razlučiti kao što pastir razlučuje ovce od jaraca" (Mt 25, 31).

Na Veliki petak Isus je prekorio Petra riječima: "Vrati mač na njegovo mjesto jer svi koji se mača hvataju od mača ginu. Ili zar misliš da ja ne mogu zamoliti Oca svojega i eto umah uza me više od 12 tisuća legija anđela" (Mt 26, 51-53).

Mogli bismo i dalje nabrajati, ali ovo je dosta da se uvjerimo u postojanje anđela koji su glasnici Božji; da je svatko od nas predmet posebne Božje ljubavi. Papa Benedikt XVI. kaže: „Ja sam osobno zahvalan Bogu što vjerujem da postoje anđeli čuvari, ali ipak sam razgovaram s Bogom. Veoma je važno, nastavlja papa, da ga to vjerovanje dovede Bogu, prema kojemu trebamo usmjeriti sve svoje djelovanje (isto: 104).

I život Crkve je veoma protkan anđeoskom prisutnošću. Ožalošćenim ženama, koje su došle na grob, anđeo se javlja i objavljuje veselu vijest Isusovog uskrsnuća. Anđeo budi Petra i izvodi ga iz tamnice.

Liturgijska slavlja posebno spominju anđele. Tako na primjer, molimo u rimskome kanonu „da ruke svetog anđela tvoga prenesu ovo na tvoj nebeski žrtvenik“. Za vrijeme sprovodnih molitava molimo, recitirajući ili pjevajući: „U raj te poveli anđeli“. Svakako za nas je najmjerodavnije Učiteljstvo Crkve, koje govori o postojanju anđela.

Slaveći danas dan kapelanije, koja je posvećena anđelima čuvarima, želim vam da i vi budete anđeli čuvari u obitelji i na radnom mjestu.

U vrijeme Domovinskog rata mnogi su se dokazali anđelima, braneći živote bližnjega, među njima ste i vi koji pripadate rodu inženjerije. Vjerujem da ste vidjeli onu dobro poznatu sliku anđela koji vodi dijete preko mosta. Vi ste bili ti anđeli koji ste pomogli prijeći onima, koji su trebali prijeći na drugu stranu obale.

Lijepo znati da svatko od nas ima svoga anđela čuvara. Takav stav stvorit će u nama pozitivni pristup prema drugoj osobi, posebno vi koji ste obiteljski ljudi. Supruga očekuje od vas da budete anđelom čuvarom obitelji. To očekuje i vaše dijete. To očekuju i ljudi s kojima se svakodnevno družite.

U tom duhu još jednom svima vama čestitam Dan kapelanije, koja je posvećena "Svetim  Anđelima Čuvarima". Vašem svećeniku velečasnom Vladimiru Manduri zahvaljujem na svemu što čini i želim da vam svima bude anđeo čuvar, a i vi njemu. Bit će to onda obostrana radost.  Pa i svih nas ostalih. Amen.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Poče ih slati - Mihael (12. 07. 2024.)

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju - Mihael (05. 07. 2024.)

Djevojko! Zapovijedam ti, ustani! - Mihael (01. 07. 2024.)

Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju? - Mihael (26. 06. 2024.)

X. i XI. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 06. 2024.)

Duh istine upućivat će vas u svu istinu – Mihael (17. 05. 2024.)

Neka i oni budu jedno kao i mi! - Mihael (09. 05. 2024.)

Peta i šesta vazmena nedjelja - Mihael (26. 04. 2024.)

Pastir dobri život svoj polaže za ovce - Mihael (19. 04. 2024.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (11. 04. 2024.)

Deklaracija “Dignitas infinita” o ljudskom dostojanstvu (08. 04. 2024.)

Deklaracija Dikasterija za nauk vjere "Dignitas infinita o ljudskom dostojanstvu" objavljena na svetkovinu Blagovijesti - Navještenja Gospodinova 8. travnja 2024. u Vatikanu.

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (05. 04. 2024.)

Nedjelja Muke Gospodnje - Cvjetnica - Mihael (22. 03. 2024.)

Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, umre, donosi obilat rod - Mihael (14. 03. 2024.)

Bog je poslao Sina na svijet da se svijet spasi po njemu - Mihael (07. 03. 2024.)

Ovo je Sin moj ljubljeni - Mihael (26. 02. 2024.)

Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu. - Mihael (16. 02. 2024.)

Četvrta nedjelja došašća, Božić - Mihael (22. 12. 2023.)

Među vama stoji koga vi ne poznate - Mihael (15. 12. 2023.)

Poravnite staze Gospodnje - Mihael (08. 12. 2023.)

Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti - Mihael (30. 11. 2023.)

Sjest će na prijestolje slave svoje i razlučiti jedne od drugih - Mihael (24. 11. 2023.)

U malome si bio vjeran, uđi u radost gospodara svoga! - Mihael (17. 11. 2023.)

Podajte caru carevo, a Bogu Božje - Mihael (20. 10. 2023.)

Koga god nađete, pozovite na svadbu - Mihael (13. 10. 2023.)

Vinograd će iznajmiti drugim vinogradarima - Mihael (06. 10. 2023.)

Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar? - Mihael (23. 09. 2023.)

Opraštaj, kažem ti, ne do sedam puta,  nego do sedamdeset puta sedam! - Mihael (14. 09. 2023.)

Ako te posluša, stekao si brata - Mihael (08. 09. 2023.)

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe - Mihael (01. 09. 2023.)

Ti si Petar-Stijena. Tebi ću dati ključeve Kraljevstva nebeskoga - Mihael (29. 08. 2023.)

O ženo, velika je tvoja vjera! - Mihael (20. 08. 2023.)

19. nedjelja kroz godinu - Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2023.)

XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 07. 2023.)

Tko ne uzme križa, nije mene dostojan - Mihael (30. 06. 2023.)

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo! - Mihael (23. 06. 2023.)

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (16. 06. 2023.)

Duhovi - Presveto Trojstvo - Mihael (28. 05. 2023.)

Prepoznaše ga u lomljenju kruha - Mihael (21. 04. 2023.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (14. 04. 2023.)

Vazmeno trodnevlje - Mihael (06. 04. 2023.)

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (31. 03. 2023.)

Ja sam uskrsnuće i život - Mihael (24. 03. 2023.)

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (17. 03. 2023.)

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (10. 03. 2023.)

Lice mu zasja kao sunce - Mihael (03. 03. 2023.)

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (24. 02. 2023.)

Ljubite neprijatelje! - Mihael (17. 02. 2023.)

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (10. 02. 2023.)

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (02. 02. 2023.)

Blago siromasima duhom! - Mihael (26. 01. 2023.)

Isus će se roditi od Marije, zaručene za Josipa, sina Davidova - Mihael (16. 12. 2022.)

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (25. 11. 2022.)

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje! - Mihael (17. 11. 2022.)

XXXII. i XXXIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (04. 11. 2022.)

Svi sveti, Dušni dan - Mihael (21. 10. 2022.)

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu - Mihael (14. 10. 2022.)

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (06. 10. 2022.)

Sveti arkanđeli Mihael, Gabriel i Rafael - Mihael (29. 09. 2022.)

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (15. 09. 2022.)

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika - Mihael (09. 09. 2022.)

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (02. 09. 2022.)

Koji se uzvisuje, bit će ponižen, a koji se ponizuje, bit će uzvišen - Mihael (26. 08. 2022.)

Doći će s istoka i zapada i sjesti za stol u kraljevstvu Božjem - Mihael (19. 08. 2022.)

20. nedjelja kroz godinu i Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2022.)

Srpanj, XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (01. 07. 2022.)

Za tobom ću kamo god ti pošao - Mihael (24. 06. 2022.)

Ti si Krist - Pomazanik Božji! - Mihael (17. 06. 2022.)

Presveto Trojstvo i Tijelovo - Mihael (10. 06. 2022.)

Sedma vazmena nedjelja i Duhovi-Pedesetnica - Mihael (27. 05. 2022.)

Četvrta i peta vazmena nedjelja – Mihael (05. 05. 2022.)

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu – Mihael (29. 04. 2022.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (22. 04. 2022.)

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (31. 03. 2022.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (25. 03. 2022.)

Blagovijest - Mihael (18. 03. 2022.)

Dok se molio, izgled mu se lica izmijeni - Mihael (11. 03. 2022.)

Osma nedjelja kroz godinu i Pepelnica - Mihael (25. 02. 2022.)

Budite milosrdni kao što je milosrdan Otac vaš - Mihael (18. 02. 2022.)

Blago vama, siromasi! Jao vama, bogataši! - Mihael (11. 02. 2022.)

Oni ostaviše sve i pođoše za njim - Mihael (04. 02. 2022.)

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima - Mihael (27. 01. 2022.)

Danas se ispunilo ovo Pismo - Mihael (21. 01. 2022.)

Rodio vam se spasitelj - Mihael (24. 12. 2021.)

Otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega? - Mihael (17. 12. 2021.)

Što nam je činiti? - Mihael (10. 12. 2021.)

Svako će tijelo vidjeti spasenje Božje - Mihael (03. 12. 2021.)

Podignite glave, približuje se vaše otkupljenje - Mihael (26. 11. 2021.)

Ti kažeš: ja jesam kralj - Mihael (19. 11. 2021.)

Sabrat će svoje izabranike s četiri vjetra - Mihael (12. 11. 2021.)

Što imaš, prodaj i idi za mnom! - Mihael (08. 10. 2021.)

Mihael 500 (29. 09. 2021.)

Tko nije protiv nas, za nas je - Mihael (23. 09. 2021.)

Tko želi biti prvi, neka bude svima poslužitelj - Mihael (17. 09. 2021.)

Ti si Pomazanik-Krist! ... - Mihael (10. 09. 2021.)

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti - Mihael (03. 09. 2021.)

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske - Mihael (27. 08. 2021.)

Kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! - Mihael (21. 08. 2021.)

Velika mi djela učini Svesilni: uzvisi neznatne - Mihael (14. 08. 2021.)

Tražite ljepotu ovog ljeta - Mihael (09. 07. 2021.)

Arhiva vijesti

Linkovi